Καραΐσκος: “Ο Δήμος Αιγιαλείας υπόδειγμα προόδου στην καθαριότητα”

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε το μεσημέρι της Τρίτης στα τοπικά ΜΜΕ ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Πρασίνου, Πολιτικής Προστασίας, Τροχαίου Υλικού και Κινητής Περιουσίας κ. Νίκος Καραΐσκος, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης των δημοτών για τις δράσεις των αρμοδιοτήτων του. Κυρίαρχα κεφάλαια στη συνέντευξη υπήρξαν οι εξελίξεις στον τομέα της καθαριότητας, όπου τονίστηκε ότι ο Δήμος Αιγιαλείας μετά από καθημερινό αγώνα και με τη συμμετοχή των δημοτών, βρίσκεται σήμερα κοντά στον στόχο της Ε.Ε. αναφορικά με το ποσοστό ανακύκλωσης και διεκδικεί ISO στη διαχείριση  απορριμμάτων, έχοντας σημειώσει τεράστια πρόοδο σε σχέση με την περίοδο ανάληψης καθηκόντων τον Σεπτέμβριο 2019, όταν ο Δήμος παρουσίαζε μια εικόνα τραγική και δυσφημιστική με τα απορρίμματα στους δρόμους. Αναφορές έγιναν στον καλλωπισμό πάρκων και μικρών κήπων σε όλο το Δήμο, που προωθούνται σε συνεργασία και με επιχειρήσεις και φορείς της πόλης, καθώς και στη ριζική αναβάθμιση του Δημοτικού Κήπου των Υψηλών Αλωνίων που βρίσκεται σε εξέλιξη. Σχετικά με την Πολιτική Προστασία του Δήμου, εκτός από την ανανέωση του στόλου πυροσβεστικών οχημάτων που συνδράμουν σε έκτακτες περιπτώσεις.

“Αν γυρίσουμε στο παρελθόν, θα δούμε από πού ξεκινήσαμε. Δεν έχουμε φτάσει στο τέλειο αλλά μπορούμε να κάνουμε πολλά, προσπαθούμε και δίνουμε λύσεις σε υποδομές ώστε η Αιγιάλεια να ασχοληθεί με ζητήματα, σε αναπτυξιακή τροχιά” σημείωσε ο κ. Καραΐσκος και συνέχισε: ” Όλη αυτή η δουλειά έχει επιτευχθεί από όλη τη δημοτική ομάδα. Προχωράμε με σταθερά βήματα χωρίς πολλά λόγια και αποδεικνύουμε ότι μπορούμε να πάμε ακόμα καλύτερα.”

ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

Έχουμε  κινηθεί πολύ καλά στη διαχείριση και αποκομιδή και είμαστε σε φάση που φτιάχνουμε τη δική μας μονάδα επεξεργασίας βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ) στην Τέμενη.

Ανακύκλωση: Βάσει των στοιχείων που έχουμε συγκεντρώσει, ο Δήμος Αιγιαλείας που το 2019 που παρουσίαζε άθλια εικόνα με τα σκουπίδια στους δρόμος και γνώριζε μεγάλη δυσφήμιση, σήμερα έχει ξεπεράσει το 55% σε απόσπαση απορριμμάτων από την πηγή, ποσοστό πάνω από τον στόχο της Ε.Ε. Σήμερα, το 75% των απορριμμάτων δεν θάβονται. Όταν ολοκληρωθεί και η ΜΕΒΑ για τη διαχείριση βιοαποβλήτων, θα πάμε ακόμα καλύτερα σε ποσοστά. Η Αιγιάλεια αλλάζει εικόνα, αυτό δεν το καταφέραμε μόνοι μας αλλά με την αρωγή των δημοτών. Γινόμαστε ένας «πράσινος Δήμος» με ανάλογη ποιότητα ζωής. Φιλοδοξούμε ότι θα φτάσουμε το 2022 τους 2000 τόνους ανακύκλωσης. Είναι μια επιτυχία που τη χαιρόμαστε όλοι. Αποτελεί οικονομικό επίτευγμα, το γεγονός ότι το τέλος ταφής θα είναι πια πολύ μικρό και θα αναφέρεται στο 39% του υπολείμματος. Είμαστε ο μόνος δήμος με μειωμένη τιμή περιβαλλοντικού τέλους στην Αχαΐα.

Χρηματοδοτήσεις: Έχουμε υποβάλει προτάσεις για χρηματοδότηση προγραμμάτων της τάξης των 11 εκ. ευρώ, εκ των οποίων έχουμε απορροφήσει:

-300.000 € για νέα απορριμματοφόρα και μηχανήματα καθαριότητας που έχουμε ήδη προμηθευτεί.

-300.000 € και για άλλα δύο απορριμματοφόρα. Το 2007-2010 έγινε η τελευταία ανανέωση στόλου της υπηρεσίας καθαριότητας. Νέα απορριμματοφόρα σημαίνουν καλύτερη αποκομιδή, μειωμένο κόστος συντήρησης και εξοικονόμηση πόρων, όπως και καλύτερη εικόνα στον Δήμο και ποιότητα εργασίας για τους εργάτες καθαριότητας.

– Υπόγειοι κάδοι που κόστισαν 170.000 € αλλάζουν ποιοτικά το κέντρο της πόλης, ζητάμε 1,5 εκ. για να φτιάξουμε 10 γωνιές ανακύκλωσης στον Δήμο.

– Για τη Μονάδα Επεξεργασιάς Βιοαποβλήτων έχουν διασφαλιστεί 5,7 εκ. ευρώ και αναμένεται η έγκριση των τευχών δημοπράτησης.

Καμπάνια: Λίγο πριν την πανδημία είχαμε πάει σε 6.000 σπίτια και σε όλα τα σχολεία. Ξεκινάμε μια νέα δυναμική καμπάνια με νέο ήρωα για τους μικρούς μας φίλους αλλά και για πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας, για το πώς θα διαχειρίζονται καταστάσεις για τις οποίες τώρα έχουν άγνοια.

Υποστελέχωση της Υπηρεσίας Καθαριότητας: Λόγω και των πρόσφατων δικαστικών αποφάσεων για τους συμβασιούχους covid, αντιμετωπίζουμε ελλείψεις στην υπηρεσία καθαριότητας. Από τα περίπου 45 άτομα που θα έπρεπε να έχουμε για να καλύπτουμε τις ανάγκες μας, διαθέσιμα έχουμε 28. Η καλή λειτουργία της υπηρεσίας οφείλεται στις μεγάλες προσπάθειες του προσωπικού.

 

Σε εξέλιξη είναι η εκ βάθρων ανανέωση του Πάρκου των Υψηλών Αλωνίων. Ζητάμε την κατανόηση των πολιτών για τον καιρό που θα παραμείνει κλειστό. Τοποθετούνται σύγχρονα φωτιστικά εδάφους, νέο γκαζόν και άλλες ωραίες παρεμβάσεις που θα αλλάξουν την εικόνα του. Θα το παραδώσουμε τους συμπολίτες στην τελική του μορφή το συντομότερο. Το Πάρκο γίνεται ένας ανανεωμένος, όμορφος χώρος αναψυχής για όλους. Βάζουμε στο «παιχνίδι» και υπογράφουμε μνημόνια συνεργασίας με επιχειρήσεις της πόλης, που θα αναλάβουν συντήρηση και καλλωπισμό κήπων και πάρκων. Δημιουργούμε βιώσιμες συνθήκες καλύτερης ποιότητας ζωής.

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Τη χάρτα εθελοντισμού δεν την ενέκρινε δυστυχώς η αντιπολίτευση αλλά θα προχωρήσουμε σε κάτι καινούργιο και ανάλογο. Έχουμε αναπτύξει άριστη συνεργασία με Πυροσβεστική Υπηρεσία που είχε φανερά αποτελέσματα κατά την αντιπυρική περίοδο. Μπροστά μας όμως έχουμε δρόμο. Στόχος μας είναι η ανανέωση του στόλου πολιτικής προστασίας του Δήμου με μικρά πυροσβεστικά οχήματα.

 

Τέλος ο κ. Καραΐσκος είπε ότι: ” Οι λίγοι κακότροποι που πετάνε ασυνείδητα οτιδήποτε, οπουδήποτε και ανεξέλεγκτα καταδικάζονται από την ίδια την κοινωνία” και ολοκλήρωσε τονίζοντας ότι: ” Όλα επιτεύχθηκαν χάρις στην άψογη συμπαράσταση και συνεργασία των συμπολιτών. Η δική τους συμμετοχή ήταν καθοριστική “.