Με αναπτυξιακή προοπτική ο γενικός σχεδιασμός της παραλιακής ζώνης Αιγίου

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ Η ΠΡΩΤΗ ∆ΟΥΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΗΣ Α΄ΦΑΣΗΣ 

Χωρίς µεγάλη συµµετοχή, παρουσιάστηκε τη ∆ευτέρα 17 Φεβρουαρίου, το απόγευµα.  στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Αιγίου η πρώτη διαβούλευση για το γενικό σχεδιασµό της παραλιακής ζώνης του Αιγίου. Αίσθηση προκάλεσε η απουσία δηµοτικών συµβούλων κυρίως της αντιπολίτευσης, ενώ παραβρέθηκαν η Βασιλική Ψυχράµη, ο Κώστας Σπηλιόπουλος και ο Σωτήρης Ταξιαρχόπουλος.

Βασίλης Χριστόπουλος: “Το master plan είναι ο οδικός χάρτης του Αιγίου”

Τη διαβούλευση “άνοιξε” ο αντιδήµαρχος κ. Βασίλης Χριστόπουλος, ο οποίος µεταξύ άλλων τόνισε:  – «Ο γενικός σχεδιασµός της παραλιακής ζώνης του Αιγίου, το λεγόµενο master plan, ουσιαστικά είναι ο οδικός χάρτης του Αιγίου. Είµαστε σήµερα εδώ για να διορθώσουµε τα «κακώς κείµενα» και είναι η πρώτη φορά που γίνεται η αποτύπωση του σχε- διασµού του παραλιακού µετώπου του Αιγίου σε… χαρτί. Στόχος της δηµοτικής αρχής είναι να αλλάξουµε την παραλιακή ζώνη και ήδη έχουν γίνει σηµαντικά πράγµατα. Σήµερα γίνεται η πρώτη παρουσίαση του γενικού σχεδιασµού και παρουσιάζεται η υφιστάµενη κατάσταση. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει το δεύτερο κοµµάτι της διαβούλευσης, όπου θα παρουσιαστεί το αποτέλεσµα».

Στη συνέχεια ο ∆ήµαρχος Αιγιαλείας  κ. Παναγιώτης Ανδριόπουλος, ανέφερε:

-«Είναι σηµαντικό να βασιζόµαστε σε σχέδιο και να µην ξεκινάµε από την αρχή για να δηµιουργήσουµε κάτι νέο. Οι µελετητές έχουν συντάξει 150 σελίδες όπου εκεί παρουσιάζεται ο γενικός σχεδιασµός της παραλιακής ζώνης».

Τα ευρήµατα της  υφιστάµενης κατάστασης

Αµέσως µετά το λόγο πήραν οι µελετητές κ. Βασιλειάδης και κ. Τζαναβάρα. Ο κ. Βασιλειάδης ευχαρίστησε το δήµαρχο κ. Ανδριόπουλο και τονΑντιδήµαρχο κ. Χριστόπουλο για την εµπιστοσύνη προς την την εταιρεία του. Όπως υποστήριξε «στόχος του µελετητή είναι να ακούει «τα θέλω» της τοπικής κοινωνίας κοινωνίας».

Ο κ. Τζαναβάρας παρουσίασε τα ευρήµατα της υφιστάµενης κατάστασης και τις δυνατότητες ανάπτυξης της περιοχής και ανέφερε:

 -«Το µάστερ πλαν αποτελείται από 2 στάδια και σήµερα πραγµατοποιείται η παρουσίαση του πρώτου σταδίου. Το δεύτερο στάδιο είναι η ουσία της µελέτης, ως σχεδιασµός της υποδοµής και η οικονοµοτεχνική διερεύνηση για το κόστος της σχεδίασης που θέλουµε».

Στο πρώτο στάδιο αναλύεται η σκοπιµότητα εκπόνησης του σχεδιασµού, µε ανάλυση της υφιστάµενης κατατάστασης  και µπαίνει σε εξέλιξη το στρατηγικό σχέδιο για την παραλιακή ζώνη.

Στο β΄στάδιο παρουσιάζεται ο σχεδιασµός της υποδοµής, των χερσαίων υποδοµών και των ελεύθερων χώρων, η χωροταξία γενικότερα και γίνεται περιγραφή των αναπτυξιακών προτάσεων, αλλά και η οικονοµική διερεύνηση, ουσιαστικά το κόστος της µελέτης.

Η παραλιακή ζώνη  διαθέτει δυναµική ανάπτυξης, καθώς ευνοούν το φυσικό περιβάλλον υψηλής αισθητικής αξίας, σε συνδυασµό µε τη λιµνοθάλασσα της Αλυκής και τις παραλίες, τα ιστορικά και πολιτιστικά αξιοθέατα, το ευχάριστο µεσογειακό κλίµα ιδανικό για τουρισµό, ενώ σηµαντική είναι και η µελλοντική συγκοινωνιακή σύνδεση στην Ολυµπία Οδό.

Οι ευκαιρίες που αναπτύσσονται καθορίζονται µε την ανάπτυξη του οικοτουρισµού και παρατήρησης πουλιών λόγω του υδροβιότοπου, µε την προώθηση τοπικών προϊόντων ελαιόλαδο, σταφίδα, κρασί και  µέσω  του γαστρονοµικού τουρισµού. 

Η αναβάθµιση της παραλιακής ζώνης συνδυάζεται µε µονοπάτια ποδηλατόδροµους και υποστήριξη βιώσιµων πρακτικών και πράσινων τεχνολογιών.

Η περιοχή παρουσιάζει αδυναµίες, καθώς παρατηρούνται καθυστερήσεις στις εγκρίσεις τοπικών πολεοδοµικών σχεδίων του δήµου, ενώ έχει υψηλή έκθεση σε φυσικούς κινδύνους, όπως σεισµούς διαβρώσεις κατολισθήσεις. Επίσης αδυναµία παρατηρείται στην εµπορική κίνηση στο λιµάνι, ενώ καταγράφονται υποδοµές τουρισµού περιορισµένες σε σύγκριση µε το δυναµικό της περιοχής.

Επίσης η δηµογραφική γήρανση και η µείωση του πληθυσµού που παρατηρούνται στην περιοχή, επηρεάζουν την οικονοµική βιωσιµότητα, καθώς και ο ανταγωνισµός από άλλες παραθαλάσσιες περιοχές µε ανεπτυγµένες υποδοµές είναι ορατός.

Βασικές προτάσεις αξιοποίησης

Οι βασικές προτάσεις αξιοποίησης καταγράφονται ως εξής:

1) Αναβάθµιση λιµενικών υποδοµών, µε προστατευτικά έργα για οµαλές συνθήκες αγκυροβολίας. Ανάπλαση της χερσαίας ζώνης για την εξυπηρέτηση σκαφών και επιβατών και νέες θέσεις ελλιµενισµού µε ενίσχυση των εµπορικών λειτουργιών.

2)   Επανάχρηση παλαιών βιοµηχανικών κτηρίων, µε πολυλειτουργικά κέντρα αναψυχής και πολιτισµού, ξενοδοχειακές µονάδες µεγάλης δυναµικότητας, θεµατικές αγορές ανοιχτού τύπου, Hub νέων τεχνολογιών και επιχειρηµατικότητας.,

3)  Συγκοινωνιακές συνδέσεις κατασκευή ποδηλατοδρόµων και πεζόδροµων, µε Ενίσχυση κίνησης πεζών µε βελτιωµένη πρόσβαση σε σηµεία ενδιαφέροντος δηµιουργία καθορισµένων θέσεων στάθµευσης, αποσυµφόρηση κυκλοφορίας από το παραλιακό µέτωπο.

 

Οι 7 προτεινόµενες ζώνες περιλαµβάνουν:

ΖΩΝΗ 1 (Νέο λιµάνι):  Μαρίνα, κρουαζιέρα, περιοχή ελεύθερου εµπορίου

ΖΩΝΗ2 εγκαταστάσεις της πρώην χαρτοποιίας ξενοδοχειακές µονάδες 5 αστέρων

ΖΩΝΗ 3 (πρώην Τ.Ε.Ι.): ∆ιοικητικό κέντρο δήµου συνεδριακό κέντρο Μυρτιάς

ΖΩΝΗ 4 (Παλιό λιµάνι): Αναψυχή, πολιτισµός, ιστιοπλοϊα.

ΖΩΝΗ 5  εµπορικός πεζόδροµος

ΖΩΝΗ 6 (Παλιές σταφιδαποθήκες): Νέοι επιχειρηµατίες,  Hub νέων τεχνολογιών

ΖΩΝΗ 7 µαρίνα, πλαζ.

 

ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ – ΨΥΧΡΑΜΗ ΠΡΟΤΕΙΝΑΝ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΥΝ∆ΕΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΩ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΩ ΠΟΛΗ

Ο κ. Σπηλιόπουλος τόνισε µεταξύ άλλων:  

– “Για να είναι το σχέδιο ισχυρό, αξιόπιστο και λειτουργικό θα πρέπει να γίνει µε τη συµµετοχή όλων των δηµοτικών συµβούλων, των πολιτών και των επιχειρήσεων ώστε να φτιάξουµε ένα µάστερ πλαν που να περιλαµβάνει τις ευκαιρίες και τις προοπτικές. Η  περιοχή είναι προικισµένη και όλοι µαζί πρέπει να συντάξουµε ένα µάστερ πλαν προς όφελος του δήµου και της Αιγιάλειας”.

Μεταξύ άλλων ανέφερε πως η µελέτη θα πρέπει να αναπτύσσεται σε εύρος από το Βιολογικό έως Τέρµα Αλυκής και αυτό πρέπει να διευκρινιστεί ως ο  γενικός σχεδιασµός της παραλιακής ζώνης. 

– “Ακούσαµε από τους µελετητές µια περιγραφή, τι υπάρχει. Εµείς και οι πολίτες έχουµε στο νου µας ένα στρατηγικό σχέδιο συνδεδεµένο µε την πόλη, να µην είναι κοµµένη πόλη. Πρέπει να υπάρξει ένα σχέδιο που θα καθορίζει την ανάπτυξη σε βάθος χρόνου και πρέπει να αντέχει στο χρόνο,  να αναφέρεται σε αστικές αναπλάσεις και στο γενικότερο σχεδιασµό και πρέπει να δούµε τις τάσεις που υπάρχουν. Ο στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι η ανάπτυξη γίνεται σε συνδυασµό µε την ευηµερία και την αναγκαιότητα των πολιτών. Η παράταξη µου προτείνει να υπάρξουν:

1) Οραµατισµός και στρατηγικός στόχος 2)  Καθορισµός χρήσης γης

3)  Σχέδια ζωνών στις αντίστοιχες περιοχές 4)  Υποδοµές (καταγραφή δρόµων, δικτύων)

5)  Αστικό σχέδιο (σχεδιασµός κτηρίων και κοινόχρηστων χώρων)

6) Ππεριβαλλοντική αειφορία 7) Οικονοµική ανάπτυξη και επιχειρηµατικότητα

8) Χρονοδιάγραµµα και χρηµατοδότηση 9)  Αξιολόγηση και παρακολούθηση”.

Η κ. Ψυχράµη επεσήµανε µεταξύ άλλων: 

– “Παρουσιάστηκε ένα γενικό και θεωρητικό πλαίσιο και προτείνω το θέµα να έρθει στο δηµοτικό συµβούλιο παρουσία του κ. Βασιλειάδη. ∆εν µπορώ να φανταστώ ανάπτυξη της παραλιακής ζώνης χωρίς να µιλάµε για τα κτίρια της Χαρτοποιίας. Γιατί η παραλιακή ζώνη κατά βάση είναι και αυτό το κοµµάτι. Θα πρέπει να δούµε το αναπτυξιακό αυτό όραµα συνολικά και όχι µόνο για το Αίγιο, αλλά για ολόκληρη την Αιγιάλεια και έτσι θα πρέπει να ξεκινήσουµε.  Αυτή τη στιγµή δρόµο από το λιµάνι που να συνδέεται µε την εθνική οδό δεν έχουµε και αυτό είναι βασικό. Πρέπει να προτείνουµε τρόπους, ώστε η κάτω πόλη να συνδέεται και µε την επάνω πόλη. Απαιτούνται υποδοµές και τεχνικά έργα για να το υποστηρίξουµε. Από την άλλη, και είναι προσωπική µου άποψη, δεν δέχοµαι ανάπτυξη του παραλιακού µετώπου, πηγαίνοντας στις υπηρεσίες του δήµου στη χαρτοποιία. Κυρίως όµως για να τα κάνουµε όλα αυτά που ακούστηκαν απαιτούνται χρηµατικοί πόροι που µπορούµε να εξοικονοµήσουµε µέσω του Σ∆ΙΤ ή και µε διαγωνισµό να προσελκύσουµε ιδιώτες , δεν γίνονται όλα αυτά µε τα κρατικά κονδύλια. Για να γίνουν αυτά όµως βασικό είναι ότι απαιτείται ο καθορισµός χρήσης γης, αλλιώς δεν γίνεται τίποτα. Το θέµα πρέπει να έρθει οπωσδήποτε στο δηµοτικό συµβούλιο”.

Στη συνέχεια µίλησαν και διάφοροι συµπολίτες, όπως ο κ. Μαυρουδής, ο οποίος απευθυνόµενος προς τους µελετητές ανέφερε:  

-“‘Εχετε αναλάβει το πιο ιστορικό σηµείο της πόλης. Επειδή είστε νέοι σας πληροφορώ ότι ήταν το κέντρο της αχαϊκής συµπολιτείας, το κέντρο της σταφίδας. ∆υστυχώς, µείνανε τα ερείπια κκαι το πιο παλιό κτίριο της Παναιγιαλείου Συνεταιριστικής Ενώσεως, αγοράστηκε από τη Νοµαρχία τότε µε χρήµατα που είχαν έρθει για το σεισµό. Αυτό που έχει σηµασία είναι να συνδεθεί η πάνω πόλη µε την κάτω πόλη”. 

 

Ακολούθως το λόγο πήρε ο κ. Ρούβαλης ο οποίος µίλησε για τη διαχρονικότητα της πόλης και της παραλίας και επεσήµανε:  

– “∆εν πρέπει να µιλάµε για την Αιγιάλεια, ως  τη δεύτερη πόλη της Αχαϊας ,αλλά ως την τέταρτη πόλη της Πελοποννήσου. Πρέπει να εστιάσουµε στα ιστορικά στοιχεία της πόλης, έχουµε το Άλσος του Οµαγυρίου ∆ιός,  στη “Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας” και να επικεντρωθούµε στην εξωστρέφεια της πόλης”.

Ακολούθησαν παρεµβάσεις και ερωτήσεις από πολίτες που παραβρέθηκαν στην πρώτη παρουσίαση για το γενικό σχεδιασµό της παραλιακής ζώνης.

ΦΡΟΣΩ ΣΤΙΒΑΧΤΟΠΟΥΛΟΥ – ΣΤΑΥΡΙΔΗ

Από την εφημερίδα “ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ”