Ανατρεπτική μελέτη αμφισβητεί τις τρέχουσες ιατρικές πρακτικές

Η «ιατρική αναστροφή» είναι ένας όρος που ορίζει περιπτώσεις στις οποίες νέες και βελτιωμένες κλινικές δοκιμές δείχνουν ότι οι τρέχουσες ιατρικές πρακτικές είναι αναποτελεσματικές ή λανθασμένες. Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι υπάρχουν σήμερα περίπου 400 ιατρικές αναστροφές.

Μια νέα μετα-ανάλυση διαπιστώνει ότι σχεδόν 400 ιατρικές πρακτικές μπορεί να μην είναι αποτελεσματικές. Οι ιατρικές ανατροπές συμβαίνουν όταν η νέα κλινική έρευνα δείχνει ότι μια συγκεκριμένη ιατρική πρακτική δεν λειτουργεί στην πραγματικότητα ή κάνει περισσότερη βλάβη παρά καλό. Αυτές οι νέες μελέτες είναι ανώτερες από τους προκατόχους τους, εξαιτίας πράξεων όπως καλύτεροι έλεγχοι, καλύτερος σχεδιασμός μελέτης ή μεγαλύτερο μέγεθος δείγματος.

Οι ιατρικές αντιστροφές συχνά αφορούν φάρμακα, αλλά μπορούν επίσης να επηρεάσουν τις χειρουργικές επεμβάσεις. Για παράδειγμα, πριν από περισσότερο από μια δεκαετία, οι ερευνητές και οι επαγγελματίες του τομέα της υγείας διαπίστωσαν ότι οι διαδικασίες στεντ δεν λειτουργούσαν για τη στένωση της νεφρικής αρτηρίας και ότι η καθιερωμένη στεντ δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της σταθερής στεφανιαίας νόσου. Τώρα, μια νέα μετα-ανάλυση 3.000 μελετών εντοπίζει σχεδόν 400 περιπτώσεις ιατρικών ανατροπών. Η ανασκόπηση παρουσιάζεται στο περιοδικό eLife .

Η Diana Herrera-Perez, βοηθός της έρευνας στο Ινστιτούτο Καρκίνου Knight στο Oregon Health & Science University (OHSU), στο Πόρτλαντ, είναι ο κύριος συγγραφέας της νέας ανάλυσης.

Η ανάλυση βρίσκει 396 ιατρικές αναστροφές

Αναφερόμενη στις γνωστές προσπάθειες αξιολόγησης της εγκυρότητας των κλινικών πρακτικών, όπως οι κριτικές του Cochrane, η Herrera-Perez λέει: «Θέλαμε να βασιστούμε σε αυτές και σε άλλες προσπάθειες για να προσφέρουμε μια ευρύτερη και πληρέστερη λίστα για τους κλινικούς και τους ερευνητές, καθώς φροντίζουν τους ασθενείς πιο αποτελεσματικά και οικονομικά. »

Για το σκοπό αυτό, η ίδια και οι συνεργάτες της εξέτασαν πάνω από 3.000 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές που δημοσιεύθηκαν σε τρία αναγνωρισμένα ιατρικά περιοδικά τα τελευταία 15 χρόνια: το Journal of the American Medical Association ( JAMA ), το Lancet και το New England Journal of Medicine ( NEJM ). Η ανάλυση ανακάλυψε 396 ιατρικές αναστροφές: 154 από αυτές σε JAMA , 129 στο NEJM και 113 στο The Lancet .