«Όχι στο νέο εργασιακό Μεσαίωνα»: Σε θέση μάχης σωματεία και φορείς της Αιγιάλειας

Μαζικές αντιδράσεις προκαλεί το νέο κυβερνητικό νομοσχέδιο για τη 13ωρη εργασία – Κάλεσμα σε συλλαλητήρια και απεργίες

Σε τροχιά κινητοποιήσεων μπαίνουν σωματεία και εργαζόμενοι της Αιγιάλειας, εκφράζοντας την κάθετη αντίθεσή τους στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο που, όπως καταγγέλλουν, θεσμοθετεί την 13ωρη εργασία, καταργεί κατακτήσεις δεκαετιών και ανοίγει τον δρόμο για «λάστιχο» συνθήκες δουλειάς. Με συνθήματα για ανθρώπινα ωράρια, σταθερή δουλειά με δικαιώματα και αξιοπρεπείς μισθούς, καλούν σε γενικές συνελεύσεις, συλλαλητήρια και, εφόσον χρειαστεί, σε απεργία την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, με στόχο την ανατροπή του «αντεργατικού τερατουργήματος», όπως το χαρακτηρίζουν.

 Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

-“ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΤΕΡΑΤΟΥΡΓΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ 13ΩΡΗ  ΔΟΥΛΕΙΑ

Απαιτούμε 7ωρο -5ήμερο-35ωρο,  σταθερή δουλειά με δικαιώματα

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ,  ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ, ΝΕΟΙ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

 Ετοιμαζόμαστε να δώσουμε αγωνιστική απάντηση στην κυβέρνηση :        

Με συλλαλητήριο την ημέρα κατάθεσης για διαβούλευση του νομοσχεδίου για τη 13ώρη δουλειά.   –Με απεργία αν η κυβέρνηση το  καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή.

   Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσουμε τη συλλογική μας φωνή, να οργανώσουμε γενικές συνελεύσεις, να συζητήσουμε πλατιά στους χώρους δουλειάς και να προχωρήσουμε σε αποφάσεις αγώνα.

  Το σχέδιο νόμου έρχεται ως συνέχεια των εκτρωματικών νόμων των προηγούμενων χρόνων (νόμοι Χατζηδάκη και Γεωργιάδη) που ψηφίστηκαν από την κυβέρνηση της ΝΔ μαζί με το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΡΙΖΑ! Η κυβέρνηση της ΝΔ επιδιώκει να βάλει οριστική ταφόπλακα στο 8ωρο και στον σταθερό χρόνο εργασίας με την καθιέρωση των 13 ωρών δουλειάς σε έναν εργοδότη και την εργασία λάστιχο μέσω της διευθέτησης του χρόνου εργασίας σύμφωνα με τις ανάγκες της εργοδοσίας!  

  Οι επιχειρηματικοί όμιλοι εξοικονομούν τεράστια ποσά από το «μειωμένο εργατικό κόστος», από το ξεχείλωμα των ωραρίων που ισοδυναμούν με περισσότερη απλήρωτη δουλειά και κέρδη πάνω στα κέρδη        

Αυτή η πολιτική μετατρέπει βήμα – βήμα το 8ωρο σε «μουσειακό είδος», με την εργατική τάξη να επιστρέφει έναν αιώνα πίσω, παρόλο που η τεχνολογική εξέλιξη διαμορφώνει δυνατότητες για γενική μείωση του εργάσιμου χρόνου.

Στην εποχή του 21ου αιώνα, διεκδικούμε να δουλεύουμε για να ζούμε και όχι να ζούμε για να δουλεύουμε. Να έχουμε μεροκάματο για να μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες της οικογένειας μας. Να έχουμε ωράριο ανθρώπινο, 7ωρο-5νθήμερο-35ωρο και όχι ωράριο και συνθήκες δουλειάς που παραπέμπουν στο Μεσαίωνα.                  

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο :

– Επέκταση της 13ωρης εργασίας σε μια μέρα, δίνοντας τη δυνατότητα να γίνεται και σε έναν εργοδότη, από δύο όπως ισχύει μέχρι σήμερα.                                        –«Διευθέτηση» του εργάσιμου χρόνου με 10ωρη απασχόληση χωρίς προσαύξηση στην αμοιβή όλο τον χρόνο, αντί για 6 μήνες όπως σήμερα.          

  – Υπερωριακή απασχόληση ακόμα και στην εκ περιτροπής εργασία. Δηλαδή ο εργοδότης θα προσλαμβάνει φτηνούς εργάτες, αντί για πλήρους απασχόλησης, και θα τους φορτώνει υπερωρίες (που θα κοστίζουν λιγότερο) ανάλογα με τον όγκο της δουλειάς                                                                                                            

– Απαλλαγή της εργοδοσίας από προσαυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές για υπερεργασία, υπερωρίες, νυχτερινά, αργίες, όπως και για αυξήσεις που προβλέπονται από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας ή χορηγούνται οικειοθελώς από τον εργοδότη                                                                                                    

 – «Ευελιξία» στις προσλήψεις, δίνοντας τη δυνατότητα στην εργοδοσία να προσλαμβάνει με ένα «κλικ» ακόμα και για δύο μέρες, έτσι που τα δουλεμπορικά θα κάνουν «πάρτι».                                                                                                  

– Απολύσεις με μια απλή δήλωση του εργαζόμενου, με τον φερετζέ της «οικειοθελούς αποχώρησης».                                                                              

 – Σπάσιμο της ετήσιας άδειας σε περισσότερα τμήματα από δύο όπως ισχύει σήμερα, δίνοντας το ελεύθερο στην εργοδοσία να ξεμπερδεύει με 5ήμερα όποτε τη βολεύει, και ανοίγοντας τον δρόμο για κατάργηση της τουλάχιστον 10ήμερης θερινής άδειας.

   Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να εφαρμοστεί το νέο αντεργατικό έκτρωμα. Καλούμε τα πρωτοβάθμια σωματεία και τους εργαζομένους να βρίσκονται σε ετοιμότητα για αγωνιστικές κινητοποιήσεις, ώστε να μην περάσουν τα σχέδιά τους!  

   Η επίθεση που βιώνουμε εντείνεται τώρα μπροστά στη μετατροπή της οικονομίας σε πολεμική. Η πολεμική εμπλοκή της χώρας για τα συμφέροντα των καπιταλιστών και τη μοιρασιά της λείας την επόμενη μέρα, σημαίνει για όλους τους εργαζόμενους το χτύπημα των δικαιωμάτων και της συνδικαλιστικής δράσης.

    Γυρνάμε την πλάτη στην συμβιβασμένη και υποταγμένη ηγεσία της ΓΣΕΕ. Για μια ακόμα φορά φάνηκε ο αντεργατικός ρόλος της ηγετικής ομάδας, που μπροστά στο νέο νομοσχέδιο δεν βρήκε τίποτα να πει για τις συνέπειες στην ζωή των εργαζόμενων. Το μόνο που τους ένοιαξε είναι αν έγινε κοινωνικός διάλογος.

   Στην ίδια γραμμή ταύτισης με τη ΓΣΕΕ είναι και η πρώτη ανακοίνωση της πλειοψηφίας της νέας Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αιγίου. Ανάμεσα στα πολλά που ανέφερε για το «ενδιαφέρον της για τα εργατικά δικαιώματα», δεν βρήκε τίποτανα πει για το νέο νομοσχέδιο της 13ωρης δουλειάς που ετοιμάζει η κυβέρνησηγυρίζοντας μας  στο Μεσαίωνα. Δεν βρήκε τίποτα να πει για τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που μαίνονται στη γειτονιά μας.

  Η απάντηση σε αυτή την επίθεση πρέπει να είναι η οργάνωση των εργαζομένων στα σωματεία τους. Η μαζικοποίηση των πρωτοβάθμιων σωματείων, η συμμετοχή, η ενότητα είναι τα όπλα μας.

   Μόνο έτσι μπορούμε να μπλοκάρουμε στην πράξη το αντεργατικό νομοσχέδιο και να υπερασπιστούμε τη ζωή και τα δικαιώματά μας”.

 ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ