Δράση αξιοποίησης των κλαδεμάτων στο Δημοτικό Σχολείο Αβύθου με συμβολή του Δήμου Αιγιαλείας

Το φετινό κλάδεμα στις μουριές που βρίσκονται στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου Αβύθου προσαρμόστηκε στην φετινή δράση του Σχολείου να γίνει, σταδιακά, “Πράσινο”!

Για αυτό ζητήθηκε από τον Δήμο Αιγιαλείας ένας θρυμματιστής, ώστε τα κλαδιά να μην πεταχτούν αλλά να μετατραπούν σε σωρό από μικρά κομματάκια τα οποία μένουν στον χώρο στου Σχολείου γεμίζοντας παρτέρια, κήπους και τον κομποστοποιητή, χωρίς να πεταχτεί τίποτα.

Με συντονισμό και εκτέλεση από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, το κλάδεμα έγινε την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου και σχεδιάστηκε να αρχίσει τις τελευταίες ώρες των μαθημάτων ώστε να μοιραστούν την εμπειρία οι μαθητές. Το κλάδεμα ολοκληρώθηκε τις απογευματινές ώρες.

Έτσι έγινε ένα βήμα προς το “Πράσινο Σχολείο”, αποτρέποντας την δημιουργία απορριμμάτων, γλιτώνοντας ένα δρομολόγιο μεταφοράς αυτών και εμπλουτίζοντας το “οικοσύστημα” του σχολείου αφού ανακυκλώθηκε (και  δεν πετάχτηκε) πλούσιο οργανικό υλικό.

Η φετινή πιλοτική δράση δείχνει ότι αυτή η δραστηριότητα μπορεί να εφαρμοστεί σε πολλά σχολεία, περνώντας σε ολόκληρη την κοινωνία το μήνυμα της εξοικονόμησης πόρων και της κυκλικής οικονομίας.

Το άμεσο μήνυμα είναι ότι τα κλαδιά και τα φύλλα δεν είναι απορρίμματα και μπορούν να αξιοποιηθούν με πολλούς τρόπους. Είναι, προφανώς, απαράδεκτο να βλέπουμε σε αγροτικές περιοχές, όπως η δική μας, να πετιούνται κλαδιά και φύλλα στους κάδους απορριμμάτων!

Το Δημοτικό Σχολείο Αβύθου ευχαριστεί  τον Δήμο Αιγιαλείας για την στήριξη. Φυσικά, όπως πάντα ήταν καθοριστική η συμβολή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Αβύθου!