Κατάμεστο το Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου στην ημερίδα για τη νεανική παραβατικότητα

 

Μικρή αποδείχτηκε η αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Αιγίου “Αλέκος Μέγαρης” το βράδυ της ∆ευτέρας, όπου πραγµατοποιήθηκε µια ενδιαφέρουσα επίκαιρη ηµερίδα σχετικά µε την παραβατικότητα των νέων, µε πρωτοβουλία του τµήµατος Ασφαλείας Αιγιάλειας, της Αντιδηµαρχίας Παιδείας και της Ένωσης Συλλόγων Αιγιάλειας. Οι πολίτες έσπευσαν να παρακολουθήσουν το θέµα της παραβατικότητας των ανηλίκων που βρίσκεται δυστυχώς στην πρώτη θέση της επικαιρότητας.

Ο διοικητής της Ασφάλειας Αιγιάλειας κ. Ιορδάνης Μαγειράκης, µε ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέµατα της παραβατικότητας των νέων υποδέχθηκε τους προσκεκληµένους και µεταξύ άλλων ανέφερε:

“Η συγκεκριµένη ηµερίδα είναι αφιερωµένη στα παιδιά µας. Μόνο όλοι µαζί µπορούµε να καταφέρουµε την βελτίωση της κοινωνίας µας.   Προσπαθούµε να διαχειριστούµε το ζήτηµα ως Αστυνοµία και από την Υπηρεσία Προστασίας του Πολίτη έχουν εκδοθεί σχετικές οδηγίες.

Σκοπός της Ασφάλειας Αιγιάλειας είναι να χτιστεί µια σχέση εµπιστοσύνης µεταξύ των παιδιών, των γονέων και των εκπαιδευτικών, γι’ αυτό έχουµε οργανώσει Ηµέρα Ακρόασης, για να ακούµε και να βοηθάµε σε όλα τα θέµατα επιδιώκοντας λύσεις”. Επίσης ανέφερε ότι υπάρχουν τρεις γυναίκες αστυνόµοι – ψυχολόγοι που µε στοργή ενσκύπτουν στα προβλήµατα των παιδιών και σε ενηµέρωση µε την αρµόδια Εισαγγελία, επιδιώκεται η καλύτερη δυνατή λύση”.

Καλογερόπουλος: “Κοινός ο σκοπός µας να ζήσουµε σε µια καλύτερη κοινωνία”

Ο ∆ήµαρχος Αιγιάλειας κ. ∆ηµήτρης Καλογερόπουλος καλωσόρισε την ηµερίδα λέγοντας: 

“Προτείνω η σηµερινή ηµερίδα να αποτελέσει τη βάση του διαλόγου, το αίτιο που υπάρχει τόση εγκληµατικότητα. Όλοι να συνεργαστούµε για να βελτιωθεί η κατάσταση. Σκέφτοµαι ότι η Παιδεία µπορεί να διαµορφώνει το µέλλον. Αλλά αυτό δεν είναι φαινόµενο που ξεκίνησε τώρα, αλλά φαίνεται πριν µερικά χρόνια κάτι να έχει συµβεί. ∆εν παίζουν τα παιδιά τώρα µε τα µέσα που παίζαµε εµείς. Πριν είκοσι χρόνια υπήρχαν παιχνίδια άλλου τύπου, π.χ. ηλεκτρονικά παιχνίδια µε θέµα  πυροβολισµούς και σκοτωµούς. Σκέφτοµαι ότι αυτό µπορεί να µην απλώς ένα παιχνίδι, αλλά “τροφή” για όσα ζούµε σήµερα. Συγχαρητήρια για την ηµερίδα και διαβεβαιώνω όλους πως ο ∆ήµος θα είναι “παρών”, γιατί ο σκοπός µας είναι κοινός, ώστε να ζήσουµε όλοι σε µια καλύτερη κοινωνία”.

 

 

 

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

Ο  π. Αναστάσιος Καµπούρης, εκπρόσωπος του Σεβασµιωτάτου Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύµου, εξέφρασε τις ευχές του Μητροπολίτη και τη βεβαιότητα ότι η συγκεκριµένη ηµερίδα θα αποτελέσει σηµαντικό έναυσµα για την αντιµετωπίση της παραβατικότητας.

Η κ. Γεωργία Ντάτσικα, αντιπεφεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής και Οικογένειας µεταξύ άλλων ανέφερε:  

“Βιοψυχοκοινωνικό το φαινόµενο της παραβατικής συµπεριφοράς των νέων µας. Η οικογένεια θα πρέπει να διδάξει στο παιδί αξίες και ηθικές. Το ζητούµενο είναι να υπάρχει επικοινωνία µεταξύ των µελών της οικογένειας”.

Ο Αντιπεφερειάρχης κ. Ζαΐµης εστίασε στα αυξηµένα περιστατικά παραβατικότητας που καταγράφονται όλο και συχνότερα κυρίως στις µεγάλες πόλεις, όπως Πάτρα, Αίγιο και Αθήνα και τόνιζε ότι απαιτούνται επιµόρφωση, οµιλίες και διαλέξεις που πρέπει να ξεκινήσουν από το ∆ηµοτικό Σχολείο.

Ο κ. Αθανάσιος Κολοκοτρώνης, Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αιγίου, µεταξύ άλλων τόνισε πως “στο Αίγιο έχουµε την εκδίκαση περιπτώσεων ανηλίκων και ο αριθµός των υποθέσεων βαίνει δυστυχώς αυξανόµενος. Στο Μονοµελές έχουµε ξεπεράσει τις 100 υποθέσεις”.

Ο κ. Ανδρέας Τσαπικούνης Γενικός Περιφερειακός Αστυνοµικός ∆ιευθυντής ∆υτικής Ελλάδας µεταξύ άλλων ανέφερε:

  “Η βία εµφανίζεται συχνά στο διάστηµα της εφηβείας, όπου οι νέοι αλληλοεπιδρούν µεταξύ τους. Σύµφωνα µε επίσηµα στοιχεία ένας στους τρεις εγκληµατίες διέπραξε το πρώτο του έγκληµα στην εφηβεία. Ως Ελληνική Αστυνοµία δίνουµε ιδιαίτερη βαρύτητα στην προστασία των πολιτών και των εφήβων. Γι’ αυτό επενδύουµε πολύ στην πρόληψη αυτού του φαινοµένου. Απαραίτητη είναι η ευαισθητοποίηση των φορέων της περιοχής. Έχει συσταθεί Οµάδα Εργασίας από εξειδικευµένους αστυνοµικούς και στα σκαριά βρίσκεται µια δράση που στοχεύει στην “καρδιά” του προβλήµατος µε βιωµατικές δραστηριότητες για να ευαισθητοποιήσουµε τα παιδιά”.

Ο  Ταξίαρχος Αστυνοµικής ∆ιεύθυνσης Αχαΐας κ.  Θεόδωρος Τσάτσαρης εστίασε στην πρόληψη του προβλήµατος της παραβατικότητας λέγοντας χαρακτηριστικά “Το δε προνοείν και προλαµβάνειν κρείττον εστί του θεραπεύειν».

Ο Περιφερειακός ∆ιευθυντής Εκπαίδευσης κ. Κώστας Γιαννόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά: 

“Παραβατικότητα, µπούλιγκν, βίαη συµπεριφορά είναι λέξεις που ακούµε σχεδόν καθηµερινά και είµαι σίγουρος πως όλοι οι γονείς έχουν πάρει µηνύµατα από τα παιδιά τους. Το τελευταίο διάστηµα, κυρίως µετά την πανδηµία το φαινόµενο εντάθηκε. Συστήνω ο καθένας να κοιτάξει “τα του οίκου του”, τι συµβαίνει και µετά να ανταλλάξει βιώµατα και εµπειρίες. Εµείς ως εκπαίδευση έχουµε δηµιουργήσει ένα µεγάλο δίκτυο από ψυχολόγους στα σχολεία, να συµβουλεύει σε τέτοια περιστατικά, που όµως δεν φτάνει. Ζητούµενο είναι η συνεργασία όλων των φορέων γιατί σίγουρα θα προκύψει κάτι καλό. Να ευχηθώ να είσαστε πάντα κοντά στα παιδιά σας για να µαθαίνεται εσείς από αυτά πρώτοι ό,τι τους συµβαίνει και όχι τελευταίοι”.

Ο Πρόεδρος της ‘Ενωσης Συλλόγων Γονέων Αιγιάλειας κ. Μένιος Κουτρόπουλος µεταξύ άλλων τόνισε “πως είναι σηµαντικό η Αστυνοµία να γίνει για τα παιδιά το “σπίτι” τους και να βοηθήσουµε όλοι τα παιδιά µας ώστε να συµβάλουµε όλοι µαζί στην µείωση της νεανικής παραβατικότητας. Η πρόληψη είναι το ζητούµενο για να πετύχουµε το στόχο µας”.

 

Άγγελος Τσιγκρής: “”Η σχολική βία είναι εδώ! Υπάρχει πρόβληµα γιατί διογκώνονται οι αριθµοί ποσοτικά και ποιοτικά “

Ο Καθηγητής Εγκληµατολογίας κ. Άγγελος Τσιγκρής ανέπτυξε το θέµα “Σχολική βία, το πρόβληµα και οι λύσεις” τονίζοντας µεταξύ άλλων: 

“Η σχολική βία είναι ένα πρόβληµα που πρέπει να το λύσουµε όλοι µαζί. Κράτος – Αυτοδιοίκηση – τοπικές κοινωνίες – εκπαιδευτικοί – γονείς – παιδιά, όλοι µαζί και κανένας µόνος του. Υπάρχει πρόβληµα; Ναι υπάρχει, γιατί διογκώνονται οι αριθµοί ποσοτικά και ποιοτικά  µε γεωµετρική πρόοδο.  Το πρόβληµα  δεν µπορεί να αντιµετωπιστεί αποσπασµατικά. “Η κατσαρόλα  βράζει όλη µαζί και όχι τµηµατικά”. Μιλάµε για πρόληψη. Τι είναι η πρόληψη; ‘Ενα πράγµα απλό και συγκεκριµένο. Βρίσκουµε τους παράγοντες και προσπαθούµε να τους καταστείλουµε. 

 Το οικογενειακό περιβάλλον δεν είναι όπως παλιά, ο χαλαρός έλεγχος και η έλλειψη επικοινωνίας παιδιού – γονέα προκαλεί παραβατικότητα. Οι γονείς πρέπει ν’ ανοίξουµε τα µάτια µας και να ακούµε τις καρδιές µας και να πλησιάσουµε τα παιδιά µας.  Παράγοντας παραβατικότητας είναι η ένδεια, η φτώχεια που συνδυάζεται µε το παθολογικό περιβάλλον, που µε την ταυτόχρονη έλλειψη επικοινωνίας ή ελέγχου των παιδιών συντελεί στην παραβατικότητα.  Οι έφηβοι παραβάτες είναι ως επί το πλείστον αγόρια, 12 έως 14 ετών συνεχώς πέφτει η ηλικία, ενώ σε σπίτια που η µητέρα εργάζεται πολλές ώρες δεν µπορεί να προσέχει όπως πρέπει τα παιδιά της, µε αποτέλεσµα να χάνει τον έλεγχο.  Επίσης παραβατικές παρέες ανηλίκων, µε αρχηγό στην οµάδα και ιεραρχική δοµή, µιλάµε για συµµορίες ανηλίκων, δηµιουργούν παραβατικές συµπεριφορές. Μέληµά µας να βρισκόµαστε κοντά στα παιδιά να τους δώσουµε ευκαιρίες”.

Τσάκωνα: “Θύτης – Θύµα – Θεατής, τα τρία “θ” του εκφοβισµού”

Η ψυχολόγος-Αξιωµατικός κ. Ιωάννα Τσάκωνα, στον αναλυτικό λόγο της µεταξύ άλλων ανέφερε:

“Αναρωτιέµαι γιατί ενώ γίνονται ηµερίδες για την παραβατικότητα, η θυµατοποίηση όµως ολοένα και αυξάνεται; Γιατί δεν αρκεί µόνο η γνώση. Απαιτείται και πίστη από τους γονείς ότι αυτό το ζήτηµα 100% µας αφορά και να αναρωτηθούοµε τι βλέπουν οι γονείς από εµάς γιατί ακολουθούν τα βήµατά µας. Τι µπορούµε να κάνουµε; Να πάµε στον καθρέφτη και να αναρωτηθούµε: Μήπως το παιδί µου αναπαράγει όσα βλέπει στο σπίτι, έοχντας ως ζωντανούς καθρέφτες τους γονείς. Το µόνο βέβαιο για να λυθεί το πρόβληαµ είναι η σωστή νοηµατοδότηση του εκφοβισµού. Θύτης – Θύµα – Θεατής, τα τρία “θ” του εκφοβισµού. Ο γονιός είναι ο οδηγός του οχήµατος που λέγεται οικογένεια”.

∆ηµήτρης Πανούτσος: “Ναι στο διαδίκτυο, αλλά µε κανόνες”

Ο κ. ∆ηµήτριος Πανούτσος, Αστυνόµος Β, Προϊστάµενος γραφείου ηλεκτρονικού εγκλήµατος Πατρών, αναφέρθηκε στην εξάρτηση και στους κινδύνους των παιδιών στο διαδίκτυο λέγοντας χαρακτηριστικά:

  “Ναι στο διαδίκτυο και στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά µε κανόνες. Τα περιστατικά είναι πολλά, οι κίνδυνοι περισσότεροι, όταν γίνεται αλόγιστη χρήση του διαδικτύου, µε εφαρµογές (reels) που ανά ώρα και στιγµή γνωστοποιούν στον οποιονδήποτε πού βρισκόµαστε. Yπάρχουν παιδιά που επιλέγουν το sexting ανταλάσσοντας µηνύµατα  µε ερωτικό περιεχόµενο. Ωστόσο, δεν περιορίζονται µόνο στην ερωτική φρασεολογία, αλλά µπορεί να ανταλλάσσουν και οπτικό υλικό φωτογραφίες ή/και βίντεο-  προκλητικού και γυµνού περιεχοµένου που µοιράζονται µεταξύ τους. Το γραφείο της ∆ίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήµατος στην Πάτρα είναι εξειδικευµένο και οι πολίτες δεν πρέπει να φοβούνται, αλλά τα παιδιά κυρίως να το εµπιστευτούν”.

Ελευθεριώτης: “Θέλουµε σχολεία διαλόγου  και αλληλεγγύης”

Ο Αντιδήµαρχος Παιδείας  ∆ήµου Αιγιάλειας κ. ∆ηµήτρης Ελευθεριώτης µεταξύ άλλων τόνισε: 

  “Η ανησυχία είναι κοινή για την παραβατικότητα. Τι σχολείο θέλουµε; Ανοιχτό στην κοινωνία που θα βλέπει το διαφορετικό ως πλούτο και όχι µε καχυποψία. Σεβασµό στον διπλανό µας, στο περιβάλλον, δεξιότητες πρέπει να δώσουµε στα παιδιά µας σε ένα µοντέλο ανθρωποκεντρικό. ∆υστυχώς η παραβατικότητα κατεβαίνει στα όρια ηλικίας. Παιδιά-εκπαιδευτικοί-γονείς είναι το “τρίγωνο” και όλοι εµείς είµαστε αντανάκληση της κοινωνίας. Έχουµε την υποχρέωση να βοηθήσουµε τους εκπαιδευτικούς γιατί παραµένουν απροστάτευτοι σε οποιαδήποτε µηνυτήρια αναφορά ακόµα και για λόγους άνευ σηµασίας. Θέλουµε σχολεία διαλόγου και αλληλεγγύης.  Πρέπει το Κράτος να ενισχύσει τις δαπάνες και ν΄ αυξήσει τα κονδύλια για να προσληφθούν ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί και µαζί µε τους εκπαιδευτικούς να φτιαχτεί ένα δίχτυ προστασίας για τα παιδιά”.

Ο λόγος στα παιδιά

Το λόγο έλαβαν οι Πρόεδροι των 15µελών των Λυκείων της Αιγιάλειας. Το 1ο ΓΕΛ Αιγίου εκπροσώπησε η Πρόεδρος Αθηνά Μποµποτσιάρη αναφερόµενη στις παρέες και στην επίδρασή τους µέσα στα µέλη, αλλά και στην “πάλη” που δίνουν τα παιδιά µε τον εαυτό τους, γνωρίζοντας πολλές φορές πως κάτι είναι κακό, αλλά προκειµένου να µη µείνουν “εκτός παρέας” και είναι µόνοι επιλέγουν την παρέα. Τόνισε ότι “πρέπει να εστιάσουµε στα παιδιά της παρέας, να ακούµε τη φωνή µέσα µας και να προτρέψουµε τα παιδιά να µιλήσουν, γιατί κανένα παιδί δεν γεννιέται παραβατικό”.

Ο Πρόεδρος του 2ου ΓΕΛ Αιγίου Νίκος Σεφέρης, τόνισε ότι “ανησηχούµε ως νέοι και προβληµατιζόµαστε γιατί νέα παιδιά αντιδρούν έτσι αντί να έχουν όνειρα και στόχους. Χρησιµοποιούν πολλά παιδιά τη βία γιατί καταπιέζονται, αναπτύσσονται µέσα στις παρέες παραβατικές συµπεριφορές, οι γονείς χάνουν τον έλεγχο και δεν παρατηρούν τις αλλαγές στα παιδιά τους, ενώ και η οικονοµική κατάσταση και η ανεργία δηµιουργεί άγχος. Τα παιδιά θέλουν βοήθεια. Φτιάξτε σχολεία που τα παιδιά θα µπορούν να αγαπήσουν, γιατί έτσι όλα θα πάνε καλύτερα”.

Ο Πρόεδρος του ΕΠΑΛ Αιγίου Ηρακλής Γρηγορόπουλος, ανέφερε ότι υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι που τα παιδιά αντιδρούν, ενώ υποστήριξε ότι “η σχολική ζωή είναι βαρετή και δεχόµαστε πίεση από παντού. Ο νέος θεωρεί πως για να πάρει επιβεβαίωση πρέπει να βγάλει επιθετική συµπεριφορά. Τι κάνουµε; εµείς οι µαθητές πρέπει να αποτρέψουµε βίαια περιστατικά σε συνεργασία µε τους καθηγητές”.

Στο ίδιο µήκος κύµατος και ο Πρόεδρος του 15 µελούς Λυκείου Καµαρών Μιχαλάτος Ανδρέας τονίζοντας ότι οι νέοι γνωρίζουν ότι “η παραβατική συµπεριφορά δεν περνά απαρατήρητη και το κάνουν για να προκαλέσουν το ενδιαφέρον. Ζητείται η συνεργασία όλων µας”.

ΦΡΟΣΩ ΣΤΙΒΑΧΤΟΠΟΥΛΟΥ – ΣΤΑΥΡΙΔΗ