Συναυλία Γιώργου Νταλάρα: Μια μαγική βραδιά-μουσική μυσταγωγία στο Πανελλήνιο Ηρώο Αγωνιστών στην Αγία Λαύρα

Μια μαγική βραδιά, σ’ ένα ιερό χώρο-σύμβολο για τον Ελληνισμό, χάρισαν στο πολυπληθές κοινό που βρέθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο Πανελλήνιο Ηρώο Αγωνιστών Εθνικής Παλιγγενεσίας 1821, στην Ιερά και Ιστορική Μονή Αγίας Λαύρας, ο μοναδικός Γιώργος Νταλάρας, η Ασπασία Στρατηγού και η ορχήστρα της Εστουδιαντίνας Νέας Ιωνίας Βόλου, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του μαέστρου Ανδρέα Κατσιγιάννη.

Η συναυλία, με τίτλο «Σμύρνη Αιώνια», που οργανώθηκε απ’ τον Δήμο Καλαβρύτων με την ευγενική χορηγία της ΑΜΚΕ Πολιτιστικού και Κοινωφελούς έργου «Αιγέας», του Ιδρύματος Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου, εξελίχθηκε σε μια μουσική μυσταγωγία, χάρη στον Γιώργο Νταλάρα και στον σχεδόν εξομολογητικό τόνο των παρεμβάσεων του ανάμεσα στα τραγούδια.

Παρεμβάσεις που αναφέρονταν -μεταξύ των άλλων- και στην καταγωγή της οικογένειας του απ’ τη Σμύρνη, με αναφορές στη μητέρα και στις γιαγιάδες του.

Από νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης εκατοντάδες φίλοι της καλής μουσικής άρχισαν να συρρέουν στο Πανελλήνιο Ηρώο Εθνικής Παλιγγενεσίας, σε μια συναυλία που συμβολικά παρέπεμπε στη σύνδεση του 1821 με το 1922, υπό τους ήχους της μουσικής του Απόστολου Καλδάρα και τους στίχους του Πυθαγόρα (απ’ την «Μικρά Ασία») και του Λευτέρη Παπαδόπουλου (απ’ τον «Βυζαντινό Εσπερινό»).

«Αυτό το βράδυ, σ’ αυτό τον φορτισμένο ιστορικά και εθνικά τόπο, συμβολικά συνδέονται δυο εποχές, δυο περίοδοι, δυο χρονολογίες- ‘σταθμοί’ και ορόσημα στη διαμόρφωση της Ελλάδας του σήμερα. Στη διαμόρφωση της ίδιας της εθνικής μας ταυτότητας. Της διαδρομής και της αναφοράς μας», ανέφερε στο σύντομο καλωσόρισμα του προς το κοινό ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος.

Προσθέτοντας: «Απ’ τη μια το 1821 που ξεκίνησε απ’ αυτά τα χώματα, απ’ τον ιερό λόφο ακριβώς απέναντί μας. Απ’ την Αγία Λαύρα μας. Την ‘Κιβωτό και το Ιερό’ του Έθνους μας. Και απ’ την άλλη το 1922 του ξεριζωμού, της πικρής απώλειας, της τραγωδίας και του ακρωτηριασμού. Το ’22 της Μικρασιατικής Καταστροφής, όπου η Ελλάδα έχασε ένα μέλος του σώματος της. Απόψε τα 201 χρόνια απ’ την Ύψωση του Λαβάρου στην Αγία Λαύρα συναντούν τα 100 χρόνια απ’ την Μικρασιατική Καταστροφή. Και είμαστε τυχεροί όσοι ζούμε αυτή τη νοερή συνάντηση».

Στο δε χαιρετισμό του ο κ. Παπαδόπουλος ευχαρίστησε θερμά τόσο το Κοινωφελές ίδρυμα Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου όσο και τον Γιώργο Νταλάρα και όλους τους συντελεστές της συναυλίας.

«Πρέπει να σας πω ότι είναι πολύ ιδιαίτερη αυτή η βραδιά γιατί την κάνει αυτός ο υποβλητικός χώρος παράξενη», σημείωσε ο Γιώργος Νταλάρας. Προσθέτοντας: «Χιλιάδες εικόνες και συναισθήματα… Θέλω να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο Καλαβρύτων κ. Παπαδόπουλο που μάς κάλεσε εδώ, να παίξουμε σ’ αυτόν τον τόσο ιδιαίτερο και εμβληματικό χώρο. Σ’ έναν τόπο ιστορικά φορτισμένο».

Και στη συνέχεια αναφέρθηκε τόσο στο 1821 όσο, κυρίως στο 1922, σημειώνοντας ότι «σ’ αυτές τις μεγάλες παραξενιές της Ιστορίας, εκτός απ’ τους σημαντικούς ανθρώπους, τους ανθρώπους που κίνησαν τα νήματα, υπάρχουν χιλιάδες απλοί άνθρωποι, άνθρωποι του λαού που πληρώνουν τα σφάλματα των μεγάλων και τον τεράστιο διχασμό που μας κυνηγάει ως φυλή. Πιστεύω ότι οι νέες γενιές θα σκύψουν πάνω στην Ιστορία και θα βγάλουν τα συμπεράσματα τους,, ώστε να χτίσουμε ένα καλό μέλλον και μια πατρίδα αξιοσέβαστη, όπως την αξίζουμε λόγω της Ιστορίας μας».

Χαρακτήρισε, επίσης, δώρο το γεγονός ότι τραγούδησε στο Πανελλήνιο Ηρώο Αγωνιστών Εθνικής Παλιγγενεσίας 1821, ευχαριστώντας τον Δήμο Καλαβρύτων γι’ αυτό.

Τον Γιώργο Νταλάρα και την Ασπασία Στρατηγού συνόδευσαν οι μουσικοί της Εστουδιαντίνας Νέας Ιωνίας Βόλου: Κώστας Γεδίκης-μπουζούκι, Κυριάκος Γκουβέντας-βιολί, Αποστόλης Βαλαρούτσος-κιθάρα, Κώστας Κωνσταντίνου-κοντραμπάσο, Ανδρέας Παπάς-κρουστά, Κώστας Μερετάκης-κρουστά, Ανδρέας Κατσιγιάννης-σαντούρι καθώς και οι σολίστες: Γιώργος Παπαχριστούδης στο πιάνο, Μάνος Γρυσμπολάκης στο ακορντεόν, Αποστόλης Βαγγελάκης στα πνευστά και Γιώργος Μάτσικας στο μπουζούκι. Την καλλιτεχνική επιμέλεια του προγράμματος έχει ο Γιώργος Νταλάρας, την ενορχηστρωτική επιμέλεια οι Γιώργος Νταλάρας, Ανδρέας Κατσιγιάννης, Γιώργος Παπαχριστούδης και Μάνος Γρυσμπολάκης.