Καλάβρυτα – Το Σάββατο 29/6 στο Σπήλαιο των Λιμνών στα Καστριά τα εγκαίνια του Κέντρου Πληροφόρησης  

Αυτό το Σάββατο 29 Ioυνίου, στις 6 το απόγευμα, ο Δήμος Καλαβρύτων εγκαινιάζει στα Καστριά το Κέντρο Πληροφόρησης και Ενημέρωσης του Σπηλαίου των Λιμνών Καστριών. Η εκδήλωση των εγκαινίων θα ξεκινήσει με Αγιασμό απ’ τον Πρωτοσύγκελο Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιάλειας π. Ιωακείμ Βενιανάκη.

Θ’ ακολουθήσει χαιρετισμός απ’ τον Δήμαρχο Καλαβρύτων και Πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδας Θανάση Παπαδόπουλο και στη συνέχεια χαιρετισμοί των επισήμων.

Η κεντρική ομιλία της εκδήλωσης θα γίνει απ’ τον Καθηγητή Ιατρικής και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών Γεώργιο Χρούσο. Θ’ ακολουθήσει ξενάγηση στο Κέντρο Ενημέρωσης και Πληροφόρησης και μουσική εκδήλωση.

Η μόνιμη έκθεση που φιλοξενείται στο Κέντρο Ενημέρωσης του Σπηλαίου των Λιμνών Καστριών σχεδιάστηκε στη βάση όλων των αρχών της σύγχρονης Μουσειολογίας. Το Σπήλαιο των Λιμνών προσεγγίζεται σφαιρικά, ως γεωλογική γεωμορφή, ως αρχαιολογική και παλαιοντολογική θέση, ως τόπος έρευνας, εξερεύνησης και τουριστικής ανάδειξης αλλά κυρίως ως τμήμα του ευρύτερου φυσικού περιβάλλοντος του Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO Χελμού-Βουραϊκού.

«Ο επισκέπτης αντιλαμβάνεται αμέσως ότι το Σπήλαιο των Λιμνών είναι ένα Σπήλαιο με τη δική του μοναδική ταυτότητα που το κάνει να ξεχωρίζει σε παγκόσμια κλίμακα», αναφέρει σε δήλωση του ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος.

Και προσθέτει ότι «αυτήν ακριβώς την ταυτότητα, αυτή τη μοναδικότητα που συνδυάζει το άγριο με το όμορφο και το όμορφο με το επιβλητικό, αυτή την ‘προσωπικότητα’ που ξεκινά απ’ τους γεωλογικούς σχηματισμούς και φτάνει σε σπάνια ευρήματα παλαιοντολογικού και ανθρωπολογικού ενδιαφέροντος έρχεται να υπηρετήσει και ν’ αναδείξει το Κέντρο Πληροφόρησης».

Το Σπήλαιο των Λιμνών Καστριών αποτελεί εξαιρετικά σπάνιο μνημείο της φύσης, το δε Κέντρο Ενημέρωσης είναι μια πτυχή της συνεργασίας του Δήμου και των τοπικών φορέων με την επιστημονική κοινότητα. Η περιήγηση στην έκθεση συνδυάζει τις εναλλαγές βασικών πληροφοριών με τις εναλλαγές τεχνικών φωτισμού, ενίσχυσης κι επαύξησης του περιβάλλοντος σε διαρκή διασύνδεση με το Σπήλαιο.

Και όπως υπογραμμίζει ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος «ο επισκέπτης του Σπηλαίου, απ’ την πρώτη επαφή του με το χώρο αντιλαμβάνεται ότι εδώ συμβαίνει κάτι ιδιαίτερο. Αισθάνεται δέος, καταλαβαίνει ότι ζει μια εμπειρία ζωής, βλέπει από κοντά τη σοφία και το μεγαλείο της Φύσης αλλά και τον τρόπο που οι Επιστήμες αξιολογούν, μελετούν και εξηγούν αυτό το φυσικό Έργο Τέχνης. Όλα αυτά έρχεται ν’ αναδείξει και να προβάλλει το Κέντρο Ενημέρωσης».