«Κλειδώνουν» τα μέτρα, «μαχαίρι» στο αφορολόγητο

Μαχαίρι 3.000 ευρώ στο αφορολόγητο προβλέπουν τα κείμενα της Κομισιόν και του ΔΝΤ που έχει στα χέρια της η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με Τα Νέα, η καθίζηση του αφορολογήτου στα 5.700 ευρώ για τον άγαμο χωρίς παιδιά από 8.636 ευρώ σήμερα έχει γραφτεί ήδη και δεν αναμένεται να σβήσει.

Στο ιδανικό σενάριο, θα εφαρμοστεί στα εισοδήματα του 2020. Στο αρνητικό σενάριο κατά το οποίο το πακέτο δημοσιονομικής απόδοσης 3,6 δισ. ευρώ θα εφαρμοστεί συνολικά το 2019, θα έρθει έναν χρόνο νωρίτερα μαζί με το μαχαίρι στις συντάξεις.

Ο πρώτος συντελεστής φόρου διαμορφώνεται στο 22%. Αυτό μεταφράζεται σε φορολογικές επιβαρύνσεις ακόμα και για φορολογουμένους με μηνιαίο εισόδημα της τάξεως των 400 – 500 ευρώ, οι οποίοι μέχρι τώρα καλύπτονταν από το αφορολόγητο.

Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι μπορούν να ελπίζουν σε μείωση του φορολογικού συντελεστή κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες από το 2020, αν εφαρμοστούν τα αντίμετρα υπό την προϋπόθεση της επίτευξης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, ο οποίος αμφισβητείται από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Την ίδια χρονιά, υπό την προϋπόθεση επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων, θα υπάρξει και μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 180 εκατ. ευρώ. Σταγόνα στον ωκεανό των βεβαιώσεων φόρων ακινήτων 3,3 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Το πακέτο των νέων φορολογικών επιβαρύνσεων είναι βαρύ και αποτυπώνεται στα κείμενα των δανειστών, τα οποία συζητούνται αυτές τις ημέρες στο Χίλτον για να κλειδώσουν. Ηδη έχει γίνει αποδεκτό από την κυβέρνηση, η οποία συνεχίζει να επιδιώκει κλείσιμο της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο έως τις 3 Μαΐου προκειμένου να διεκδικήσει, στις 22 του μήνα, στη συνεδρίαση του Eurogroup αποφάσεις για τη μελλοντική – μετά το τέλος του τρίτου Μνημονίου διευθέτηση του χρέους.