Κώστας Παπακωνσταντίνου: “Για να σωθούν τα ελατοδάση της Αιγιάλειας και της Β. Αχαΐας από τη φωτιά χρειάζεται σχεδιασμός”

 

Τα ελατοδάση είναι το «χρυσάφι» της Αιγιάλειας: αυτά ρυθμίζουν το μοναδικό μικροκλίμα της περιοχής, εξασφαλίζουν νερό και παρέχουν προστασία σε όλους. Δυστυχώς, τα ελατοδάση, σε αντίθεση με τα πευκοδάση και τους θαμνώνες, ανακάμπτουν πολύ δύσκολα μετά από πυρκαγιά – με τις σημερινές συνθήκες, ίσως ποτέ.

Οι πυρκαγιές δεν ξεκινούν μέσα στα ελατοδάση. Σε όλες τις περιπτώσεις όπου αυτά κάηκαν το 2007, το ολοκαύτωμα ξεκίνησε σε πευκοδάση και θαμνότοπους χαμηλότερων περιοχών και μετά επεκτάθηκε στο βουνό. Έτσι κάηκε το ελατοδάσος στη Φτέρη, στην Πάρνηθα, στο Μαίναλο, τον Ταΰγετο κ.λπ. Κάηκαν επειδή πυρκαγιές έξω από αυτά αφέθηκαν να «φύγουν προς το βουνό», την ώρα που η πυρόσβεση εστίαζε σε καλλιέργειες και υποδομές πιο χαμηλά. Αν υπήρχε σχεδιασμός που τα έθετε ως προτεραιότητα, μπορεί να είχαν σωθεί.

Οι υπεύθυνοι πολιτικής προστασίας πρέπει να λάβουν την πολιτική απόφαση να θέσουν τα ελατοδάση ως προτεραιότητα και να καταστρώσουν ειδικό σχέδιο, που να προβλέπει όλα τα σενάρια γειτονικών πυρκαγιών που μπορεί να τα απειλήσουν.

Τα «θερμά σημεία», από όπου μπορεί να κινδυνεύσουν τα ελατοδάση, είναι:

  1. Η περιοχή του Τσιβλού, όπου, με Β άνεμο, μια πυρκαγιά από το πευκοδάσος μπορεί να επεκταθεί και να κάψει όλο το Χελμό
  2. Η περιοχή της Παρασκευής, όπου, με ΒΑ άνεμο, μια πυρκαγιά από το πευκοδάσος μπορεί να επεκταθεί και να κάψει το ελατοδάσος στο Λόπεσι, που γλίτωσε το 2007
  3. Η περιοχή Ι.Μ. Ελεούσας, όπου μια πυρκαγιά στο θαμνότοπο μπορεί να καταστρέψει τα έλατα που ανακάμπτουν μετά από δεκαετίες και ξαναγίνονται δάσος.
  4. Η περιοχή Άνω Καστριτσίου όπου, με Α ή Β άνεμο, μια πυρκαγιά από το θαμνότοπο μπορεί να κάψει το τελευταίο ελατοδάσος στο Βόρειο Παναχαϊκό.

Κώστας Γ. Παπακωνσταντίνου

Δημοτικός Σύμβουλος

Οι φωτογραφίες είναι από το ελατοδάσος της Φτέρης λίγο πριν καεί το 2007 και από τον γειτονικό Μπαρμπά, όπου φάινονται τα όρια καμένου – άκαυτου ελατοδάσους