Δράσεις με μηνύματα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, από τη Δημοτική Επιτροπή Ισότητας του Δήμου Αιγιαλείας

Η προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών, που αποτελούν στοιχείο των εν γένει ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι καθήκον όλων μας για τις μελλοντικές γενιές. H αντιμετώπιση της βίας και των κακοποιητικών συμπεριφορών δεν εξασφαλίζεται όμως μόνο από την ύπαρξη νομοθετικού πλαισίου.

Η ενεργή στάση του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, η δράση της κοινωνίας των πολιτών και η συνεργασία μεταξύ των φορέων, συμπληρωματικά με την αφύπνιση της κάθε μίας και του καθενός από εμάς, είναι καθοριστικά για την αντιμετώπιση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας. Πρέπει λοιπόν όλοι μαζί να δημιουργήσουμε την κοινωνία όπου κάθε κορίτσι και κάθε γυναίκα θα ζει ελεύθερη, απαλλαγμένη από το φόβο, τη βία και κάθε είδους παρενόχληση.

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, καθώς και τα ανησυχητικά, αυξανόμενα κρούσματα περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας σε όλο τον κόσμο λόγω της πανδημίας, η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας του Δήμου Αιγιαλείας, θεωρώντας υποχρέωση όλων μας να ευαισθητοποιηθούμε και να ευαισθητοποιήσουμε τους γύρω μας,τα παιδιά, τους μαθητές-τριες, τους εκπαιδευτικούς, την αστυνομία, την πολιτεία γενικότερα για την εξάλειψη του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών σε όλες τις μορφές της, την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου παρουσίασε στον κινηματογράφο ΑΠΟΛΛΩΝ την εξαιρετική ταινία Άνιση Μάχη (North Country) με θέμα τη βία κατά των γυναικών, την οποία παρακολούθησαν μαθητές της Α ́και Β Λυκείου του 1ου και 2ου Γενικού Λυκείου καθώς και του 1ου ΕΠΑΛ της πόλης μας.

Επίσης η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας του Δήμου Αιγιαλείας, σε συνεργασία με το Κέντρο για την αντιμετώπιση των έμφυλων διακρίσεων «Εριφύλη», διοργάνωσαν μια παρεμβατική πρωτοβουλία στο Λύκειο Καμαρών. Μέλη της «Εριφύλη», μετά από παραχώρηση χώρου και αξιοποίηση δύο εκπαιδευτικών ωρών από το σχολείο, εργάστηκαν με τμήμα της Β΄ Λυκείου και με αντικείμενο τα ζητήματα της ισότητας των φύλων και της αντιμετώπισης της έμφυλης βίας.  Τα παιδιά, ήδη υποψιασμένα για τα ζητήματα από το εκπαιδευτικό προσωπικό, συμμετείχαν σε βιωματικές δραστηριότητες αλληλεπιδρώντας με τα μέλη της «Εριφύλη» σχετικά με την αυτοδιάθεση, την αποφυγή του σεξιστικού λόγου, την μείωση των στερεοτυπικών αντιλήψεων, την έμφυλη διάσταση αλλά και τις κακοποιητικές συμπεριφορές.

Το μήνυμα της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας είναι ότι το σχολείο πρέπει να είναι ένας χώρος εμβάθυνσης των δεξιοτήτων των παιδιών για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας, της ομοφοβίας και της τοξικής αρρενωπότητας, που δυστυχώς μέχρι σήμερα επαφίεται σε μεγάλο βαθμό στην προσωπική μέριμνα κάθε μονάδας ξεχωριστά αλλά και κάθε εκπαιδευτικού. Η αλληλεπίδραση των παιδιών ήταν παραπάνω από ενθαρρυντική σε αυτά τα θέματα, που τα ταλανίζουν έντονα και αναζητούν διεξόδους προβληματισμού και συζήτησης σε τέτοια προστατευμένα και καταρτισμένα περιβάλλοντα, όπως η σχολική κοινότητα.

Σημειώνεται ότι και στις δυο δράσεις έδωσε το παρών και απηύθυνε χαιρετισμό η πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας του Δήμου Αιγιαλείας κα Μαρία Γιδά.