ΑΑΔΕ: Συνδέεται με 550.000 ταμειακές μηχανές από 1/1/2023

Από την 1η Ιανουαρίου της νέας χρονιάς διασυνδέονται 836.000 POS με τις ταμειακές μηχανές των επιχειρήσεων

 

Στη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών – φορολογικών μηχανισμών με τα 836.000 POS προχωράει η ΑΑΔΕ από τον Ιανουάριο του 2023.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι επιχειρήσεις έχουν υποχρέωση να έχουν διασυνδέσει τις ταμειακές μηχανές με τα POS τους από την 1.1.2023, ενώ όπως σημειώνουν από τη φορολογική διοίκηση, η υποχρέωση διασύνδεσης με τα POS ισχύει καθολικά στην επικράτεια για όλες τις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ταμειακές και φορολογικούς μηχανισμούς για την έκδοση παραστατικών λιανικής.

Παράλληλα, όλες οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν φορολογικούς μηχανισμούς θα πρέπει να διαβιβάζουν τα στοιχεία τους στην εφορία εντός της ημέρας. Η εξέλιξη αυτή θα δώσει τη δυνατότητα στη φορολογική διοίκηση να γνωρίζει σε πραγματικό χρόνο (live) το πότε πραγματοποιήθηκε μία συναλλαγή.

Ουσιαστικά, αυτή τη στιγμή η εφορία έχει την πληροφορία για τις αποδείξεις που εκδίδονται μέσω φορολογικών μηχανισμών όταν η συναλλαγή γίνεται με μετρητά, αλλά δεν υπάρχει η πληροφορία για τις συναλλαγές που γίνονται με κάρτες. Ηδη πάντως οι κλάδοι που είναι πολύ ψηλά στη φοροδιαφυγή έχουν ξεκινήσει και αποστέλλουν τα στοιχεία των αποδείξεων στην ΑΑΔΕ.

Συγκεκριμένα, στην παρούσα φάση οι επιχειρήσεις εστίασης οι οποίες διαθέτουν 110.000 ταμειακές στέλνουν στοιχεία αποδείξεων κάθε 3 ώρες, τα πρατήρια υγρών καυσίμων που διαθέτουν 13.500 ταμειακές κάθε 1 ώρα. Μάλιστα, τα πρατήρια καυσίμων στα στοιχεία που αποστέλλουν αναγράφεται η ποσότητα και το είδος καυσίμου, στοιχεία που διευκολύνουν το υπουργείο Οικονομικών να γνωρίζει τις καταναλώσεις καυσίμων και να σχεδιάζει την πολιτική του στη δύσκολη αυτή συγκυρία. Οι υπόλοιπες επιχειρήσεις στέλνουν τα στοιχεία ανά 24ωρο, με την έκδοση της ημερήσιας συγκεντρωτικής κίνησης (το γνωστό «Ζ»). Στόχος της ΑΑΔΕ, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, είναι η διαβίβαση να γίνεται ανά 10 με 15 λεπτά. Σημειώνεται ότι στις επιχειρήσεις που μπαίνουν στο μικροσκόπιο των ελεγκτών η ΑΑΔΕ έχει τη δυνατότητα να μειώνει ακόμα περισσότερο τη συχνότητα διαβίβασης των αποδείξεων.

‘Οπως αναφέρει στην «Κ» ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής: «Από κοινού με το υπουργείο Οικονομικών δημιουργούμε ένα νομοθετικό, κανονιστικό και, ταυτόχρονα, ένα ψηφιακό επιχειρησιακό περιβάλλον, που επιτρέπει τον έλεγχο των συναλλαγών σε πραγματικό χρόνο. Συμπληρώνοντας το έργο των ηλεκτρονικών βιβλίων, myDATA, η διασύνδεση ταμειακών μηχανών και POS είναι ένα ακόμη βήμα προστασίας των συνεπών επιχειρήσεων και διασφάλισης, ότι οι φόροι που καταβάλλουν οι πολίτες στις συναλλαγές τους πηγαίνουν εκεί που πρέπει και που χρειάζεται».

 

Πηγή: Προκόπης Χατζηνικολάου | kathimerini.gr