Καραθανασόπουλος για την έλλειψη φαρμάκου για τη βακτηριακή μηνιγγίτιδα σε παιδιά

Παρέμβαση του Νίκου Καραθανασόπουλου, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή Αχαΐας

 -“Σε απόγνωση βρέθηκαν 40 οικογένειες της Πάτρας μετά από πιθανό κρούσμα βακτηριακής μηνιγγίτιδας σε παιδί νηπιαγωγείου, όταν καλέστηκαν από τον ΕΟΔΥ για να λάβουν οδηγίες από τους παιδιάτρους, με τη μόνη οδηγία τελικά να είναι η προληπτική λήψη αντιβιοτικού, το οποίο είναι σε έλλειψη. Οι λίγες οικογένειες που κατάφεραν να βρουν το φάρμακο ψάχνοντας από νομό σε νομό, και από πόλη σε πόλη, έφτασαν ακόμα και να μοιραστούν το σιρόπι για να μπορέσουν όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά να έχουν πρόσβαση σε αυτό.

Είναι απαράδεκτο το 2023 τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών να μένουν απροστάτευτα από ασθένειες που μπορεί να σπανίζουν, αλλά δεν έχουν εξαφανιστεί, αφού η λογική του «κόστους-οφέλους» που εφαρμόζουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, εφαρμόζεται και στο χώρο της υγείας. Αποτέλεσμα αυτής της λογικής η μη περίληψη του εμβολίου του μηνιγγιτιδοκόκκου οροομάδας Β στο Εθνικό Πρόγραμμα Υποχρεωτικού Εμβολιασμού, που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των παιδιών μας, αφού είναι πολλές οι οικογένειες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.

Άμεση ήταν η παρέμβαση του Νίκου Καραθανασόπουλου, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και βουλευτή Αχαΐας του ΚΚΕ στην κυβέρνηση και τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ,  όπου απαίτησε εδώ και τώρα με ευθύνη του κράτους να φτάσει σε όλους τους γονείς το συγκεκριμένο φάρμακο της χημιοπροφύλαξης. Χαρακτηριστική είναι η στάση του γραφείου του Αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας στον τομέα της Υγείας που δήλωσε πλήρη άγνοια, με τον ίδιο τον Αντιπερφερειάρχη να μην έχει κάνει την οποιαδήποτε παρέμβαση.

Απαιτούμε εδώ και τώρα να λυθεί το θέμα της προμήθειας των φαρμάκων στις οικογένειες με ευθύνη της κυβέρνησης.

Το συμπέρασμα είναι ένα, ότι όσο τα φάρμακα και τα εμβόλια αποτελούν χρυσοφόρα εμπορεύματα της καπιταλιστικής βιομηχανίας έρευνας, παραγωγής και διακίνησης, μόνιμα κερδισμένοι θα είναι οι φαρμακοβιομήχανοι και μόνιμα χαμένοι θα είναι οι λαοί και οι ανάγκες τους, είτε ψάχνοντας φάρμακα χωρίς να βρίσκουν, είτε για αυτά που υπάρχουν να βάζουν πιο βαθιά το χέρι στη τσέπη.

Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να φροντίσει άμεσα να επισπευσθούν όλες οι αναγκαίες διαδικασίες, προκειμένου το εμβόλιο αυτό να ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Υποχρεωτικού Εμβολιασμού και να διατίθεται απολύτως δωρεάν σε όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, εξασφαλίζοντας την αναγκαία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για την προμήθεια του εμβολίου. Να εξασφαλίσει δωρεάν και τον εμβολιασμό από τις κρατικές μονάδες υγείας.

Η εξασφάλιση της έγκαιρης, σύγχρονης, πλήρους και απολύτως δωρεάν φαρμακευτικής περίθαλψης μπορεί να πραγματοποιηθεί με την οργανωμένη πάλη του ίδιου του λαού και σε συμπόρευση με το ΚΚΕ.

Εδώ και τώρα:

  • Δωρεάν φάρμακο για τον λαό, για κάθε ασθενή, την ώρα που το χρειάζεται.
  • Να ενταχθούν οι εμβολιασμοί, ακόμα και για ασθένειες που θεωρούνται σπάνιες, αλλά όχι ανύπαρκτες, στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους”.