Ισορροπία

∆ιανύοντας µια ωραιότατη φθινοπωρινή εβδοµάδα, χορταίνοντας βροχή και δροσούλα, διαπιστώνω πόσο πολύτιµη είναι η ισορροπία στη ζωή! Λέξη µαγική σχεδόν καθώς απ αυτήν µοιάζουν να εξαρτώνται όλα όσα συναινούν σ΄ ευηµερία, ευτυχία και µακροηµέρευση!

Ο οργανισµός και το σώµα µας για παράδειγµα, για να ναι ο πρώτος υγιής και το δεύτερο καλλίγραµο χρειάζονται ένα µπαλαντζάρισµα διατροφής και άσκησης! Ούτε εξαντλητικές δίαιτες που βλάπτουν την υγεία µας και µας στερούν την απόλαυση ενός ωραίου γεύµατος, ούτε καταπόνηση του σώµατος λές κι είσαι κατάδικος σε κάτεργο! Καθηµερινή εκγύµναση και ισορροπηµένα γεύµατα  ώστε να σαι ευδιάθετος και δυνατός !

Μα και στο επίπεδο των σχέσεων το ισορροπείν είναι εξίσου σηµαντικό!

Εκεί βέβαια έχεις να κάνεις και µε τον τσαχπίνικο θεό που αρέσκεται σε υπερβολές και τη λογική κάνει να σιγεί ! Τραµπάλα παίζουν τα συναισθήµατα ,µια  στα ύψη µια στα τάρταρα  και συ µές την παραζάλη πώς να πατήσεις γή;

 Εκεί άν είσαι νέος έχεις το ακαταλόγιστο! ∆εν σταµατιούνται τα νιάτα …βουτάν µ’ ορµή  και απλά το πάθηµα γίνεται µάθηµα …εµπειρία για το µετά!

Αν σ΄ έβρη “το κακό” κοντά στο µέσο της ζωής  ετοιµάσου για µεγάλα χουνέρια! Κάτι το ” τί µας έµεινε”, κάτι που χεις µπουχτήσει από  τα ” πρέπει” και τις ευθύνες της ενήλικης ζωής, “την βλέπεις “ως ακροβάτης σε τσίρκο και γουστάρεις τρελά να παρακολουθείς από ψηλά το φιλοθεάµων κοινό να σε κοιτά µ ανοιχτό το στόµα να στροβιλίζεσαι στον αέρα  δίχως δίχτυ ασφαλείας!

Κάποια στιγµή βεβαίως άν καταφέρεις να µην τσακιστείς και ίου – ίου να σε τρέχουν τ ασθενοφόρα, ντόν -ντόν θα χτυπήσει το καµπανάκι της λογικής  αν είσαι λεύτερος, αν πάλι είσαι παντρεµένος αλλά αγαπάς το ρίσκο, θές να ναι ο ήχος της ιπτάµενης παντόφλας, θές να ναι ο ήχος της πόρτας που σου κλεισαν στα µούτρα… έ τέλος πάντων από κάποιο ήχο θα ξυπνήσεις και θα συνέλθεις αργά ή γρήγορα!

Οι σχέσεις ερωτικές ή φιλικές θέλουν ισορροπία για να κρατηθούν! Προϋποθέτουν ζύγισµα στα θέλω και στα µπορώ ,µοίρασµα δίκαιο σε χρόνο και ευθύνες, απόλυτο σεβασµό, αγάπη και νοιάξιµο. Κανείς δεν είναι κτήµα µας και προπάντων κανείς και τίποτε δεν είναι δεδοµένο!

Τέλος, σ΄ ό,τι αφορά  στην εργασία που απορροφά µεγάλο µέρος της ζωής µας, τώρα πλέον που µεγάλωσα, εκεί κι αν πιστεύω πως πρέπει να µπει ένα αυστηρό ζύγι!

Τα ωραιότερα και πιό παραγωγικά χρόνια της ζωής µας τα χουµε συνδέσει µε την επαγγελµατική µας ανέλιξη  και πρόοδο! Αυτό έχει ως αποτέλεσµα κάποιοι ανάµεσά µας να χάσουν το µέτρο! Μπορεί να διαθέτουν παχυλούς τραπεζικούς λογαριασµούς, µπορεί και όχι… όµως σίγουρα έχουν χάσει το πολυτιµότερο κοµµάτι της ζωής τους κλεισµένοι σ ένα γραφείο παρέα µ άγχη και υποχρεώσεις που ολοένα αυξάνονται.

Ο καταναλωτισµός µας έκανε την ευτυχία να την ζυγίζουµε µε χρήµα! Η πανδηµία που εκ των πραγµάτων έβαλε ένα φρένο στο ξέφρενο αλισβερίσι καταναλωτικών αγαθών µας έδειξε µε τον πλέον βίαιο τρόπο ,πως τα παιδιά µας είναι πιο ευτυχισµένα κάνοντας ποδηλατάδα µαζί µας, από όταν κρατάνε στα χέρια τους ένα πανάκριβο κινητό. Τα σπίτια απέκτησαν ξανά ζωή, τα ζευγάρια πέρασαν χρόνο µαζί  και τα κατοικίδια ζώα έπαψαν να περνούν ατέλειωτες ώρες µόνα κλεισµένα σε σκοτεινά διαµερίσµατα.

Η ζωή είναι ωραία όταν βρείς χρόνο για µια βόλτα στον ήλιο, για ένα καφέ ή ποτό µε φίλους, για ένα χόµπυ ή για ένα σπορ καθηµερινά …άλλωστε γι΄ αυτό ακριβώς τον λόγο δεν αγαπάµε τα σαββατοκύριακα;  Όµως για µετρήστε …είναι 5 ή 6 προς 2 ή 1… και υπάρχουν κι αυτοί που ρεπό δεν ξέρουν τί θα πεί!

Γι αυτό φιλαράκια, όταν βρείτε ελεύθερο χρόνο κάντε τον να αξίζει! Σας προτρέπω, πετάξτε το κινητό ή το λάπτοπ από µπροστά σας που σας µετατρέπει σ αποχαυνωµένα όντα µπροστά από µια οθόνη !

Εκείνα τα λεπτά, τις ώρες  ή τις µέρες που ναι ελεύθερες βολτάρετε , συζητήστε ,παίξτε ,οργανώστε ή φτιάξτε κάτι  ! Θα σας κάνει ευτυχισµένους και δηµιουργικούς!

Η πολλή δουλειά τρώει τον αφέντη να το θυµάστε πάντα αυτό! Σιγά µην περιµένουµε την σύνταξη για να ευχαριστηθούµε τη ζωή µας! Βρε άντε από εδώ!

ΑΓΓΕΛΑ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ

Χρονογράφημα στην έντυπη έκδοση “ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ” 14/10/2021