Αίγιο: Επέτειος “Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας” – Τρεις παρελάσεις και πλούσιες εκδηλώσεις

Παρουσιάστηκε το πλήρες πρόγραμμα

Το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων αφιερωμένων στην επέτειο της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας, που αποτελεί το σημαντικότερο πολιτικό γεγονός που οδήγησε στην Ελληνική Επανάσταση κατά του Οθωμανικού Ζυγού, παρουσιάστηκε το μεσημέρι της Παρασκευής από την αρμόδια αντιδήμαρχο Επικοινωνίας, Δημοσίων Σχέσεων και Εθιμοτυπικών Εκδηλώσεων του Δήμου Αιγιάλειας κα Μαρία Αγγελοπούλου.

Όπως η ίδια τόνισε στην εισαγωγική της τοποθέτηση, η Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας αποτέλεσε ένα κορυφαίο ιστορικό γεγονός, ύψιστης πολιτικής σημασίας για την απελευθέρωση του Ελληνικού Έθνους και είναι μεγάλη τιμή για την περιοχή μας που καθιερώθηκε -με προεδρικό διάταγμα του 2017- η 26η Ιανουαρίου ως Δημόσια Εορτή Τοπικής και Ιστορικής Σημασίας για όλη την Αιγιάλεια.

«Ο Δήμος μας δράττεται της ευκαιρίας αυτής να οργανώνει τα τελευταία χρόνια πολυήμερες εκδηλώσεις και πολιτιστικές δράσεις, με στόχο αφενός να τονίσει την ιδιαίτερη σημασία του γεγονότος και να το κάνει ευρέως γνωστό Πανελληνίως και αφετέρου επιθυμούμε να δώσουμε την ευκαιρία σε τοπικούς φορείς, συλλόγους, επιστήμονες και καλλιτέχνες αλλά και παιδιά, την μαθητική κοινότητα,  να συμπράξουν, να παρουσιάσουν το έργο τους και να διαμορφώσουμε όλοι μαζί εξωστρεφείς και ποιοτικές δράσεις που αναδεικνύουν την Αιγιάλεια, τον ιστορικό της πολιτισμό, την υλική και άυλη πολιτιστική κληρονομιά της» τόνισε μεταξύ άλλων η κα Αγγελοπούλου, συμπληρώνοντας ότι ο Δήμος Αιγιαλείας, μαζί με τους φορείς και τους συλλόγους που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις, δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην εξωστρέφεια που προκύπτει από την παρουσία και τη φιλοξενία άνω των 500 μελών συλλόγων αναβιωτών από όλη τη χώρα (Τρίπολη, Μεσολόγγι, Ναύπακτος, Γιαννιτσά, Καλαμάτα, Πύργο, Νάουσα) που θα επισκεφθούν την ευρύτερη περιοχή της Αιγιάλειας και θα συμμετέχουν στις παρελάσεις, φέρνοντας τα δικά τους ιδιαίτερα τοπικά στοιχεία (παραδοσιακές στολές, χοροί κτλ.) και οι οποίοι θα φιλοξενηθούν, συμμετέχοντας παράλληλα σε πρόγαμμα ξεναγήσεων σε πολιτιστικούς χώρους του Αιγίου (Δημοτικό Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο, Μουσείο Ιάκωβου Τσούνη, Παναγιωτοπουλαίκο οίκημα με το ψηφιακό Μουσείο 1821 και επίσης την έκθεση παραδοσιακών μουσικών οργάνων του Σάκη Παπαδημητρίου), ώστε να πάρουν μαζί τους φεύγοντας όμορφες εικόνες και μνήμες από την Αιγιάλεια.

Με την ευκαιρία η κα Αγγελοπούλου εξέφρασε τις ευχαριστίες του Δήμου Αιγιαλείας και του Δημάρχου κ. Δημήτρη Καλογερόπουλου προς το Συμβούλιο Κοινότητας Αιγίου και προς όλους τους φορείς και συλλόγους που συμμετέχουν και συγκεκριμένα:

 • Τον Σύλλογο Ιστορικής Αναβίωσης Βοστίτσας 1821 και τον πρόεδρο κ. Λάμπη Ψυχογιάννη, που είναι κάθε χρόνο βασικοί υποστηρικτές των εκδηλώσεων
 • την Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας και ιδιαίτερα τον Σεβασμιώτατο κ. Ιερώνυμο
 • την κα. Βάνα Μπεντεβή, φιλόλογο – ιστορικό και πρόεδρο της ΙΛΕΑ και τον κ. Ιωάννη Μεντζελόπουλο, ειδικό γραμματέα της ΙΛΕΑ, που υποστηρίζουν πάντα το πρόγραμμα εκδηλώσεων
 • την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Αιγιάλειας
 • τον Αθλητικό Σύλλογο «Αθηνόδωρος ο Αιγιεύς»
 • το Πολιτιστικό Σωματείο «Άρατος» και τον κινηματογραφιστή κ. Βασίλη Γεωργαντά
 • τη Φιλαρμονική Αιγίου «Ευτέρπη» και τον μαέστρο κ. Χαραλαμπόπουλο, τη Φιλαρμονική Ακράτας και τον μαέστρο κ. Ασημακόπουλο, τη Δημοτική Φιλαρμονική Αιγείρας «Ιωάννης Κοκονέτσης» και τον μαέστρο κ. Δημήτρη Μίχαλο, τη μαέστρο Μπέσσυ Νάσση με τις παιδικές και νεανικές χορωδίες Αιγιάλειας
 • το Χορευτικό Εργαστήρι Αιγίου και τον Χορευτικό Όμιλο Αιγίου
 • την Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Αιγιαλείας, τον πρόεδρο κ. Σταύρο Καραδημητρόπουλο και όλους τους εθελοντές
 • τον μουσικό κ. Σάκη Παπαδημητρίου
 • τους εθελοντές
 • τη Διεύθυνση Τροχαίας Αιγίου και τον κ. Στάθη Φιλιππόπουλο
 • τους δημοτικούς υπαλλήλους για την συνδρομή τους στην διοργάνωση των εορτών
 • και τα ΜΜΕ που συμβάλλουν στην προβολή των εκδηλώσεων.

Υπενθυμίζεται ότι, βάσει του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, η Παρασκευή 26 Ιανουαρίου είναι αργία για τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στον Δήμο Αιγιαλείας.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

 Η ιστορική επέτειος της «ΜΥΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΒΟΣΤΙΤΣΑΣ, 26-30 Ιανουαρίου 1821» θα εορταστεί με κάθε προβλεπόμενη λαμπρότητα και επισημότητα και θα πραγματοποιηθούν οι εξής εκδηλώσεις:

ΠΕΜΠΤΗ 25 ΙΑΝΟΥΑΡΊΟΥ 2024:

– Γενικός σημαιοστολισμός Δημοσίων και Δημοτικών κτιρίων, Ν.Π.Δ.Δ., Οργανισμών, Τραπεζών, οικιών, καταστημάτων και πλοίων που βρίσκονται στο λιμάνι από ώρα 08:00΄ π.μ. μέχρι και τη δύση του ηλίου της 30ης Ιανουαρίου.

-Φωταγώγηση του Μνημείου των Ηρώων, του Δημοτικού Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου Αιγίου και όλων των Δημοσίων, Δημοτικών Καταστημάτων, των Καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών κατά τις βραδινές ώρες της 25ης, 26ης, 27ης, 28ης & 29ης Ιανουαρίου.

– Ομιλίες στα σχολεία του Δήμου Αιγιαλείας σχετικά με την Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας που πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα 26 – 30 Ιανουαρίου 1821 στη Βοστίτσα (Αίγιο) και αποτελεί την πρώτη πολιτική πράξη των Ελλήνων, που καθόρισε την έναρξη του Εθνοαπελευθερωτικού αγώνα του 1821, με τις έχουσες πολιτικό και επαναστατικό χαρακτήρα αποφάσεις της και που αποδείχτηκαν σημαντικές για τον ξεσηκωμό των Ελλήνων. Οι ώρες ομιλιών θα καθοριστούν από τους Διευθυντές των Σχολείων.

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2024

ΩΡΑ 08:00: Έπαρση σημαίας στο Μνημείο των Ηρώων (πλατεία Υψηλών Αλωνίων) και στην προτομή Ανδρέα Λόντου στο Δημοτικό Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Αιγίου.

ΩΡΑ 10:20: Πέρας προσέλευσης επισήμων, αντιπροσωπειών (σημαιοφόρων) Σχολείων, Προσκόπων με τις Σημαίες και Φιλαρμονικής Αιγίου στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό «Κοίμηση της Θεοτόκου» (ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ) Αιγίου.

ΩΡΑ 10:30: Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό «Κοίμηση της Θεοτόκου» (ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ) Αιγίου,χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καλαβρύτων & Αιγιαλείας κ. ΙΕΡΏΝΥΜΟΥ.

ΩΡΑ 10:50: Εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον  κ. Νικόλαο Αναστασόπουλο, Καθηγητή Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

 Χαιρετισμός  από τον Δήμαρχο Αιγιαλείας κ. Δημήτριο Καλογερόπουλο

 Μετά το πέρας αυτού και προηγουμένης της Φιλαρμονικής Αιγίου, μετάβαση του Ιερού Κλήρου, των επισήμων, των αντιπροσωπειών των Σχολείων, Προσκόπων και Οδηγών με τις Σημαίες, στο Μνημείο των Ηρώων (πλατεία Υψηλών Αλωνίων).

ΩΡΑ 11:30: Επιμνημόσυνη δέηση και  κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Ηρώων.

ΩΡΑ 12.00: ΠΑΡΕΛΑΣΗ. Εκκίνηση αγήματος Δημοτικών Σχολείων Αιγίου, Κουλούρας & Τεμένης, Γυμνασίων & Λυκείων του Δήμου, Χορευτικών Ομίλων & Συλλόγων με παραδοσιακές φορεσιές, Συλλόγου Ιστορικής Αναβίωσης «Βοστίτσα 1821» με τη συμμετοχή των Φιλαρμονικών Αιγίου, Αιγείρας και Ακράτας.

Από την Α/βάθμια Εκπ/ση συντονιστής ορίζεται ο κ. Φίλιππος Φιλίππου, Εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής του 3ου Δημοτικού Σχολείου Αιγίου και από την Β/βάθμια Εκπ/ση συντονιστής ορίζεται ο κ. Γεώργιος Καϊάφας, εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής του 3ου Γυμνασίου Αιγίου.

                                                                                    

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 20 & ΚΥΡΙΑΚΗ 21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ:

Ημιμαραθώνιος Αιγιαλείας σε συνδιοργάνωση με τον Αθλητικό Σύλλογο «Αθηνόδωρος ο Αιγιεύς»

 Παρουσίαση του νέου συλλεκτικού μεταλλίου του Ημιμαραθώνιου Αιγιάλειας που εικονίζει τη σημαία του Ανδρέα Λόντου και την ημερομηνία της επετείου της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας, με τη συμμετοχή διακεκριμένων αθλητών και της Χρυσής Ολυμπιονίκη της Βαρκελώνης το 1992 κας Βούλας Πατουλίδου, την οποία θα τιμήσει και ο Δήμος Αιγιαλείας, το Σάββατο 20/1/2024 στις 6:00 μ.μ.στο «Πολύκεντρο» Συνεδριακό Κέντρο.

 Ημιμαραθώνιος Αιγιαλείας και παράλληλοι αγώνες 5 και 1,5 χλμ. την Κυριακή 21/1/2024 από ώρα 9:30 π.μ. –  1:30 μ.μ. με αφετηρία, τερματισμό και απονομές, στο χώρο πλησίον του παλαιού λιμανιού του Αιγίου (Δώδεκα Βρύσες).

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ: Ώρα 18.30: Κτήριο Παναγιωτόπουλου Εκδήλωση—παρουσίαση του λευκώματος της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων & Αιγιαλείας με θέμα «Η ουσιαστική & οικονομική συμμετοχή των Ιερών Μονών μας στον αγώνα του 1821»

Ώρα 21.15 : Kινηματογραφική προβολή στον Δημοτικό Κινηματογράφο ΑΠΟΛΛΩΝ από το πολιτιστικό σωματείο “ΑΡΑΤΟΣ”, της νέας πολεμικής ταινίας “ΠΕΝΤΕ 5 (το ολοκαύτωμα της Σαμοθράκης)”, του σκηνοθέτη Βασίλη Τσικάρα, παραγωγής 2023 από την τριλογία για το 1821.  Είσοδος κοινού με κουπόνι ενίσχυσης για νέες παραγωγές.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

ΩΡΑ 08:00: Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Τέμενης. Ομιλία για την ιστορική επέτειο από τον κ. Ιωάννη Μεντζελόπουλο, Ειδικό Γραμματέα της ΙΛΕΑ

ΩΡΑ 19.00: ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ: Εκκίνηση αγήματος Συλλόγου Ιστορικής Αναβίωσης «Βοστίτσα 1821», Συλλόγων από όλη την Ελλάδα με παραδοσιακές φορεσιές, Χορευτικών Ομίλων & Συλλόγων με παραδοσιακές φορεσιές, με τη συμμετοχή κοινού τμήματος των Φιλαρμονικών Αιγείρας και Ακράτας, παιδικών και νεανικών χορωδιών Αιγιαλείας στην πλατεία Αγ. Λαύρας.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

ΩΡΑ 11.00: Επιμνημόσυνη δέηση και Κατάθεση στεφάνων στο Δημοτικό Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Αιγίου στην προτομή του Ανδρέα Λόντου

ΩΡΑ 12.00: ΠΑΡΕΛΑΣΗ Συλλόγων Αναβιωτών με παραδοσιακές φορεσιές στην οδό Μητροπόλεως.

Τον συντονισμό των εκδηλώσεων έχει η Αντιδήμαρχος ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ- ΕΘΙΜΟΤΥΠΙΑΣ – ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ κα Μαρία     Αγγελοπούλου. Τελετάρχης ορίζεται ο κ. Σωκράτης Μαυρίδης και οι Δημοτικοί υπάλληλοι : α) κα. Αγλαΐα Σαλαμούρα, β) κ. Αριστομένης Σταματόπουλος.