ΙΛΕΑ: Tο Σαλμενίκο « έπεσε» τελευταίο στους Tούρκους! – Εκδηλώσεις ιστορικής μνήμης

Η  ΙΛΕΑ , πιστή στους στόχους που έχει θέσει στο καταστατικό της, για την ανάδειξη σπουδαίων ιστορικών γεγονότων του τόπου μας, συμμετέχει στις εκδηλώσεις ιστορικής μνήμης, που διοργανώνονται  στο Σαλμενίκο, καθώς ,ο φρούραρχος Σαλμενίκου, Κωνσταντίνος Γραίντζας Παλαιολόγος, αφού πρόβαλε ηρωϊκή αντίσταση στους τούρκους επί ένα και πλέον χρόνο, αναγκάστηκε να παραδώσει το φρούριο μόλις το 1461!                      ΄Ετσι το Σαλμενίκο « έπεσε» τελευταίο στους τούρκους!

Οι εκδηλώσεις θα αρχίσουν την Κυριακή 28 Μαΐου το πρωϊ  στον Ιερό ναό του ΄Αγίου Νικολάου στο Σαλμενίκο, όπου θα γίνει Θεία Λειτουργία, μετά Μνημοσύνου, θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ήμέρας από την πρόεδρο της ΙΛΕΑ κ. Βάνα Μπεντεβή,θα κατατεθούν στεφάνια από επισήμους και φορείς, στο ηρώο που υπάρχει εκεί, ενώ θα ακουστούν δύο θρηνητικά τραγούδια από την κ. Μαρία Παπαγεωργίου, καθηγήτρια Μουσικής, με τη συνοδεία λαούτου, από τον κ. Τάκη Σπηλιόπουλο, μουσικό και θα ψάλλει το  «Τη Υπερμάχω»  η χορωδία του Δημοτικού Σχολείου Σαλμενίκου.

Στη συνέχεια, θα παρουσιαστεί  το θεατρικό δρώμενο του κ. Κωνσταντίνου Κλάγκου,                  «Πήραν την Πόλιν πήραν τη…» με ερμηνεύτριες τις κυρίες Αθηνά Σκανδάμη και Ελένη Κλάγκου, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Σαλμενίκου« Το Κάστρο της Ωριάς».

‘ Οσοι ενδιαφέρονται, προσκαλούνται να παρακολουθήσουν τις σημαντικές αυτές εκδηλώσεις, να τις ενισχύσουν με την παρουσία τους, ώστε να γίνουν «Θεσμός», καθώς το Σαλμενίκο και το Κάστρο του, αποτελούν το τελευταίο προπύργιο του Ελληνισμού που υποδουλώθηκε στους Οθωμανούς και  αυτό έχει μεγάλη ιστορική σημασία για τον τόπο μας.

Φωτό: αρχείου