Πανελλαδικές 2023: Πρακτικές οδηγίες για υποψηφίους! ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ!

Κορυφώνεται η αγωνία και το άγχος, για τους  µαθητές των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ που δίνουν τη δική τους «µάχη» για µία από τις 68.574 θέσεις στα ελληνικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύµατα. Στο πλευρό τους, οι γονείς, που συµπαραστέκονται στον πολύµηνο αγώνα τους, εµψυχώνουν τα παιδιά τους, περνώντάς τους το µήνυµα, ότι οι πανελλαδικές είναι µια πρώτη εξέταση, που πρέπει να αντιµετωπίσουν, µε ψυχραιµία και φυσικά δεν είναι και το… “τέλος του κόσµου”!

 Αν και δεν έχει ανακοινωθεί επίσηµα ο ακριβής αριθµός των υποψηφίων που έχουν δηλώσει ότι θα συµµετέχουν στις Εξετάσεις, σύµφωνα µε πηγές του υπουργείου Παιδείας ο αριθµός αυτός θα είναι περίπου ίδιος µε τον περυσινό, θα ανέλθει δηλαδή περίπου στις 90.000.

Τα εξεταστικά κέντρα για την Αιγιάλεια

Ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας τα εξεταστικά κέντρα στα οποία θα διεξαχθούν οι Πανελλαδικές εξετάσεις που ξεκινούν στις 15 Ιουνίου. Για την Αιγιάλεια, τα Εξεταστικά Κέντρα ΓΕΛ είναι: 1ο Γενικό Λύκειο Αιγίου, 2ο Γενικό Λύκειο Αιγίου, Γενικό Λύκειο Αιγείρας, Γενικό Λύκειο Ακράτας, Γενικό Λύκειο ∆ιακοπτού, Γενικό Λύκειο Καµαρών, Γενικό Λύκειο Καλαβρύτων. Όσον αφορά τις εξετάσεις των ΕΠΑΛ για την Περιφέρεια ∆υτικής Ελλάδας ορίστηκαν 4 σχολεία µεταξύ αυτών και το 1ο ΕΠΑΛ Αιγίου. 

Πρακτικές συµβουλές για υποψηφίους  

πριν και κατά τη διάρκεια της εξέτασης

Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις είναι µία ευκαιρία για να ξεκινήσετε τις σπουδές σας, σίγουρα, όµως, δεν είναι η µόνη. Συνεπώς, θα πρέπει να αντιµετωπίσετε αυτές τις Εξετάσεις µε ηρεµία και, σε καµία περίπτωση, να µη δηµιουργείτε στο µυαλό σας τον µύθο ότι από αυτές µονάχα εξαρτάται το µέλλον και η επαγγελµατική σας σταδιοδροµία. Το µυστικό είναι να συµµετέχετε στις Πανελλαδικές Εξετάσεις σκεπτόµενοι θετικά, κάτι που είναι βέβαιο ότι βοηθά να αντιµετωπίζετε κάθε δυσκολία στη ζωή σας µε αισιοδοξία, πρακτικότητα και αποτελεσµατικότητα. Καταγράφουµε κάποιες συµβουλές, από το skai.gr και σας τις παραθέτουµε.

ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Παύουµε να επαναλαµβάνουµε στον εαυτό µας ότι οι Πανελλαδικές Εξετάσεις είναι κάτι φοβερό, που δεν µπορούµε να αντιµετωπίσουµε.

Οι επιδόσεις δεν είναι «ή του ύψους ή του βάθους». Υπάρχουν αξιόλογες λύσεις στο µηχανογραφικό δελτίο για όλες τις βαθµολογικές δυνατότητες, αρκεί να συγκεντρώσουµε την προσοχή µας, για να υπερβούµε τον πήχη της Ε.Β.Ε.

Αξιοποιούµε το ασφαλές µας περιβάλλον από ανθρώπους που µας γνωρίζουν καλά (Γονείς, Φίλοι, Καθηγητές), οι οποίοι είναι βέβαιο πως και σε αυτήν τη δοκιµασία θα βρίσκονται δίπλα µας, µοιραζόµενοι τις αγωνίες µας και τις ανησυχίες µας.

∆εν χρειάζεται να αναστατωνόµαστε από φήµες της τελευταίας στιγµής για «SOS» θέµατα, που δεν επιβεβαιώνονται ποτέ.

∆εν ξενυχτάµε το βράδυ πριν από κάθε εξέταση. Καλύτερα να κλείσουµε από νωρίς τα βιβλία και να κάνουµε το πρωί µια σύντοµη επανάληψη.

Η διατροφή µας, τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια των Εξετάσεων, θα πρέπει να είναι ισορροπηµένη. Ειδικά το βράδυ της παραµονής κάθε εξέτασης αποφεύγουµε τις διατροφικές υπερβολές και καταναλώνουµε ένα ελαφρύ γεύµα.

Την ηµέρα της εξέτασης στις 07:45 θα πρέπει να βρίσκοµαι στο Εξεταστικό Κέντρο, γιατί στις 08:00 κλείνει η πόρτα και δεν επιτρέπεται πέραν αυτής της ώρας η είσοδος.

ΚΑΤΑ ΤΗ ∆ΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΤΡΙΩΡΗΣ ∆ΟΚΙΜΑΣΙΑΣ

Φροντίζουµε να έχουµε απαραιτήτως µαζί µας: 

∆ελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο. ∆ελτίο εξεταζοµένου Πανελλαδικών Εξετάσεων (καρτελάκι). Τρία στυλό (µπλε ή µαύρου χρώµατος), µολύβι, γόµα και ξύστρα. Γεωµετρικά όργανα, όπου χρειάζονται. Ένα µπουκαλάκι µε νερό ή χυµό. Ένα ρολόι χειρός, ώστε να διαχειριζόµαστε σωστά τον χρόνο µας κατά τη διάρκεια της εξέτασης (όχι smartwatch)

∆ιαβάζουµε τα θέµατα αργά και προσεκτικά, ώστε να κατανοήσουµε πλήρως τι ζητείται, ξεκινάµε από αυτά που γνωρίζουµε καλύτερα.

Αφού απαντήσουµε κάποιο ερώτηµα, καλό θα ήταν να διαβάσουµε άλλη µία φορά την εκφώνηση. Ερωτήσεις που µας φαίνονται γνωστές και εύκολες χρειάζονται περισσότερη προσοχή.

∆εν αποκαρδιωνόµαστε από τυχόν δύσκολα θέµατα και, κυρίως, δεν τα παρατάµε. Τα θέµατα όσο δύσκολα φαίνονται σε εµάς άλλο τόσο δύσκολα φαίνονται και στους άλλους µαθητές.

Χρησιµοποιούµε, όπου χρειάζεται, το πρόχειρο (δηλαδή, τις τελευταίες σελίδες του τετραδίου).

Σε καµία περίπτωση δεν πρέπει να επιµείνουµε για πολλή ώρα σε κάποιο θέµα που µας δυσκολεύει ιδιαίτερα. Πρέπει να προχωρήσουµε, να αντιµετωπίσουµε τα υπόλοιπα ζητούµενα και µετά να επιστρέψουµε στο ερώτηµα.

Γράφουµε ό,τι γνωρίζουµε, ακόµη και αν δεν είµαστε σίγουροι· δεν αφήνουµε κανένα ερώτηµα χωρίς απάντηση.

Το γραπτό µας πρέπει να αποπνέει σιγουριά και να δίνουµε σαφείς απαντήσεις, ώστε ο διορθωτής να µην έχει την παραµικρή αµφιβολία για τις γνώσεις µας.

Προσέχουµε την εµφάνιση του γραπτού µας, ώστε να είναι ευανάγνωστο. Ένα καλά δοµηµένο και καθαρογραµµένο γραπτό είναι βέβαιο πως προκαταβάλλει θετικά τον διορθωτή.

Κατανέµουµε σωστά τον χρόνο ανάµεσα στα θέµατα, ώστε να αφήσουµε τουλάχιστον 10 λεπτά για να ξαναδιαβάσουµε τις απαντήσεις µας και να διορθώσουµε τυχόν ορθογραφικά και εκφραστικά λάθη.

∆εν βιαζόµαστε. Αν µέσα στον ενθουσιασµό µας βιαστούµε, υπάρχει κίνδυνος να δώσουµε λανθασµένες απαντήσεις.

Ακόµα και αν έχουµε τελειώσει νωρίτερα, εξαντλούµε τον χρόνο της εξέτασης! ∆ιαβάζουµε ξανά και ξανά τις απαντήσεις µας, ώστε να είµαστε σίγουροι ότι τίποτα δεν διέφυγε από την προσοχή µας.

Αφού τελειώσει η εξέταση… τελείωσε και το µάθηµα αυτό! ∆εν µπορούµε να ξέρουµε απολύτως τι γράψαµε και, κυρίως, δεν ξέρουµε πώς έχουν γράψει οι άλλοι. Ας µην ξεχνάµε ότι ο βαθµός µας συγκρίνεται µε τους βαθµούς των άλλων υποψηφίων. Στόχος µας, πλέον, είναι το επόµενο µάθηµα και διαγράφουµε τα συναισθήµατά µας µετά το τέλος της εξέτασης.

Ο∆ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΠΟΥ ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ ΠΡΟΦΟΡΙΚΑ

Οι υποψήφιοι που εξετάζονται προφορικά θα πρέπει να γνωρίζουν επακριβώς τη διαδροµή προς το Εξεταστικό Κέντρο, στο οποίο θα διαγωνιστούν και να φροντίσουν για την έγκαιρη προσέλευσή τους σε αυτό.

Επιπρόσθετα:

Καλό είναι να εξαντλήσουν το 3ωρο της εξέτασης για προετοιµασία.

Προτείνεται να ζητήσουν διευκρίνιση ή επεξήγηση από την Επιτροπή ή η ανάγνωση κάποιας ερώτησης, που δεν έχουν κατανοήσει.

Όταν έχουν ολοκληρώσει την προετοιµασία τους, το δηλώνουν στον επιτηρητή και περιµένουν να οδηγηθούν στην Επιτροπή για εξέταση. Την ώρα αυτή απαιτείται λίγη υποµονή, γιατί κάποιες φορές είναι αρκετός ο χρόνος αναµονής.

Κατά την εξέταση διαβάζουν ή διατυπώνουν τις απαντήσεις τους αργά και καθαρά.

Ώρα έναρξης – ∆ιάρκεια εξέτασης

Υπενθυµίζεται, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.µ., κοινή για τους υποψηφίους ηµερήσιων και εσπερινών Λυκείων. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης µέχρι τις 08:00 π.µ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε µαθήµατος είναι τρεις ώρες. Η εξεταστέα ύλη και τα θέµατα των εξετάσεων είναι κοινά για όλους τους υποψηφίους ηµερησίων και εσπερινών ΓΕΛ.

Το πρόγραµµα των εξετάσεων

Το διάστηµα 2 – 12 Ιουνίου θα εξεταστούν οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων και από 1 µέχρι 16 Ιουνίου των Επαγγελµατικών Λυκείων. Η αρχή των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2022 γίνεται µε το µάθηµα των Νέων Ελληνικών για τους µαθητές των ΕΠΑΛ την Πέµπτη 1 Ιουνίου.

Οι εξετάσεις των ΓΕΛ θα αρχίσουν αύριο 2 Ιουνίου 2023 µε το µάθηµα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας (Γενικής Παιδείας) και στη συνέχεια, θα ακολουθήσουν τρεις ηµέρες εξετάσεων των µαθηµάτων Προσανατολισµού:

6 Ιουνίου: Αρχαία Ελληνικά (Οµάδα Προσανατολισµού Ανθρωπιστικών Σπουδών), Μαθηµατικά (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονοµίας και Πληροφορικής), Βιολογία (Ο.Π. Σπουδών Υγείας)

8 Ιουνίου: Λατινικά (Οµάδα Προσανατολισµού Ανθρωπιστικών Σπουδών), Χηµεία (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας), Πληροφορική (Ο.Π. Σπουδών Οικονοµίας και Πληροφορικής)

12 Ιουνίου: Ιστορία (Οµάδα Προσανατολισµού Ανθρωπιστικών Σπουδών), Φυσική (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας), Οικονοµία (Ο.Π. Σπουδών Οικονοµίας και Πληροφορικής)

Όσον αφορά στα ΕΠΑΛ, η πρώτη ηµέρα των εξετάσεων, 1η Ιουνίου, θα αφορά επίσης στο µάθηµα Γενικής Παιδείας, των Νέων Ελληνικών. Θα ακολουθήσει η εξέταση του µαθήµατος των Μαθηµατικών (3 Ιουνίου) και οι υπόλοιπες ηµέρες (7, 9, 10, 13, 15 και 16 Ιουνίου) θα αφορούν σε µαθήµατα ειδικότητας.

Σχετικά µε τις εξετάσεις των ειδικών µαθηµάτων, αυτές θα διεξαχθούν στο διάστηµα 17 – 29 Ιουνίου. Αρχικά, στις 17 Ιουνίου οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στο µάθηµα των Αγγλικών και στις 19 Ιουνίου στα Γερµανικά. Στη συνέχεια, θα διεξαχθούν οι εξετάσεις του Ελεύθερου και Γραµµικού Σχεδίου (20 και 21 Ιουνίου, αντίστοιχα).

Θα ακολουθήσουν οι εξετάσεις των µαθηµάτων που αφορούν στην εισαγωγή σε µουσικά τµήµατα: Αρµονία (22 Ιουνίου), Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων (23 Ιουνίου), Μουσική Αντίληψη και Γνώση (24 Ιουνίου), Μουσική Εκτέλεση και Ερµηνεία (26 Ιουνίου).

Τέλος, οι εξετάσεις των ειδικών µαθηµάτων θα ολοκληρωθούν µε τα Γαλλικά (27 Ιουνίου), τα Ισπανικά (28 Ιουνίου) και τα Ιταλικά (29 Ιουνίου).

Τέλος µαθηµάτων για τα γυµνάσια

Η 1η Ιουνίου, εκτός από ηµέρα έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων για τους υποψηφίους των ΓΕΛ, είναι και η πρώτη η µέρα εξετάσεων για τους µαθητές και τις µαθήτριες των γυµνασίων. Πιο συγκεκριµένα, την ερχόµενη Τρίτη, 30 Μαΐου 2023, θα πραγµατοποιηθούν τα τελευταία µαθήµατα στις τάξεις των γυµνασίων της επικράτειας. Στη συνέχεια, από 1η έως 15 Ιουνίου θα διεξαχθούν οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις.