Με τον ενθουσιασµό να ξεχειλίζει και τα συναισθήµατα να εναλλάσσονται από τη συγκίνηση ως τη χαρά, ολοκληρώθηκε µε απόλυτη επιτυχία η φετινή «Εβδοµάδα Ηπείρου», που διοργανώθηκε από την Πανηπειρωτική Αδελφότητα Αιγιαλείας. Από τις 26 Μαΐου έως την 1η Ιουνίου, οι κάτοικοι της Αιγιάλειας είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή µε την ηπειρώτικη κουλτούρα, να στηρίξουν κοινωνικές δράσεις και να συµµετάσχουν σε εκδηλώσεις που ανέδειξαν τη δυναµική του συλλόγου και την αγάπη του κόσµου για την Ήπειρο.
Η κοινωνική προσφορά στην πράξη
Η φετινή διοργάνωση ξεκίνησε µε έναν ισχυρό συµβολισµό: την Ηµέρα Κοινωνικής Προσφοράς. Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Αδελφότητας Παναγιώτης Νύχτης, τα µέλη του συλλόγου συγκέντρωσαν χρηµατικό ποσό, αγόρασαν κρέας από τοπικά κρεοπωλεία και το προσέφεραν µέσω της Κοινωνικής Πρόνοιας του ∆ήµου Αιγιαλείας σε οικογένειες που έχουν ανάγκη. Μια πράξη ουσιαστικής αγάπης, που ενώνει την παράδοση µε την κοινωνική αλληλεγγύη.
Ο χορός… δεν σταµατά πουθενά
Η εκµάθηση παραδοσιακών ηπειρώτικων χορών ήταν από τις πιο αγαπηµένες δράσεις της εβδοµάδας. Παρότι ο καιρός δεν επέτρεψε τη διεξαγωγή της υπαίθριας δράσης στον Φάρο της παραλίας Αιγίου, η εκδήλωση µεταφέρθηκε µε επιτυχία στην αίθουσα της Αδελφότητας, στις εργατικές κατοικίες ∆ιγελιωτίκων. Το κοινό και οι χορευτές κατέκλυσαν τον προαύλιο χώρο, αποδεικνύοντας πως η αγάπη για τον χορό και την παράδοση δεν γνωρίζει εµπόδια.
Συγκίνηση και ιστορικές µνήµες µέσα από την τέχνη
Ιδιαίτερα φορτισµένη συναισθηµατικά ήταν η προβολή της ταινίας «Η Θυσία» του Ηπειρώτη σκηνοθέτη Μπάµπη Τσόκα στον ∆ηµοτικό Κινηµατογράφο «Απόλλων». Η ταινία βασίζεται στο ιστορικό µυθιστόρηµα «Το ρολόι µέσα στο σύννεφο» του συγγραφέα Αποστόλη Τάση, ο οποίος ταξίδεψε από την Πρέβεζα για να παρευρεθεί στην προβολή. Το κοινό βίωσε στιγµές βαθιάς συγκίνησης και προβληµατισµού µέσα από τη δραµατική πορεία της Πρέβεζας από το 1912 ως το 1950. Την εκδήλωση στήριξαν η Κινηµατογραφική Λέσχη Αιγίου, ο ∆ήµος Αιγιαλείας, το Οινοποιείο Ρούβαλη και η ∆ήµητρα Κόψαρη.
Ηπειρώτικο πανηγύρι µε 500 συµµετοχές και… κέφι µέχρι τέλους
Η εβδοµάδα κορυφώθηκε µε το παραδοσιακό ηµερήσιο πανηγύρι στον προαύλιο χώρο του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Ροδοδάφνης, την Κυριακή 1η Ιουνίου. Περίπου 500 άτοµα συµµετείχαν στη γιορτή που θύµισε τις αυθεντικές ηπειρώτικες πανηγυρικές βραδιές. Οι παρευρισκόµενοι απόλαυσαν ηπειρώτικη µουσική µε την παραδοσιακή ορχήστρα του Βασίλη Γεραγόρη (κλαρίνο) και του Χρήστου Πανάγου (τραγούδι), καθώς και εκλεκτά εδέσµατα και κρασί. Παρόντες ήταν ο δήµαρχος Αιγιαλείας Παναγιώτης Ανδριόπουλος, αντιδήµαρχοι, κοινοτικοί σύµβουλοι και εκπρόσωποι πολλών συλλόγων της περιοχής.
Η φετινή «Εβδοµάδα Ηπείρου» έστειλε για άλλη µια φορά το µήνυµα πως ο πολιτισµός και η παράδοση έχουν δυναµική παρουσία στην Αιγιάλεια. Η Πανηπειρωτική Αδελφότητα πέτυχε να ενώσει ανθρώπους όλων των ηλικιών γύρω από τα ήθη, τις τέχνες και τη γενναιοδωρία του ηπειρώτικου πνεύµατος. Η προσµονή για την επόµενη χρονιά ξεκίνησε ήδη – και όλοι εύχονται: «και του χρόνου!».
ΦΡΟΣΩ ΣΤΙΒΑΧΤΟΠΟΥΛΟΥ – ΣΤΑΥΡΙΔΗ