Δύο ανοιχτές εκδηλώσεις από την Πανηπειρωτική Αδελφότητα Αιγιάλειας

Η Πανηπειρωτική Αδελφότητα Αιγιαλείας «Ο Άγιος Γεώργιος» στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της, το περασμένο 10ήμερο οργάνωσε δύο ανοιχτές εκδηλώσεις προς το ευρύ κοινό με στόχο την παρουσίαση ενός πολύ μικρού μέρους του γευστικού πλούτου της Ηπείρου μέσα από την αναβίωση παραδοσιακών εθίμων και συνηθειών της Ηπειρώτικης παράδοσης.

   

Το πρωί του Σάββατου, 25 Νοεμβρίου 2023 στον πεζόδρομο της Ανδρέου Λόντου αναβίωσε για 2ησυνεχή χρονιά το πανάρχαιο έθιμο των πυανεψίων ή Χύτρων της αρχαιότητας ή πολυσπορίων τηςπαράδοσής μας, που χαρακτηρίζει κυρίως τη γεωργική ζωή της Ηπείρου και όχι μόνο, καθώς το έθιμοαπαντάται και σε άλλες κατ’ εξοχήν αγροτικές περιοχές της πατρίδας μας.

Τα μέλη της Αδελφότητας προετοίμασαν τα πολυσπόρια, έφτιαξαν ζεστές τηγανίτες και υπό τον ήχο παραδοσιακής ηπειρώτικης μουσικής και χορού τα μοίρασαν στον κόσμο, κάνοντας γνωστή και την συνταγή. Η παρασκευή του χυλού των πολυσπορίων περιλαμβάνει κυρίως καλαμπόκι, σιτάρι, σταφίδες, καρύδια, σουσάμι, λίγο ελαιόλαδο και ζάχαρη. Συνηθίζεται την παραμονή των Εισοδίων της Θεοτόκου (Παναγία η Πολυσπορίτισσα ή Μεσοσπορίτισσα, αλλού) στις 21 Νοεμβρίου ή του Αι –Αντριός στις 30 του ίδιου μήνα. Τα πολυσπόρια αφού ευλογηθούν και διαβαστούν στην εκκλησία, ως προσφορά στη Θεοτόκοή τον Άγιο Αντρέα για να εξασφαλιστεί για κάθε οικογένεια, πλούσια σοδειά, στη συνέχεια καταναλώνονται από την οικογένεια ή τους συγγενείς και φίλους της κοινότητας.

Το απόγευμα της περασμένης Κυριακής 3 Δεκεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση αφιερωμένη στην ηπειρώτικη πίτα και την τέχνη του ανοίγματος παραδοσιακού φύλλου. Η Ήπειρος μετρά πάνω από 180 συνταγές με πίτες που εμπεριέχουν ένα σύνολο παραδόσεων και υλικών τα οποία με ευλάβεια μεταλαμπαδεύονται από γενιά σε γενιά και μετουσιώνονται σε γευστικότατα πιάτα, πρεσβευτές του πολιτισμού της, μέσα κι έξω από τα σύνορα της Ελλάδας.

Μερικές από αυτές ετοιμάστηκαν από τα μέλη και φίλους του συλλόγου, παρουσιάστηκαν στους συμμετέχοντες και αναλύθηκαν τα υλικά και ο τρόπος παρασκευής τους. Πίτες γλυκές όπως γαλατόπιτα με φύλλο ή χωρίς, κολοκυθόπιτα, αλλά και αλμυρές όπως κρεμμυδόπιτα, μπλατσάρα, κοθρόπιτα, πλαστό και κοσμιρή. Γεύσεις απλές, αυθεντικές, συνταιριασμένες σοφά, με πρώτες ύλες προϊόντα της ηπειρώτικης γης και φύσης, γεμάτα αρώματα και νοστιμιά.

Όλοι όσοι παραβρέθηκαν γεύθηκαν τις πίτες, άνοιξαν φύλλο και χόρεψαν ανανεώνοντας το ραντεβού τους στην πλατεία Αγίας Λαύρας την παραμονή των Χριστουγέννων όπου θα παρουσιαστούν κάλαντα της Ηπείρου και θα μοιραστούν τα «σπάργανα του Χριστού».