Επιτυχημένη η εκδρομή στη Βυζαντινή Οχρίδα με την Ένωση Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών Αιγιαλείας

Η Ένωση Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών Αιγιαλείας πραγματοποίησε με επιτυχία την εκδρομή της στη Βυζαντινή Οχρίδα.

Περνώντας από την όμορφη Φλώρινα, όπου είχε μεσημεριανό γεύμα με τοπικά εδέσματα και τα σύνορα της Νίκης για τη   λίμνη Οχρίδα, γνώρισε την Αρχαία Βυζαντινή Ηράκλεια, το Ελληνικό Μοναστήρι την σημερινή Βίτολα. Πόλη με εξαιρετικά αξιοθέατα όπως ο ναός Αγ. Δημητρίου, ο πύργος του ρολογιού, τα Μουσουλμανικά Τεμένη, η Οθωμανική Σχολή Ευελπίδων όπου φοίτησε ο Κεμάλ Ατατούρκ,.

Στην Οχρίδα έφτασε στο τείχος του τσάρου Σαμουήλ που προβάλλει επάνω της γνωρίζοντας την ιστορία του. Εντυπωσιάστηκε με την Αγία Σοφία ,εκκλησία αφιερωμένη στη Σοφία του Θεού με τις καταπληκτικές της παλιές τοιχογραφίες Κωνσταντινουπολίτικης νοοτροπίας και όχι μόνο, περπάτησε στα σοκάκια της παλιάς πόλης, θαυμάζοντας υπέροχα αρχοντικά και στις όχθες της λίμνης. Θαύμασε την ομορφιά και την τέχνη των βυζαντινών εκκλησιών Αγίου Νικολάου και Αγίου Κλήμεντα.

Γνώρισε το φαράγγι του Ράντιτσα ποταμού, το μεγαλύτερο της Ευρώπης, με το εξαιρετικά πλούσιο, άγριο, την πολύχρωμη βλάστηση, και δροσερό τοπίο του. Ταξιδεύοντας δίπλα στο ποτάμι και σε λίμνες είδε τα μικρά χωριά στο δάσος και επισκέφτηκε το κολλημένο σε απότομο βράχο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου του Βαπτιστή με το περίτεχνο ξύλινο τέμπλο του .

Προσκύνησε στο μοναστήρι του Όσιου Ναούμ που φαντάζει επιβλητικό στις όχθες της λίμνης Οχρίδας, από όπου ξεκίνησαν οι Θεσσαλονικείς αδελφοί ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος για να διδάξουν στους Σλάβους το Κυριλλικό αλφάβητο και τη Βίβλο..

Η βόλτα στην πόλη Στρούγκα ήταν αξέχαστη δίπλα στο ποτάμι και τον εμπορικό πεζόδρομο.

Στην επιστροφή περνώντας από το Πόγραδετς και την Κορυτσά ενθυμήθηκε τους αγώνες μας για τη λευτεριά στον πόλεμο του 1940 και την ιστορία μας στα χώματα εκείνα.

Και…..επειδή η Ένωση ταξιδεύει για να μην της διαφύγει η ζωή, κάνοντας την τελευταία της στάση στην πανέμορφη Καστοριά, ανακοίνωσε ότι ήδη έχει ετοιμάσει τον επόμενο προορισμό της για..να προλάβει…

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος     Η Γραμματέας