Έρχονται καύσωνες διαρκείας – Η δυσοίωνη πρόβλεψη των ειδικών

Σύντομα δεν θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις αλλαγές στο κλίμα

Οι ισχυροί καύσωνες του φετινού καλοκαιριού στην περιοχή της Μεσογείου δεν είναι μεμονωμένο φαινόμενο, σύμφωνα με τον επικεφαλής του εργαστηρίου κλιματολογίας «ENEA», Τζιανμαρία Σαννίν. Ο ίδιος κρίνει ότι, σύντομα, δεν θα είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση.

Αυτό που σήμερα ζούμε, αναμενόταν στα τέλη του αιώνα. Όμως αυτή η καταστροφή μάς έχει ήδη χτυπήσει, οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε την αλήθεια και να μη ψάχνουμε για δικαιολογίες. Η επιστημονική κοινότητα εκτιμά πως έχουμε ακόμη εννέα χρόνια για να αλλάξουμε πορεία και να περιορίσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης», δηλώνει ο ίδιος, ο οποίος υπογραμμίζει ότι είναι λάθος να αντιμετωπίζουμε τον καύσωνα σαν παροδικό φαινόμενο και εκτιμά ότι, σε μερικά χρόνια από σήμερα, οι καύσωνες μπορούν να έχουν διάρκεια έως και ένα μήνα.
«Υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι. Μπορεί να βρεθούμε αντιμέτωποι με περισσότερους και πιο έντονους καύσωνες. Ακόμη μπορεί να διαρκούν περισσότερο από μία εβδομάδα, ίσως και δέκα ημέρες. Θα μπορούσαν να διαρκέσουν ακόμη και για έναν μήνα ή και ακόμη περισσότερο. Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας τις ιδιαιτερότητες της Μεσογείου. Κάθε καύσωνας έχει τα δικά του χαρακτηριστικά. Ακόμη, η κλιματική αλλαγή έχει ήδη επηρεάσει, έχει ανεβάσει την στάθμη της θάλασσας. Οπότε αντιμετωπίζουμε σειρά προκλήσεων», επισημαίνει ο κλιματολόγος, ο οποίος υπενθυμίζει τις καταστροφικές πλημμύρες που άφησαν πίσω τους δεκάδες νεκρούς στο Βέλγιο και στην Γερμανία, αλλά και τις καταστροφικές πυρκαγιές που πλήττουν τη χώρα μας αλλά και την Ιταλία.

 

https://www.ethnos.gr