Απέκτησε Πιστοποιητικό ISO ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην Τέμενη Αιγίου

Συνεχής ποιοτική και περιβαλλοντική αναβάθμιση των υπηρεσιών καθαριότητας στον Δήμο Αιγιαλείας

Πιστοποιητικό ανάπτυξης και εφαρμογής ISO 14001:2015 εξασφάλισε η Διεύθυνση Καθαριότητας, Περιβάλλοντος, Διαχείρισης Οχημάτων και Μηχανημάτων του Δήμου Αιγιαλείας, αναφορικά με τη συλλογή και τη μεταφορά σύμμεικτων και ανακυκλώσιμων αστικών απορριμμάτων στον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στην Τέμενη Αιγίου. Η μεγάλη αυτή εξέλιξη παρουσιάστηκε αναλυτικά στα τοπικά ΜΜΕ από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Νίκο Καραΐσκο, σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε το πρωί της Δευτέρας στο Δημαρχείο Αιγιαλείας.

Ο κ. Καραΐσκος αναφέρθηκε στην πιστοποίηση ISO χαρακτηρίζοντάς την ένα ακόμη βήμα προόδου της λειτουργίας και της οργάνωσης της καθαριότητας του Δήμου Αιγιαλείας. «Πιστοί στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, καταβάλλαμε και καταβάλλουμε καθημερινά προσπάθειες οι οποίες πλέον καρποφορούν προς τη σωστή κατεύθυνση, της μείωσης παραγωγής και μεταφοράς αποβλήτων και παράλληλα της εξοικονόμησης ενέργειας, κόστους και φυσικά της προστασίας του περιβάλλοντος» σημείωσε μεταξύ άλλων ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, ο οποίος συνέδεσε την εξέλιξη με την ανάπτυξη του τουρισμού στην Αιγιάλεια, την πιστοποίηση ISO που ήδη διαθέτει η ΔΕΥΑ Αιγιαλείας για τη διαχείριση των λυμάτων στον Βιολογικό Καθαρισμό και βεβαίως την πρόσφατη έγκριση των τευχών δημοπράτησης για το έργο της κατασκευής της Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων στην Τέμενη, προαναγγέλλοντας ότι σύντομα θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική ημερίδα για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, ώστε να λυθούν αρμοδίως όλες οι τυχόν απορίες.

«Η εξασφάλιση ISO για τη λειτουργία του ΣΜΑ συγκαταλέγεται στη γενικότερη εκ βάθρων προσπάθειά μας για πλήρη εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών καθαριότητας, που περιλαμβάνουν επίσης ψηφιοποίηση και online παρακολούθηση οχημάτων και κάδων, ανανέωση του στόλου, επικοινωνία με τους πολίτες κ.α.» πρόσθεσε ο κ. Καραΐσκος.

Ο αντιδήμαρχος τόνισε ότι η πιστοποίηση ISO 14001 αποτελεί μια πραγματικά μεγάλη στιγμή, κατά γενική ομολογία, για την διαχείριση των απορριμμάτων στον Δήμο Αιγιαλείας, καθώς τον Σεπτέμβριο 2019 η σημερινή δημοτική αρχή, με την ανάληψη καθηκόντων της, παρέλαβε έναν Δήμο γεμάτο σκουπίδια στους δρόμους και έναν Σταθμό Μεταφόρτωσης σε πραγματικά άθλια κατάσταση. Πλην όμως με σκληρή και μεθοδική προσπάθεια, ο Δήμος Αιγιαλείας τριάμιση χρόνια μετά εξασφάλισε το πολυπόθητο πιστοποιητικό ISO, καθώς η λειτουργία του εφαρμόζει πλέον σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης που ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις του προτύπου.

Το ISO 14001 απευθύνεται σε οργανισμούς και επιχειρήσεις που επιδιώκουν να διαχειριστούν τις περιβαλλοντικές ευθύνες τους με συστηματικό τρόπο, ώστε να συμβάλλουν στoν περιβαλλοντικό πυλώνα της αειφορίας και αποτελεί το πιο ευρέως αναγνωρισμένο πρότυπο Περιβαλλοντικής Διαχείρισης. Με το πιστοποιητικό αυτό, ο Δήμος Αιγιαλείας ουσιαστικά υποστηρίζεται προκειμένου να επιτύχει τη βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεών του, την εκπλήρωση των υποχρεώσεων συμμόρφωσής του σε αντίστοιχες Νομοθεσίες και την επίτευξη των περιβαλλοντικών του στόχων.

Τα οφέλη που προσφέρει το πιστοποιητικό ISO 14001:

·  Βελτίωση της περιβαλλοντικής επίδοσης του ΣΜΑ.

·  Σημαντικά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη.

· Mείωση των χρησιμοποιούμενων πρώτων υλών και πόρων γενικότερα, μειωμένη κατανάλωση ενέργειας, μείωση της παραγωγής αποβλήτων με ταυτόχρονη μείωση του κόστους διάθεσής.

· Bελτίωση της αποτελεσματικότητας των διεργασιών (όσον αφορά σε θέματα παραγωγικότητας, αποβλήτων, συμμόρφωσης με την ισχύουσα νομοθεσία, γραφειοκρατίας κ.α.).

Οι επιθεωρητές διαπίστωσαν ότι το σύστημα διαχείρισης του ΣΜΑ ικανοποιεί πλήρως τις απαιτήσεις του προτύπου, ενώ τονίζεται ότι η επιθεώρηση θα επαναλαμβάνεται σε ετήσια βάση, στο πλαίσιο περιοδικής ανανέωσης του πιστοποιητικού ISO.