«Εφημερίς των Κυριών τ’ όνειρο» – Η πρωτότυπη μουσικοθεατρική παράσταση στο Αίγιο

Η πρωτότυπη μουσικοθεατρική παράσταση «Εφημερίς των Κυριών τ’ όνειρο», της Έλενας Παλαιολόγου,παρουσιάζεται στο Αίγιο την Πέμπτη 17 Αυγούστου στις 9.15μ.μ. στο υπαίθριο θέατρο «Γιώργος Παππάς». Μια ιδιαίτερη παράσταση, αφιερωμένη στην αρχαία ποιήτρια και φιλόσοφο Σαπφώ, καθώς και στην πρώτη Ελληνίδα φεμινίστρια και εκδότρια εφημερίδας, την Καλλιρρόη Σιγανού-Παρρέν.

Λίγα λόγια για το έργο

Σαν σε όνειρο η Καλλιρρόη Σιγανού-Παρρέν συναντιέται με τη λυρική ποιήτρια Σαπφώ και μέσα από τους διαλόγους τους παρουσιάζονται η ζωή, το έργο τους και οι αγώνες τους για τη χειραφέτηση της γυναίκας.

Η Καλλιρρόη Παρρέν, στην Αθήνα στα τέλη του 19ου αιώνα, αποφασίζει να ακολουθήσει το επάγγελμα της δημοσιογραφίας. Έτσι, το 1887 γίνεται η πρώτη Ελληνίδα δημοσιογράφος, εκδότρια της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Εφημερίς των Κυριών» που συντασσόταν αποκλειστικά από γυναίκες και απευθυνόταν σε γυναίκες.

Επίσης, το πάθος της για την αναβίωση και τη διατήρηση των ελληνικών εθίμων και παραδόσεων την οδήγησε το 1911 να δημιουργήσει το «Λύκειον των Ελληνίδων». Η δράση της έπαιξε καταλυτικό ρόλο και στην αναγνώριση των γυναικείων δικαιωμάτων στη νεότερη Ελλάδα. Είναι αυτή που διεκδίκησε πρώτη το δικαίωμα ψήφου για τις γυναίκες, χρόνια πριν γίνει πραγματικότητα!

Πρώτη, επίσης, πέτυχε να επιτρέπεται στις γυναίκες να φοιτούν στο Πανεπιστήμιο και στο Πολυτεχνείο και είναι αυτή που διεκδίκησε και κέρδισε καλύτερες συνθήκες εργασίας για τις εργάτριες, όταν μπήκε μπροστά στη μεγάλη απεργία των κλωστηρίων και των υφαντουργείων του Πειραιά. Το 1918 η Καλλιρρόη Παρρέν εξορίστηκε στην Ύδρα για τα πολιτικά της φρονήματα

Η Σαπφώ, γεννημένη στο τέλος του 7ου αι. π.Χ. στην Ερεσό της Λέσβου, ήταν ποιήτρια και φιλόσοφος. Στις σχολές της φοιτούσαν νεανίδες απ’ όλο τον τότε γνωστό κόσμο (Αθήνα-Σπάρτη-Παράλια της Μικράς Ασίας-Σικελία κλπ). Τα έργα της διδάσκονταν μαζί με αυτά του Ομήρου στα σχολεία των Αθηνών και άλλων πόλεων. Ήταν η πρώτη θνητή γυναίκα, της οποίας η μορφή χαράχτηκε στα νομίσματα της πατρίδας της, 200 χρόνια μετά το θάνατό της. Κι εκείνη εξορίστηκε για τα φρονήματά της.

Στην πλοκή του έργου συναντάται η Παρρέν με την ποιήτρια Σαπφώ. Στο όνειρο της Παρρέν, σε μια δύσκολη στιγμή της ζωής της, και έχοντας ως πηγή έμπνευσης τη ζωή της μεγάλης ποιήτριας αλλά και τους αγώνες της, η Παρρέν βρίσκει τη δύναμη να συνεχίσει τον δικό της αγώνα της. Έτσι φαίνεται ότι η φιλοσοφία των Ελλήνων διέρχεται μέσα στους αιώνες και επηρεάζει την σύγχρονη ιστορία μας.

Στην παράσταση ακούγονται ζωντανά μελοποιημένα ποιήματα της συγγραφέως σε πρωτότυπη μουσική σύνθεση.

Το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Μουσική Βιβλιοθήκη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, τον Μάρτιο του 2018 για 10 παραστάσεις, οι οποίες σημείωσαν μεγάλη επιτυχία. Τον Φεβρουάριο του 2019, παρουσιάστηκε στο θέατροΚνωσσός στην Αθήνα και από τότε μέχρι σήμερα παρουσιάζεται συνεχώς σε δήμους της Αθήνας.

Η παράσταση παρουσιάστηκε επίσης στο αρχαίο θέατρο της Μυτιλήνης, στο ΔΗΠΕΘΕ Βόλου, στο θέατρο Αμαλία στην Θεσσαλονίκη,

Λίγα λόγια για την συγγραφέα

Η Έλενα Παλαιολόγου είναι ποιήτρια και στιχουργός. Γεννήθηκε στην Αυστραλία και μεγάλωσε στο Αίγιο και κατόπιν στην Αθήνα, αλλά μοιράζει τις δραστηριότητές της και στις δύο χώρες. Ποιήματά της έχουν βραβευτεί σε εθνικούς και παγκόσμιους διαγωνισμούς. Έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή «Το ξέσπασμα της Νηρηίδας» όπου μέσα βρίσκονται πολλά βραβευμένα της ποιήματα. Εμπνέεται από την «γυναίκα» ως σύμβολο μέσα στους αιώνες και περιγράφει τις πτυχές της στα ποιήματά της. Έγραψε το πρώτο της θεατρικό έργο «Εφημερίς των Κυριών τ ‘όνειρο», συγκινημένη από δύο μεγάλες προσωπικότητες της ιστορίας μας, την ποιήτρια Σαπφώ και την μεγάλη φεμινίστρια και πρώτη εκδότρια εφημερίδας αποκλειστικά για γυναίκες, την Καλλιρρόη Σιγανού-Παρρέν.

Συντελεστές παράστασης

Συγγραφέας – ποιήτρια: ΈλεναΠαλαιολόγου

Επιμέλεια κειμένων: Ανδρομάχη Παπαγιαννάκη

Σκηνοθέτης: Ισμήνη Σακελλαροπούλου

Παίζουν: Βίκυ Μαραγκάκη ως Καλλιρρόη Παρρέν και Θεοδώρα Σιάρκου ως Σαπφώ

Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Αρετή Κοκκίνου

Τα τραγούδια ερμηνεύει: Μόρφω Τσαϊρέλη

Χορογραφία: Φένια Μπότση

Χορός: Αλίντα Μπλέτα

Σκηνογράφος: Γιώργος Λυντζέρης

Κουστούμια: Καλλιόπη Παλεοσελίτου

Σε Video Art: Χορεύτριες: Πένυ Μακαρίου, Εμμανουέλα Κοκμοτού, Χρύσα Μπράτσα, Μαρία Μαρίνα, Νεφέλη Αργυροπούλου, Μαρία Σφήκα

Φωτισμός: Αλέξανδρος Πολιτάκης

Ήχος: Γιάννης Πατρίκιος

Κομμωτής: Παναγιώτης Προικιός

Φωτογραφίες: Χρήστος Δεληκάρης

Τιμή εισιτηρίου: 12 ευρώ

ΑΜΕΑ: 10 ευρώ

Προπώληση εισιτηρίων

ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΣΥΧΡΟΝΗ ΣΚΕΨΗ, Κλ. Οικονόμου 7, Αίγιο, τηλ. 2691060783

STUDIO ΑΓΓΕΛΟΣ-ΚΑΖΑΣΗΣ, Κλ. Οικονόμου 19, Αίγιο, τηλ. 2691021500

«ΡEZEΡBA», Μητροπόλεως 64, Αίγιο, τηλ. 2691400745

Βασιλακοπούλου-Καρτσωνάκη Διαμάντω

Αντιδήμαρχος Πρόνοιας-Πρόεδρος ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α.