Αίγιο: Συλλαλητήριο στην Τρίγωνη πλατεία – “Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά! – Οι αγώνες των εργατών όλου του κόσμου, θα νικήσουν!”

Παρά τον βροχερό καιρό, συλλαλητήριο στην Τρίγωνη Πλατεία Αιγίου και κατάθεση στεφάνων στα Ψηλαλώνια, πραγματοποίησαν σωματεία, σύλλογοι εργαζόμενων, φορείς, παρατάξεις και κόμματα που συμμετείχαν στην απεργιακή κινητοποίηση σήμερα Δευτέρα για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς.

Στη μνήμη των αγωνιζόμενων εργατών κατέθεσαν στεφάνια το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αιγίου, Ο Δήμος Αιγιαλείας, το Σωματείο Εργαζομένων «ΑΥΡΑ» 3Ε Αιγίου, το Σωματείο Υπαλλήλων & Εργατοτεχνιτών Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ ΑΙΓΙΟΥ), η Ένωση Χειριστών Βοηθών Εσκαπτικών & Ανυψωτικών Ηλεκτροκίνητων Φορτικών Μηχανημάτων Παντός Τύπου Περιφέρειας Αιγιαλείας, το Σωματείο Εργαζομένων Επισιτιστικών & Τουριστικών Επαγγελμάτων Αιγιαλείας & Καλαβρύτων, το Σωματείο Εργατοτεχνιτών & Υπαλλήλων Δήμου Αιγιαλείας, το Σωματείο Εργαζομένων στην Επιχείρηση Αχαϊκά Πλαστικά Αιγίου «Η ΕΝΟΤΗΤΑ», το Σωματείο Εργατοϋπαλληλικού Προσωπικού της Εταιρείας Γ. Καλλιμάνης Α.Ε., το Σωματείο Καθαριστών και Καθαριστριών Αιγιαλείας και Καλαβρύτων, το Σωματείο Εργαζομένων στη ΔΕΥΑ Αιγίου Αχαΐας, ο Σύλλογος Δημοτικών Υπαλλήλων Δήμου Αιγιαλείας, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπαίδευσης Αιγιαλείας, η Ομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου – Νοτιοδυτικής Ελλάδος – Ζακύνθου – Κεφαλληνίας & Ιθάκης (Ο.Ε.ΕΣ.Π.), ο Ανεξάρτητος Αγροτικός Σύλλογος Αιγιαλείας, η Ένωση Καπνοπωλών, Περιπτερούχων, Παντοπωλείων, Μίνι Μάρκετ, Ψιλικών Αιγιαλείας, ο Σύλλογος Πολυτέκνων Αιγιαλείας, η Ένωση Απόστρατων Πυροσβεστικού Σώματος Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδας & Ιονίων Νήσων, οι Οργανώσεις Μελών Αιγίου – Διακοπτού – Ανατολικής Αιγιάλειας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΑΧΙΑ, το ΠΑΣΟΚ Τομέας Προστασίας του Πολίτη, η Συντονιστική Επιτροπή ΠΑΣΟΚ Αιγιαλείας.

 

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΙΓΙΟΥ:

“Η Αιγιάλεια βρίσκεται λαβωμένη από τη σταφιδική κρίση, την υποβάθμιση της ΕΒΟ και την απομάκρυνση του ΤΕΙ”

-“Η Πρωτομαγιά του 2023 βρίσκει τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους της χώρας αντιμέτωπους με την ακρίβεια, την ανεργία, την κοινωνική φτώχεια, τον περιορισμό εργασιακών δικαιωμάτων, τις ανισότητες, την επισφάλεια και την ανασφάλεια στους χώρους εργασίας. Είναι εκείνοι που έχουν σηκώσει στις πλάτες τους εδώ και χρόνια δυσβάστακτα βάρη. Μετά τη σχεδόν 13ετή κρίση, η εργασία έχει υποστεί τα πάνδεινα: μειώσεις μισθών, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων και αποδόμηση του εργατικού δικαίου, περιορισμό των μισθωτών που απολαμβάνουν συλλογική προστασία και κυρίως ανεργία, που ειδικά στους νέους έχουμε το θλιβερό προνόμιο να είμαστε οι πρωταθλητές στην Ευρώπη.

Το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 57 ανθρώπους, επί το πλείστων νέα παιδιά, δεν πρέπει να ξεχαστεί. Οι νεκροί συνάδελφοί μας σιδηροδρομικοί, με το θάνατό τους αποκαλύπτουν όλα όσα επιμελώς κάποιοι απέκρυπταν διαχρονικά, δηλαδή τις ευθύνες των Κυβερνήσεων.

Η Αιγιάλεια βρίσκεται σήμερα λαβωμένη από τη σταφιδική κρίση που σε συνδυασμό με την υποβάθμιση της ΕΒΟ, τον εργασιακό μεσαίωνα που επικρατεί στον ιδιωτικό τομέα και την απομάκρυνση του ΤΕΙ έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα ανέχειας και ανασφάλειας.

Αυτή την ιστορική μέρα της 1ης Μάη, ενώνουμε τη φωνή μας με όλους εκείνους που παλεύουν ενάντια στη φτώχεια και στην εξαθλίωση, στις αδικίες, στις διακρίσεις, στην κατακρήμνιση δημοκρατικών, εργασιακών, οικονομικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

 ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ – ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΤΕΡΜΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ

 Αγωνιζόμαστε για:  ΕΙΡΗΝΗ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ, ΙΣΟΤΗΤΑ

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ :

Σύγχρονες, ασφαλείς, φτηνές, μαζικές μεταφορές κόντρα στην πολιτική που βάζει την ασφάλεια των επιβατών και τα δικαιώματα των εργαζομένων στο ζύγι του κόστους και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

  • Σύγχρονες, ασφαλείς, φτηνές, μαζικές μεταφορές κόντρα στην πολιτική που βάζει την ασφάλεια των επιβατών και τα δικαιώματα των εργαζομένων στο ζύγι του κόστους και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.
  • Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας.
  • Άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής, αντισεισμικής προστασίας. Έλεγχος  αντισεισμικής θωράκισης σε σχολεία, σχολές, νοσοκομεία, χώρους δουλειάς.
  • Άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε Υγεία, Παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες, υπηρεσίες πολιτικής προστασίας.
  • Επαναφορά Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στην διαπραγμάτευση των κοινωνικών εταίρων και όχι με νόμο.
  • Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς.
  • Προστασία της πρώτης κατοικίας των εργατικών, λαϊκών νοικοκυριών, ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις εξώσεις.
  • Όχι στην εμπορευματοποίηση-ιδιωτικοποίηση του νερού.
  • Εγγυημένες τιμές πώλησης των αγροτικών προϊόντων και μείωση του κόστους παραγωγής. Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών”.

 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ   ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΙΓΙΟΥ –  ΣΩΜΑΤΕΙΟ  ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΑΙΓΙΟΥ – ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΑΙΓΙΟΥ (ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ  ΝΤΡΙΝΙΑΣ):

Οι αγώνες των εργατών όλου του κόσμου, θα νικήσουν!

-“Εργαζόμενες, εργαζόμενοι, νέες, νέοι της Αιγιαλείας.

Η εργατική τάξη,  οι νέοι και οι νέες της χώρας μας με αισιοδοξία προχωράνε στο δρόμο που χάραξαν οι ήρωες-εργάτες του Σικάγο, οι 200 της Καισαριανής, οι χιλιάδες επώνυμοι και ανώνυμοι αγωνιστές που έπεσαν για το δίκιο του εργάτη, για την απελευθέρωση από την καπιταλιστική εκμετάλλευση.

1η Μάη, η μέρα που οι εργάτες όλου το κόσμου, σηκώνουμε ψηλά τις γροθιές μας. Είναι μέρα πάλης, μέρα αγωνιστικής προβολής των αιτημάτων μας. Το τελευταίο διάστημα το σύστημα που γεννά την καταπίεση, το σύστημα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας δέχεται αλλεπάλληλα χτυπήματα από τους εργατικούς αγώνες στη Γαλλία, στη Βρετανία, τη Γερμανία, την Πορτογαλία, το Βέλγιο, τη Σρι Λάνκα και σε άλλες χώρες.

Εκατομμύρια εργαζόμενοι, με πρωτόγνωρη μαζικότητα και αντοχή, βγαίνουν στους δρόμους, απεργούν, διεκδικούν και διαδηλώνουν απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική που κλιμακώνουν όλες οι κυβερνήσεις, υπηρετώντας τα συμφέροντα και τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων.

Οι εργατικές κινητοποιήσεις σε μια σειρά χώρες, στέλνουν ελπιδοφόρα μηνύματα αγωνιστικής ανάτασης. Και στην Ελλάδα, απέναντι στις φωνές  που μας καλούν να μείνουμε στο δρόμο του ρεαλισμού με σκυμμένο το κεφάλι, να εγκλωβιζόμαστε σε κυβερνητικές εναλλαγές επιλογής του «μικρότερου κακού» και στον μονόδρομο της εξουσίας των αφεντικών, οι εργατικές κινητοποιήσεις  στέλνουν ελπιδοφόρα μηνύματα.

Δε θα θυσιάσουμε τη ζωή μας για τα κέρδη τους!

Με αφορμή το πρόσφατο έγκλημα στα Τέμπη φάνηκε στα μάτια περισσότερων εργαζομένων και νέων ανθρώπων πως η αιτία που αντιμετωπίζει την ανθρώπινη ζωή ως καύσιμη ύλη για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, δεν είναι κάποια προσωπική αβλεψία ή ένα απλό ανθρώπινο λάθος.

 Πίσω από τις «εκπτώσεις» στα μέτρα ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους, στις μεταφορές, στην υγεία και την προστασία της ανθρώπινης ζωής βρίσκεται ο νόμος του κέρδους. Ακόμα πιο βαθιά όμως ο νόμος του κέρδους είναι αυτός που αιματοκυλά τον πλανήτη, ενεργοποιεί τις αντιθέσεις των ιμπεριαλιστών δημιουργώντας εκατόμβες νεκρών και προσφυγιά μέσα από τις πολεμικές συρράξεις και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.                                             

Ο νόμος του κέρδους είναι αυτός που ανοιγοκλείνει επιχειρήσεις, βάζει λουκέτα στέλνοντας χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία, τους καταδικάζει να ζουν στην ανέχεια, να κόβουν από τις βασικές ανάγκες για να τα βγάζουν πέρα, να ψάχνουν την ενίσχυση στο εισόδημα τους στα διάφορα pass και στα καλάθια της κοροϊδίας.

Αυτοί μετράνε κέρδη και ζημιές, εμείς μετράμε ανθρώπινες ζωές

– Κόντρα στο πολιτικό προσωπικό των επιχειρηματικών ομίλων, στις σειρήνες και στους γραφιάδες τους που ψάχνουν να βρουν αστοχίες του συστήματος σε ανθρώπινα λάθη και σε στρεβλώσεις, είναι ανάγκη να δυναμώσει τώρα ο αγώνας ενάντια στο εκμεταλλευτικό σύστημα, στο κράτος και τις κυβερνήσεις του.                                                                                       – Δε φταίει ο άνθρωπος, η εργασία και οι γνώσεις του, οι επιστημονικές και τεχνολογικές κατακτήσεις, αλλά η υποταγή όλων αυτών στο σιδερένιο νόμο του κέρδους, στις σάπιες αξίες της «ανταγωνιστικότητας» της οικονομίας, αλλά και του «εταιρισμού» που υπερασπίζεται η ηγεσία της ΓΣΕΕ, του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, που αντιμετωπίζουν τους εργάτες και τα αφεντικά ως μία οικογένεια.                                                                                 – Η 1η ΜΑΗ είναι μέρα μνήμης, δράσης και αγωνιστικής συνέχειας.  Είναι ανάγκη να ηττηθούν όσοι σήμερα υπερασπίζονται το σύστημα αδικίας, ένα σύστημα σάπιο και σαθρό που δε διορθώνεται, δε μπορεί να εξανθρωπιστεί.

– Ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, η υποταγή της ζωής μας στα κέρδη τους, μόνο βάσανα και δυστυχία θα φέρνει για την εργατική τάξη, για τους λαούς όλου του κόσμου.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ :

  • Σύγχρονες, ασφαλείς, φτηνές, μαζικές μεταφορές κόντρα στην πολιτική που βάζει την ασφάλεια των επιβατών και τα δικαιώματα των εργαζομένων στο ζύγι του κόστους και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.
  • Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας.
  • Άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής, αντισεισμικής προστασίας. Έλεγχος  αντισεισμικής θωράκισης σε σχολεία, σχολές, νοσοκομεία, χώρους δουλειάς.
  • Άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε Υγεία, Παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες, υπηρεσίες πολιτικής προστασίας.
  • Συλλογικές συμβάσεις και ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς.
  • Προστασία της πρώτης κατοικίας των εργατικών, λαϊκών νοικοκυριών, ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις εξώσεις.
  • Όχι στην εμπορευματοποίηση-ιδιωτικοποίηση του νερού.
  • Εγγυημένες τιμές πώλησης των αγροτικών προϊόντων και μείωση του κόστους παραγωγής. Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών.

Την απεμπλοκή της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους”.

 

Μ.ΠΡΟ.Σ.Τ.Α: “Διεκδικούμε ριζικές αυξήσεις στους μισθούς – Δουλειά σε ανθρώπινους ρυθμούς με αξιοπρέπεια”

 Η “Μαχητική Προοδευτική Συνεργασία της Αιγιαλείας” σε ανακοίνωση της για την Εργατική Πρωτομαγιά επισημαίνει:

-“Η Πρωτομαγιά του 2023 βρίσκει τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους της χώρας και του Δήμου μας αντιμέτωπους με την ακρίβεια, την ανεργία, την κοινωνική φτώχεια, τον περιορισμό εργασιακών δικαιωμάτων, τις ανισότητες και την ανασφάλεια. Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα η Κυβέρνηση όχι απλά δεν ενισχύει το κοινωνικό εισόδημα αλλά το επιβαρύνει με δεκάδες απευθείας αναθέσεις σε ημέτερους, με εφαρμογή του Χρηματιστηρίου ενέργειας, αλλά και το ξεπούλημα του δημοσίου πλούτου και υποδομών. Ταυτόχρονα δαπανά τεράστιους πόρους και χαρίζει αμυντική περιουσία αποστέλλοντας υλικό και εξοπλισμούς στην Ουκρανία, μετέχοντας ενεργά στα σχέδια του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, εμπλέκοντας τη χώρα μας ουσιαστικά στον πόλεμο.

Το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, που κόστισε τη ζωή σε τόσους ανθρώπους, ως επί το πλείστον νέα παιδιά, δεν πρέπει να ξεχαστεί. Η διερεύνηση σε βάθος και η απόδοση ευθυνών, καθώς και η λήψη μέτρων, αποτελεί κεντρικό αίτημα της κοινωνίας. Οι νεκροί σιδηροδρομικοί, θύματα και αυτοί της ανείπωτης τραγωδίας συμπληρώνουν ακόμα περισσότερο τον μακάβριο κατάλογο των νεκρών εργαζομένων που απώλεσαν τη ζωή τους σε εργατικά δυστυχήματα τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Σύσσωμη η ελληνική κοινωνία ζητά απαντήσεις και απαιτεί να μη θρηνήσουμε ξανά άλλες
ανθρώπινες ζωές.

Μαχόμαστε – Διεκδικούμε:

  • Ριζικές αυξήσεις στους μισθούς. Δουλειά σε ανθρώπινους ρυθμούς με αξιοπρέπεια.
  • Να μπει φραγμός στα υπερκέρδη των ιδιωτών από την ακρίβεια.
  • Κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Φθηνό ρεύμα για όλα τα νοικοκυριά.
  • Εισόδημα που να καλύπτει το κόστος παραγωγής και να επιτρέπει στους αγρότες να ζήσουν
    με αξιοπρέπεια. Καθορισμός αγροτικής γης – αξιοποίηση και αναβάθμισή της με έργα υποδομής.
  • Μέτρα ασφάλειας και υγιεινής στους χώρους εργασίας. Τα εργοδοτικά εγκλήματα δεν είναι εργατικά ατυχήματα.
  • Κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη που καταστρατηγεί το δικαίωμα στην απεργία και τις συλλογικές διεκδικήσεις.
  • Κατάργηση όλων των αυξήσεων στα δημοτικά τέλη και φόρους στον Δήμο μας. Μειώσεις των δημοτικών τελών και φόρων στο μισό.
  • Να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις, η παράδοση των υποδομών και όλων των δημόσιων αγαθών στους ιδιώτες.
  • Να μην κουκουλωθούν οι πραγματικές αιτίες και οι πολιτικές ευθύνες των κυβερνήσεων για το έγκλημα στα Τέμπη.
  • Να μπει φραγμός στον αυταρχισμό, την αστυνομική βία και την καταστολή.
  • Καμία εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο της Ουκρανίας. Καμία διευκόλυνση και παροχή συνδρομής στο ΝΑΤΟ και στις ΗΠΑ για τη συνέχιση και την διεύρυνση του πολέμου. Ειρήνη σε όλο τον κόσμο”.

 

ΣΥΡΙΖΑ ΑΙΓΙΟΥ: “Δικαίωμα στη ζωή! Δικαιοσύνη παντού”!

“Τιμούμε την Εργατική Πρωτομαγιά και συμμετείχαμε  ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Αιγίου. Διεκδικούμε δικαίωμα στη ζωή, δικαίωμα στη δουλειά δικαιοσύνη παντού”.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ

« από 3 »