ΕΞ’ ΑΦΟΡΜΗΣ

To Aίγιο από ψηλά

Οι   διακοπές του Πάσχα και η  αργία της Πρωτοµαγιάς µόλις που αποτελούν παρελθόν κι είµαι απόλυτα σίγουρη πως τις ευχαριστηθήκατε επαρκώς , έστω και κατά κάποια ευρώ φτωχότεροι εξαιτίας του κλίµατος της οικονοµικής αστάθειας πανευρωπαϊκώς !

Αυτές τις ηµέρες η πόλη µας δέχθηκε χιλιάδες Αθηναίους  που πληµµύρισαν  δρόµους και µαγαζιά για να γιορτάσουν ενδόξως τις άγιες τούτες µέρες !

Σηµείο συνάθροισης των ντόπιων µα και των ξένων υπήρξε όλες τις µέρες η πεζοδροµηµένη οδός Ανδρέου Λόντου  η οποία µετά την φροντίδα των εκεί καταστηµαταρχών αποτελούσε το κόσµηµα της πόλης µας ! 

Οι πολύχρωµες οµπρέλες  έδωσαν  πνοή χαράς στους Αιγιώτες  οι οποίοι , σε κατάσταση απόγνωσης  έβλεπαν το κέντρο της πόλης να παραδίδεται  στην φθορά !

Η  ιδιωτική πρωτοβουλία κατάφερε το ακατόρθωτο ! Κράτησε τον κόσµο µέσα στην πόλη δίνοντάς της ζωντάνια ,κινητικότητα και µπρίο ! Οι  φωτογραφίες στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης  έδιναν κι έπαιρναν δίχως σταµατηµό  και οι πάντες  ήταν χαρούµενοι και χαµογελαστοί !

Αµέσως  υπήρξε η διάθεση για µίµηση κι επιµήκυνσης της γιορτινής αυτής ατµόσφαιρας στην Μητροπόλεως  … κορµοί δέντρων ντύθηκαν πολύχρωµοι  και ριγέ φαναράκια έφθασαν έως το Παναγιωτοπουλέϊκο  κάνοντας τους πάντες ν’ αναφωνήσουν: 

 «Τελικά  δεν θέλει κόπο, τρόπο θέλει!»

Κάπως έτσι άρχισαν οι συζητήσεις  σε πηγαδάκια, τραπέζια και βόλτες   

Τι φταίει και το Αίγιο έχει χάσει την οµορφιά και την αίγλη του στο πέρασµα των χρόνων ;

Εγώ  δεν θα κρίνω άχρηστο κανέναν … Ο καθένας έκανε ό,τι  µπορούσε ,σύµφωνα µε τα πιστεύω του, την καλλιέργειά του και την αισθητική του !

Θα πώ όµως ότι κανονικά δεν θα πρεπε να κάνει ο καθένας του κεφαλιού του ! 

Αυτό που χω καταλάβει παρακολουθώντας δηµοτικά συµβούλια διαδικτυακώς είναι πως αποφάσεις παίρνονται κακήν κακώς αφού πρώτα αντιπαρατεθούν τεράστια «ΕΓΩ» ! Όλοι µετά τις συνεδριάσεις πρέπει να φεύγουν µ’ απερίγραπτο πονοκέφαλο εκτός κι αν έχουν πάρει κανένα ηρεµιστικό προληπτικά ! 

Αποτρεπτική εικόνα για όποιον θα θελε ν’ ασχοληθεί µε τα κοινά και να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην πόλη πραγµατικά !

Αυτό που θα θελα να υπογραµµίσω  είναι πως πρέπει να υπάρχει συνεννόηση, σύµπνοια και υπεύθυνες αποφάσεις !

Η πόλη για να γίνει χάρµα οφθαλµών  θα πρέπει να χει χαρακτήρα ! 

Βοστίτσα  σηµαίνει πόλη των λουλουδιών …. Γεµίστε την πόλη απ’ άκρη σ’ άκρη  µε τριανταφυλλιές  αναρριχώµενες  …να ευωδιάσει ο τόπος όλος ! Πάντοτε φανταζόµουν  την κλιµακωτή οδό  που ενώνει την επάνω µε την κάτω πόλη στεφανωµένη ροδανθούς  ή κληµαταριές και βουκαµβίλιες ! 

Έτσι θα µάθει κι ο ντόπιος κι επισκέπτης να περπατά την πόλη αφήνοντας τ’ αυτοκίνητο στο πάρκινγκ …

Η  αναβίωση των Ανθεστηρίων  ,σαν πρόδροµος των Οινοξενείων  θα µπορούσε να φέρει χιλιάδες επισκέπτες !

Η  γή και κάθε καρπός της θα µπορούσε να γίνει αφορµή ν’ αναδειχθεί η Αιγιαλεία ως επαρχιακή πόλη !

Να η πρωτοτυπία που όλοι ψάχνετε και δεν κοστίζει κι ακριβά ! ∆ηµιουργήστε την πόλη των κήπων και των λουλουδιών µε σεβασµό στο περιβάλλον και τον άνθρωπο  και παρατήστε τις τσιµεντοποιήσεις και τα µέταλλα  ή απλά αφήστε τα γι’ αργότερα όταν µε το καλό υπάρξει η αναγέννηση της Χαρτοποιίας !Βιοµηχανική ζώνη  γάρ …εκεί αυτά ταιριάζουν !

Ασφάλεια και καθαριότητα ,οι δυο τοµείς που πρέπει µε κάθε τρόπο να στηριχθούν !

Τα νεοκλασικά κτίρια της πόλης ν’ αναδειχθούν  και οι πεζοδροµήσεις να ενθαρρυνθούν !

Να προσφέρει η πόλη στον κάτοικο και τον επισκέπτη αυτό που λέµε ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ !

∆ιότι αν δεν γίνουν αυτά, έτσι όπως πάµε , µε µεγάλη στενοχώρια θα δούµε την Αιγιαλεία να γίνεται  γύφτικο παζάρι , δίχως καµιά συνέπεια και σεβασµό στον πολίτη !

AΓΓΕΛΑ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ

Χρονογράφημα στην έντυπη έκδοση “ΤΥΠΟ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ”