H Στάρα Ζαγόρα της Βουλγαρίας υποδέχεται 6 μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Τέμενης και 3 εκπαιδευτικούς στα πλαίσια του προγράμματος Comenius

 Το προτελευταίο ταξίδι τους κάνουν 6 μαθητές του Δημοτικού Σχολείου της Τέμενης και 3 εκπαιδευτικοί του Σχολείου, στη Στάρα Ζαγόρα της Βουλγαρίας από 25-3 μέχρι 31-3, μιας που το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Comenius που εφαρμόζεται στο Σχολείο για δεύτερη χρονιά με θέμα τα «Δικαιώματα του παιδιού» πλησιάζει στο τέλος του.

      Οι τυχεροί μαθητές οι οποίοι επιλέχθηκαν ύστερα από κλήρωση ενώπιων όλων των ενδιαφερόμενων μαθητών είναι η Λουκοπούλου  Θεοδώρα, η Ντολάνη Μαρία Ελένη, ο Μπαρδάκης Ιωάννης Ευγένιος, μαθητές της Έκτης Τάξης, και η Δημακοπούλου Νικολίνα, η Φιλιππάτου Ειρήνη, η  Ντοντάη Ελένη, μαθήτριες της Πέμπτης. Θα τους συνοδεύσουν η   υπεύθυνη επικοινωνίας του προγράμματος κ. Σουλάνη Αλεξάνδρα Ελένη, η κ. Κουβέλη Αικατερίνη και η κ. Τουτάρα Ελένη.

    Εκπαιδευτικοί και μαθητές θα επισκεφθούν το Σχολείο «Ιβάν Βαζόβ» της Στάρα Ζαγόρα της Βουλγαρίας, το οποίο πήρε το όνομά του από τον γνωστό ποιητή της. Το Σχολείο είναι ένα από τα μεγαλύτερα σχολεία της περιοχής. Έχει 800 μαθητές νηπιαγωγείου, δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου με Διευθυντή τον κ. Νικολάι Λαζόβ.

    Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί μαζί με τους υπόλοιπους μαθητές και  εκπαιδευτικούς των επτά ευρωπαίων εταίρων με τους οποίους συνεργαζόμαστε για δύο χρόνια θα έχουν την ευκαιρία στην πενθήμερη διαμονή τους να συζητήσουν με τους ευρωπαίους εταίρους, να καλλιεργήσουν τις γλωσσικές τους δεξιότητες, να δουλέψουν πάνω στο πρόγραμμα για τα δικαιώματα του παιδιού, θα δημιουργήσουν σχέσεις φιλίας με τα άλλα παιδιά,  θα παίξουν παιχνίδια που έχουν σχέση με το θέμα που επεξεργάζονται, θα διασκεδάσουν, θα ανταλλάξουν ιδέες πάνω στα διαφορετικά εκπαιδευτικά συστήματα των χωρών και στους μεθόδους διδασκαλίας, θα δουν πως είναι το σχολείο, οι τάξεις-οι αίθουσες διδασκαλίας, θα γνωρίσουν την πόλη, την περιοχή, τις συνήθειες ,τα ήθη ,τα έθιμα, τις ασχολίες των κατοίκων, τον τρόπο ζωής των μαθητών και των ενηλίκων, ενώ παράλληλα θα κάνουν εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές επισκέψεις στα αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής, μιας που και αυτό είναι μέρος και στόχος του προγράμματος.

    Μαζί με τις αποσκευές οι μαθητές θα πάρουν, πέρα από τα τοπικά προϊόντα της περιοχής μας, εργασίες που έχουν δουλέψει με θέμα τα δικαιώματα του παιδιού.

    Έτσι όλοι οι μαθητές του σχολείου δούλεψαν και έφτιαξαν:

 

  • Ένα ημερολόγιο  για το νέο έτος, το 2014, με θέμα τα δικαιώματα του  παιδιού.

 

  • Ένα επιτραπέζιο παιχνίδι πάνω στο ίδιο θέμα, βασισμένο στους κανόνες του γνωστού επιτραπέζιου  «Φιδάκι».

 

  • Οι μαθητές της Τετάρτης Τάξης μαζί με τη δασκάλα τους κ. Κάντζαρη Μαρία  διάβασαν το βιβλίο  «Όλιβερ Τουίστ» του Τσαρλς Ντίκενς το συζήτησαν, το επεξεργάστηκαν, το διασκεύασαν, το δραματοποίησαν, περιέγραψαν τις εικόνες που τους έκαναν μεγάλη εντύπωση, ζωγράφισαν τους ήρωες του βιβλίου, έγραψαν λεζάντες περιγράφοντας ποια δικαιώματα του παιδιού καταπατούνται, έγραψαν την ιστορία του Όλιβερ όπως θα ήθελαν αυτά να εξελιχθεί, έφτιαξαν τον ήλιο των δικαιωμάτων και έτσι σχεδίασαν το δικό τους βιβλίο.

 

  • Επίσης έγραψαν ποιήματα και τραγούδια στηριγμένα πάνω σε γνωστές ελληνικές μελωδίες και τα τραγούδησαν με το μουσικό του σχολείου μας κ. Παπαγγελό-  πουλο  Άγγελο.

 

  • Επιπλέον εργάστηκαν  με πίνακες ζωγραφικής γνωστών Ελλήνων και ξένων ζωγράφων που είχαν  σχέση με τα δικαιώματα των παιδιών  και αφού γνώρισαν, συζήτησαν, αισθάνθηκαν, προβληματίστηκαν, επεξεργάστηκαν,  έγραψαν τα συναισθήματα που ένιωσαν. 

 

  • Ακόμη οι μαθητές της Δευτέρας Τάξης με τη δασκάλα τους κ. Μεταξά Μαρία έγραψαν ένα θεατρικό που έχει σχέση με το θέμα «Δικαιώματα και Παιδί». Το παρουσίασαν  και το βιντεοσκόπησαν για τις ανάγκες του προγράμματος.

 

  • Ακόμη η υπεύθυνη επικοινωνίας του προγράμματος κ. Σουλάνη Αλεξάνδρα Ελένη έμαθε στους μαθητές ένα γνωστό ποίημα του Ιβαν Βαζόβ. Οι μαθητές θα το απαγγείλουν στη γιορτή που θα παρουσιάσουν προς τιμή μας οι Βούλγαροι εταίροι μας.

 

     Όλα αυτά   οι μικροί μαθητές μας θα τα προβάλουν στους ευρωπαίους φίλους μας, ενώ κι αυτοί θα έχουν αντίστοιχα δικά τους έργα.

 

   (Αξίζει να σημειωθεί πως ορισμένα από αυτά  τα έργα θα τα δώσουμε για βράβευση στο 2ο Μαθητικό Φεστιβάλ Δημιουργίας που πραγματοποιεί η ΔΗ.ΚΕ.Π.Α.)

     Η Διευθύντρια του Σχολείου κ. Πλατάνου Βασιλική, ο Σύλλογος Διδασκόντων του Σχολείου, όλοι οι μαθητές του Σχολείου, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, καθώς και όλοι όσοι εμπλέκονται με την εκπαιδευτική διαδικασία του Σχολείου, εύχονται στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς καλό ταξίδι, να περάσουν όσο γίνεται καλύτερα, να γευθούν όλες τις ομορφιές της περιοχής και να γεμίσουν τις αποσκευές τους με εκπληκτικές εικόνες, ωραίες αναμνή-σεις, όμορφες και γλυκές εντυπώσεις τις οποίες, όταν με το καλό επιστρέψουν, να μας τις διηγηθούν και να μας τις παρουσιάσουν.