ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΚΑ∆ΗΜΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΥ ΗΝΩΜΕΝΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Tην Τρίτη 8 Ιουλίου 2025, στο Λονδίνο, σε µία τελετή όπου το πρωτόκολλο της Βασιλικής Ακαδηµίας Μηχανικών θα ακολουθηθεί πιστά και µε την συµµετοχή υψηλών προσκεκληµένων, θα βραβευτεί ο Αιγιώτης Καθηγητής Θέµης Προδροµάκης ο οποίος δεν σταµατά να µας εκπλήσσει ευχάριστα µε τα επιτεύγµατά του.
Ο Αιγιώτης ακαδηµαϊκός, που κατέχει την Βασιλική έδρα των Μηχανικών στο Πανεπιστήµιο του Εδιµβούργου, επιλέχθηκε να είναι ένας εκ των δύο νικητών που θα λάβουν ένα από τα σηµαντικότερα βραβεία της Βασιλικής Ακαδηµίας των Μηχανικών (Royal Academy of Engineering) – το Princess Royal Medal. Το συγκεκριµένο βραβείο απονέµεται στον Θέµη Προδροµάκη για την συνεισφορά του στον τοµέα της Τεχνητής Νοηµοσύνης και συγκεκριµένα στην υλοποίηση τεχνητών νευρονικών δικτύων σε µικροτσίπ τα οποία «δουλεύουν» όπως ο ανθρώπινος εγκέφαλος.

και την τεχνολογία, υπό την καθοδήγησή του
Το έργο του και η έρευνά του πολύπλευρη. Ένας άνθρωπος αεικίνητος, που βρίσκεται πάντα ένα βήµα µπροστά και παρά το νεαρό της ηλικίας του, αποτελεί αναµφισβήτητα τον «γκουρού» του ΑΙ.
Ο ίδιος, είναι πάντα προσηλωµένος στο στόχο του. Γνωρίζει καλά ότι η χρήση της τεχνητής νοηµοσύνης αλλάζει ήδη τον κόσµο και µέσω της έρευνάς του προσπαθεί αυτή η αλλαγή να έχει θετικό πρόσηµο για την ανθρωπότητα, ιδιαιτέρως για το περιβάλλον.

τα πορτρέτα των καθηγητών από το 1868 που κατέχουν τον τίτλο του Regius Professor of Engineering.
Ο Θέμης Προδρομάκης είναι ο 10ος κατά σειρά και ο νεότερος κάτοχος της έδρας μέχρι σήμερα σε ηλικία
Για τον «ΤΥΠΟ της Αιγιάλειας» δεν ήταν καθόλου δύσκολο να εντοπίσει τον Αιγιώτη καθηγητή, ο οποίος βρίσκεται για λίγες ηµέρες στην πόλη µας για τις καλοκαιρινές του διακοπές. Μας µίλησε µε ενθουσιασµό, αλλά και σεµνότητα για τη νέα µεγάλη διάκριση.
Όπως έχει ξαναπεί σε παλιότερη συνέντευξη στον «ΤΥΠΟΣ» οι διακρίσεις δεν είναι αυτοσκοπός του, σίγουρα όµως νιώθει χαρά και δικαίωση που η δουλειά τόσων ετών αναγνωρίζεται σε αυτό τον βαθµό. Ο ίδιος µας ανέφερε:
– «Είµαι ευγνώµων στη Βασιλική Ακαδηµία Μηχανικών γι’ αυτήν την σπουδαία αναγνώριση, η οποία ενθαρρύνει εµένα προσωπικά, αλλά και όλους τους συνεργάτες µου, στο Πανεπιστήµιο του Εδιµβούργου να συνεχίσουµε την έρευνά µας, προσφέροντας ακόµα περισσότερες καινοτοµίες στον τόσο σηµαντικό τοµέα της Τεχνητής Νοηµοσύνης».
Θα τιµηθεί µε το Princess Royal Medal
Η πορεία του
Ο Θέµης Προδροµάκης φοίτησε στο 2ο Λύκειο Αιγίου. Μετά το πρώτο του πτυχίο στον τοµέα της Ηλεκτρονικής, έκανε µεταπτυχιακό στις Τηλεπικοινωνίες στο πανεπιστήµιο του Λίβερπουλ, όπου εκεί ο επιβλέπων καθηγητής του τον ενθάρρυνε να συνεχίσει τις σπουδές του.
Παράλληλα έκανε αίτηση για διδακτορικό στα πανεπιστήµια του Cambridge, Oxford και στο Imperial College και – προς έκπληξή του – είχε προσφορά και από τα τρία διακεκριµένα ιδρύµατα, αποφασίζοντας όµως να αποδεχθεί την πρόταση από το Imperial College και να συνεργαστεί µε τον Έλληνα καθηγητή Χρήστο Παπαβασιλείου.
Με την στήριξη των γονιών του (Κώστα και Μαύρας), ολοκληρώνει τις σπουδές του και αποφασίζει να παραµείνει στο εξωτερικό ακολουθώντας µια επαγγελµατική πορεία µε βάση την έρευνα και καινοτοµία στην µικροηλεκτρονική. Ο δρόµος που διάλεξε δεν ήταν εύκολος, αλλά ποτέ δεν το έβαλε κάτω – παρά τις πολλές απορρίψεις και τις λιγοστές (αρχικά) επιτυχίες. Οι πρώτες δεν τον λύγισαν και δεν σκέφτηκε ούτε µία στιγµή να επιστρέψει στην Ελλάδα και να τα παρατήσει, ενώ οι δεύτερες, όπως µας µεταφέρει «του δίνουν πάντα δύναµη για να πάει παρακάτω».
Κοµβικό σηµείο στην καριέρα του ήταν η συνεργασία του µε το Πανεπιστήµιο του Berkeley, ως επισκέπτης ερευνητής και η γνωριµία του µε τον καθηγητή Leon Chua ο οποίος ανέπτυξε την θεωρία των “µνηµονικών αντιστάσεων (memristor)”. Αυτός ο χρόνος γίνεται ο καθοριστικός για την µετέπειτα πορεία του, αφού αποφασίζει να αφιερώσει την έρευνά του στην υλοποίηση της θεωρίας του Chua – και σύντοµα γίνεται ένας εκ των πρώτων παγκοσµίως που αξιοποιούν νανοτεχνολογίες για να κατασκευάσουν αυτές τις «µαγικές συσκευές» που έχουν παραπλήσια συµπεριφορά µε τις συνάψεις και τους νευρώνες του ανθρώπινου εγκεφάλου.
Αποφασίζει να φύγει από το Imperial College όπου εργαζόταν ως ερευνητής για πάνω από µια δεκαετία και διορίζεται ως καθηγητής πλέον στο Πανεπιστήµιο του Σαουθάµπτον. Εκεί οι επαγγελµατικές του επιτυχίες διαδέχονται η µία την άλλη και ιδρύει το δικό του ερευνητικό κέντρο (Centre for Electronics Frontiers) εξασφαλίζοντας σηµαντική χρηµατοδότηση από ευρωπαϊκά και διεθνή προγράµµατα. Σε ηλικία µόλις 40 ετών, κατακτά το βραβείο Μπλαβάτνικ – το οποίο είναι γνωστό ως «Νόµπελ» νέων επιστηµόνων.
Η µετάβαση στο Πανεπιστήµιο του Εδιµβούργου, ως ένας από τους µόνο τρεις καθηγητές που κατέχουν την βασιλική έδρα των Μηχανικών – ο υψηλότερος ακαδηµαϊκός τίτλος στο χώρο στο Ηνωµένο Βασίλειο, ήρθε να επισφραγίσει το γεγονός ότι κάτι κάνει καλά!
Αυτή την στιγµή είναι επικεφαλής µίας οµάδας που απαριθµεί πάνω από 60 ερευνητές, ενώ στο Πανεπιστήµιο του Εδιµβούργου µέσα σε µόλις τρία χρόνια έχει καταφέρει να εξασφαλίσει πάνω από 37 εκατοµµύρια λίρες σε χρηµατοδότηση για επιστηµονικά προγράµµατα. Το όνοµά του, είναι γνωστό στο χώρο της Μηχανικής, ενώ αποτελεί ένας από τους Πρωτεργάτες των ΜΕΜΡΙΣΤΟΡ.
Οικογένεια και εκκλησία
Ο Θέµης Προδροµάκης από µικρό παιδί ήταν κοντά στην εκκλησία. Μαθητής του Σπύρου Υφαντή και αργότερα του Βασίλη Μπίκου, αποσπά µε άριστα το πτυχίο και το δίπλωµα Βυζαντινής Μουσικής από την Σχολή της Ι.Μ. Καλαβρύτων και Αιγιαλείας και παράλληλα αποσπά το πρώτο πανελλήνιο βραβείο στους µαθητικούς αγώνες του Υπουργείου Παιδείας όπου και καλείται να ψάλλει σε ηλικία µόλις 16 ετών στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών!

Παράλληλα συµµετέχει σε πολιτιστικές εκδηλώσεις µε το Μουσικό Εργαστήρι Αιγίου που γίνονται η αφορµή να γνωρίσει τον Χρόνη Αηδονίδη και τη ∆όµνα Σαµίου, η οποία για 3 χρόνια γίνεται η δασκάλα του στο παραδοσιακό τραγούδι, αλλά και τη µετέπειτα σύζυγό του Μαρία Στιβαχτοπούλου!
Όπως λέει και ο ίδιος, η οικογένειά του είναι οι µεγαλύτεροι θαυµαστές του, αλλά και το µεγαλύτερο στήριγµά του. «Χωρίς την οικογένειά µου, δεν θα µπορούσα να είχα κάνει τόσα πολλά πράγµατα. Είναι πάντα δίπλα µου και στηρίζουν κάθε µου απόφαση».
Η αγάπη του για την επιστήµη αλλά και συνάµα για την Βυζαντινή Μουσική έχουν µεγάλη επίδραση πάνω του και ο ίδιος προσπαθεί να µεταφέρει όση από αυτή µπορεί και στους δύο γιους του Κωνσταντίνο και Χρήστο που πλέον τον ακολουθούν πιστά στο αναλόγιο.
Ο ίδιος θεωρεί πως για να διακριθεί κάποιος σε έναν τοµέα δεν επαρκούν απλά οι γνώσεις και το ταλέντο, αλλά «χρειάζεται και το µεράκι και η πραγµατική αγάπη στο αντικείµενό σου που σου επιτρέπει να κάνεις την υπέρβαση!»

Άλλωστε µόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι στο εξωτερικό, παράλληλα µε την ακαδηµαϊκή του καριέρα, ο ίδιος έχει ξεχωρίσει και διακριθεί και για το ψαλτικό του ταλέντο, µε επισφράγισµα την εξόχως τιµητική συµµετοχή του στην ενθρόνιση του βασιλιά Καρόλου όπου συµµετείχε ως χορωδός και σολίστ στη Βυζαντινή χορωδία όπου απέδωσε ψαλτικούς ύµνους στα Ελληνικά!
Η αγάπη του για το Αίγιο
Ο Θέµης Προδροµάκης δεν ξεχνά ποτέ τις ρίζες του. Αν και η επιστηµονική του πορεία τον έχει φέρει σε σηµαντικά πανεπιστήµια του εξωτερικού, η καρδιά του παραµένει στραµµένη στο Αίγιο, εκεί όπου επιστρέφει πάντα για να συναντήσει την οικογένειά του και τους φίλους του και να δηµιουργήσει νέες αναµνήσεις µε τη σύζυγό του και τα παιδιά τους. Με σεβασµό και τρυφερότητα µιλά για τον τόπο του, ευχόµενος το Αίγιο να βρει κάποτε τον χαρακτήρα και την προοπτική που του αξίζει.
– “Το Αίγιο είναι πάντα µέσα στην καρδιά µου. Είναι ο τόπος συνάντησης µε την οικογένειά µου και όλα τα αγαπηµένα µου πρόσωπα. Είναι σηµαντικό για εµένα προσωπικά, αλλά και για την σύζυγό µου και τα παιδιά µας να «χτίσουν» αναµνήσεις στην πατρίδα µας και ιδιαίτερα στην πόλη όπου µεγάλωσα. Σε όλες τις ακαδηµαϊκές παρουσιάσεις µου, όπου µου ζητούν να πω δύο λόγια για εµένα, πάντα υπάρχει µια διαφάνεια που αναφέρεται στην πόλη µου το Αίγιο, η οποία εύχοµαι κάποια στιγµή να βρει το χαρακτήρα που της αξίζει!”
Από την εφημερίδα “ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ”