Μίλτος Σταυρόπουλος προς Βουλευτές : «Δώστε λύση επιβίωσης στους αγρότες μας διαφορετικά θα ερημώσει η ύπαιθρος»

pes-stavropoulos-miltos-1Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα στις 12 το μεσημέρι στα γραφεία της Παναιγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών (Π.Ε.Σ) παρουσία των βουλευτών του νομού Αχαΐας ( Ριζούλης (Σύριζα), Παπαθεοδώρου ( Δημοκρ. Συμπαράταξης), Φωτήλας (Ποτάμι) και ο ανεξάρτητος Ν. Νικολόπουλος), της διοίκησης της ΠΕΣ και του Δ/ντή της κ. Μίλτου Σταυρόπουλου, καθώς και αγροτών της περιοχής , προκειμένου να συζητηθούν τα φλέγοντα ζητήματα που ταλανίζουν τους αγρότες της Αιγιάλειας. Ο κ. Σταυρόπουλος στην ομιλία του ανέφερε τα εξής:

  • “Καλωσορίζουμε τους βουλευτές του νομού μας που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας να συζητήσουμε τα φλέγοντα θέματα που απασχολούν τους αγρότες της Αιγιάλειας.

Καλωσορίζουμε και όλους εσάς για την παρουσία σας εδώ και επιθυμούμε να συμβάλλεται σε ένα γόνιμο διάλογο για να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα.

Η Π.Ε.Σ ανέλαβε πρωτοβουλία ενημέρωσης του αγροτικού κόσμου από την αρχή του έτους και συγκεκριμένα από τον Μάρτιο όταν διαπιστώσαμε την μείωση των επιδοτήσεων.

Συγκαλέσαμε συσκέψεις που κάλυπταν όλες τις σταφιδικές περιφέρειες της Πελοποννήσου.

Στη συνέχεια καλέσαμε τον υπουργό ο οποίος και ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή μας στις 08 Απριλίου.

Του θέσαμε τα προβλήματα της μείωσης των επιδοτήσεων και μας υποσχέθηκε ότι θα τα αντιμετωπίσει στην ενδιάμεση αναθεώρηση του 2017.

Έκτοτε όμως πρόσθετα σοβαρά θέματα προέκυψαν.

Ενημερώσαμε άμεσα το υπουργείο ΑΑΤ με την ακόλουθη επιστολή.

ΠΕΣ-ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΕ ΥΑΑΤ 1ΠΕΣ-ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΕ ΥΑΑΤ 2

Επιπρόσθετα τα πολύ σοβαρά θέματα που συζητούνται αυτές τις μέρες και είναι ζωτικής σημασίας για τους αγρότες όπως:

  • Η Ενοικίαση Δικαιωμάτων Ενιαίας Ενίσχυσης μαζί με γη (2009-2014). Αφορά περισσότερους από 250 δικαιούχους.
  • Η ρήτρα απροσδόκητου κέρδους (αφορά όσους παραγωγούς είχαν απόκλιση πάνω από 10% της έκτασης που δήλωσαν το 2015 σε σχέση με το προηγούμενο έτος ). Δεν εφαρμοζόταν εάν έληγε το μισθωτήριο ή σε περίπτωση αγοροπωλησίας. Δυστυχώς όμως εφαρμόστηκε φέτος σε όλες τις περιπτώσεις χωρίς δικαίωμα ένστασης.
  • Η φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος με 26%
  • Η μείωση των επιδοτήσεων
  • Η αύξηση του ΦΠΑ από 13% στο 23% στα αγροτικά μέσα και εφόδια
  • Η κατάργηση της επιστροφής φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο.
  • Ο τριπλασιασμός των εισφορών στον ΟΓΑ
  • Η προκαταβολή του φόρου κλπ
  • Ο ΕΝΦΙΑ

Κύριοι βουλευτές θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους το θέμα είναι πολύ σοβαρό και θα έλεγα ιδιαίτερα στην Αιγιάλεια γιατί εδώ ο κλήρος είναι πολύ μικρός, δεν υπάρχει εναλλακτική καλλιέργεια και η καλλιέργεια της σταφίδας είναι πολύ κοστοβόρος.

Η αντιμετώπιση συνεπώς των ανωτέρω θα δώσει λύση επιβίωσης στους αγρότες μας διαφορετικά θα ερημώσει η ύπαιθρος.”