Ιερώνυμος: “Οι 150 εθελοντές στην Ιερά Μητρόπολη προσφέρουν πολύτιμη διακονία αγάπης και θυσίας”

Τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε, με πρωτοβουλία του Σεπτού Ποιμενάρχου μας, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου, η προγραμματισμένη σύναξη των εθελοντριών και εθελοντών της Ιεράς Μητροπόλεως.

Εκατόν πενήντα εθελόντριες και εθελοντές προσήλθαν στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αιγίου, όπου, παρουσία του Σεβασμιωτάτου, παρακολούθησαν την Ιερά Παράκληση στους Αγίους Αρχαγγέλους, μετά το πέρας της οποίας ομίλησε για τον σπουδαίο ρόλο του Εθελοντισμού ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Χρήστος Τσάκαλος, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως.

O ομιλητής, αφού προσδιόρισε την έννοια του εθελοντισμού και την έννοια της διακονίας, υπογράμμισε ότι «…τόσο η διακονία, ως αγιογραφικός όρος, όσο και ο εθελοντισμός, ως κοσμικός όρος, έχουν κοινή αποστολή, την προσφορά. Θα αποτολμούσα όμως να πω, διακρίνοντας κάπως τους όρους “διακονία” και “εθελοντισμός”, ότι στη διακονία κινείσαι εκ των έσω αγαπητικά, προκειμένου να συναντήσεις τον Θεό στο πρόσωπο του άλλου. Αυτή η αγαπητική κίνηση στη διακονία δεν είναι καθήκον, όπως συνηθίζουμε να λέμε, ή υποχρέωση, αλλά είναι η αγάπη, που είναι η αναπνοή της πίστεως, ο φυσικός τρόπος της υπάρξεώς της. Δηλαδή πίστη και αγάπη. Την πίστη και την αγάπη δεν μπορούμε να τις απομονώσουμε και να τις ξεχωρίσουμε. Δεν αγαπώ τον πλησίον μου με την έννοια του οίκτου, της ευσπλαχνίας, της ελεημοσύνης, σαν μια ευκαιρία για «καλή πράξη» ή για εξάσκηση της φιλανθρωπίας μου, αλλά τον αγαπώ διότι μέσα του είναι η εικόνα του Θεού, ως μια αρχή μιας αδιάκοπης κοινωνίας και σχέσης με τον Θεό».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις ομάδες εθελοντών που εργάζονται στην Ιερά Μητρόπολή μας: «..Συνεργάτες – εθελοντές και διάκονοι αγάπης είναι τα μέλη των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων, που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον τομέα της διοικήσεως των ενοριτών και όχι μόνον. Είναι τα μέλη των ομάδων, τα οποία συνιστούν τα ενοριακά φιλόπτωχα ταμεία. Είναι τα μέλη των ομάδων, που διενεργούν τον έρανο της αγάπης. Είναι τα πρόσωπα εκείνα, τα οποία διακονούν και προσφέρουν με κάθε τρόπο τις υπηρεσίες τους, όπου τους ζητηθούν στην ενορία τους, ιδιαιτέρως σε εκείνες τις ενορίες που διαθέτουν Πνευματικά – Ενοριακά Κέντρα, αλλά και στην Ιερά Μητρόπολη γενικότερα. Είναι όλοι οι κατηχητές και όλες οι κατηχήτριες, που ασκούν το πολύ σπουδαίο και υπεύθυνο έργο της κατηχήσεως των παιδιών μας. Είναι όλοι όσοι δραστηριοποιούνται με αγάπη, καλοσύνη και χαρούμενη διάθεση, ως επισκέπτες στις δομές που φιλοξενούνται συνάνθρωποί μας τρίτης ηλικίας, παρέχοντας συντροφιά, διάλογο και χαρά. Είναι όλοι εκείνοι που προσφέρουν μέσα από τα ερτζιανά κύματα του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Μητροπόλεώς μας, την ενημέρωση, την κατήχηση, τη διδαχή, την ψυχαγωγία στους ακροατές του. Είναι όσοι επιστρατεύονται στην διακονία του λόγου και της διδαχής, για τον πνευματικό καταρτισμό του πληρώματος της τοπικής Εκκλησίας μας.

Η διακονία και ο εθελοντισμός στην Ιερά Μητρόπολή μας έχει μια ενεργή και μακροχρόνια λαμπρή πορεία. Πορεία, η οποία ξεκίνησε κάτω από την πεφωτισμένη καθοδήγηση του Πολυσεβάστου Γέροντος Μητροπολίτου πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου και συνεχίζεται με σεβασμό, συνέπεια και ιδιαίτερο πατρικό ενδιαφέρον από τον Σεπτό Ποιμενάρχη μας, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Ιερώνυμο. Καθόλη αυτήν τη μακροχρόνια πορεία εντάχθησαν και αναδείχθηκαν πάμπολλα πρόσωπα εθελοντών…».

Κατόπιν, ο π. Χρήστος μνημόνευσε ενδεικτικά τρεις εθελόντριες, που θυσιαστικά υπηρέτησαν το φιλανθρωπικό έργο των Ιδρυμάτων της Ιεράς Μητροπόλεως, τις μακαριστές Αδαμαντία Μπουρδή, Χρυσαυγή Αγγελακοπούλου και Σουζάνα Καραγιαννίδου. Επίσης αναφέρθηκε στην πρεσβυτέρα Φεβρωνία Καρβέλα, η οποία διακόνησε τον τομέα των φυλακισμένων συνανθρώπων μας. Και κατέληξε: “Για όλους όσοι σήμερα διακονείτε και προσφέρετε εθελοντικά τις πολύτιμες υπηρεσίες σας, όπως τις αναφέραμε, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ιερώνυμος, θέλησε να οργανώσει την αποψινή λατρευτική-τιμητική εκδήλωση, προκειμένου διά της προσευχής, πρώτον, που μόλις προ ολίγου κάναμε με την ακολουθία της Ιεράς Παρακλήσεως, και εν συνεχεία της προσωπικής επαφής και κοινωνίας, που θα έχει μαζί σας, να σας ευχαριστήσει και να σας τιμήσει, αλλά και να αναδείξει, να προβάλει και να διευρύνει αυτόν τον τόσο πολύ σπουδαίο τομέα της διακονίας και του εθελοντισμού μέσα στην Εκκλησία.”. 

Στην προσλαλιά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ιερώνυμος, αφού εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του για την ανταπόκριση των εθελοντών στην πρόσκλησή του, τους ευχαρίστησε εκ βάθους ψυχής όλους, που παρά τον καθημερινό τους αγώνα και τις πολλές υποχρεώσεις τους στο σπίτι και τις εργασίες τους, διαθέτουν από τον πολύτιμο χρόνο τους για να προσφέρουν πολυτίμη τη διακονία αγάπης και θυσίας και να εργαστούν αθόρυβα και άοκνα στο έργο της προσφοράς προς κάθε άνθρωπο που έχει ανάγκη και αντιμετωπίζει δυσκολίες, ενισχύοντας το κοινωνικό, πνευματικό και φιλανθρωπικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως.

Εξάλλου εθελοντισμός είναι μία λέξη που περικλείει όλες τις μεγάλες έννοιες που δίνουν αξία στην ζωή μας. Αλληλεγγύη, αλτρουισμός, καλοσύνη, γενναιοδωρία, φιλευσπλαχνία, αυτοθυσία, υπομονή, καρτερικότητα, ταπεινοφροσύνη, ανιδιοτέλεια, ειλικρίνεια, μεγαλοψυχία, φιλανθρωπία και πάνω από όλα αληθινή αγάπη. Τι μεγάλη ευλογία να κοσμείται η ψυχή μας από όλες αυτές τις αρετές!

Και όπως ο Γέρων Μητροπολίτης κ. Αμβρόσιος σε άρθρο του που δημοσίευσε στο ιστολόγιό του το 2012 είχε γράψει ότι “οι εθελοντές και οι εθελόντριες είναι το καμάρι μας!”, κατά τον ίδιο τρόπο ο Σεπτός Ποιμενάρχης μας κ. Ιερώνυμος, που συνεχίζει επάξια το έργο του Προκατόχου του, δήλωσε με εμφαντικό τρόπο ότι “όλοι οι διακονητές – εθελοντές της Ιεράς Μητροπόλεως είναι το καμάρι και η αψευδής μαρτυρία ότι η θυσιαστική αγάπη και προσφορά πραγματώνονται ακόμη και σήμερα παρά την απομόνωση και τη μοναξιά του σημερινού ανθρώπου.  Αποτελούν μία μαρτυρία Χριστού, ο οποίος είπε ότι ένα ποτήριο ψυχρού ύδατος προς τον συνάνθρωπο είναι μία προσφορά προς τον ίδιο τον Σωτήρα του κόσμου.”. Και συνέχισε: “Μέσω του εθελοντισμού μάς δίνεται η δυνατότητα να καλλιεργήσουμε και να βελτιώσουμε τον χαρακτήρα μας και να τον στολίσουμε με όλον αυτόν τον υπέροχο διάκοσμο των αρετών.”.

Αναφερόμενος ειδικότερα στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως, ο οποίος με επικεφαλής τον κ. Παναγιώτη Σπηλιόπουλο λειτουργεί επί 30 και πλέον έτη, επεσήμανε ότι δεκαπέντε παραγωγοί προσφέρουν την πνευματική εμπειρία και τις γνώσεις τους για να μεταδώσουν μέσα από τις εκπομπές τους τα μηνύματα του Ευαγγελίου, την ιστορία, τον ελληνορθόδοξο πολιτισμό και την παράδοση στους ακροατές.

Επίσης, στις κοινωνικές δομές όπως τα Ιδρύματα, το Στέκι και το Κελάρι της Αγάπης, οι εθελοντές προσφέρουν ένα ζεστό γεύμα αγάπης ή βασικά είδη διατροφής σε εκατοντάδες ενδεείς οικογένειες της Αιγιαλείας και των Καλαβρύτων, ενώ στον έρανο της αγάπης, οι κυρίες δίδουν τον εαυτό τους και συνοδεύουν τον ιερέα, προκειμένου να συγκεντρωθεί το ποσό εκείνο που είναι αναγκαίο για να ενισχυθούν οικονομικά αδύναμες οικογένειες, φοιτητές που δεν μπορούν οι οικογένειές τους να ανταποκριθούν στα έξοδα των σπουδών τους και αναγκεμένοι συνάνθρωποί μας που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην απόκτηση βασικών ειδών ή να πληρώσουν τους πάγιους λογαριασμούς των σπιτιών τους, ή που χρειάζονται περίθαλψη. 

Δημήτρα Μπούρη

Στο πρόσωπο της εθελόντριας κ. Δήμητρας Μπούρη από τον Άγιο Ιωάννη Καλλιθέας, η οποία επί σειρά πολλών ετών προσφέρει τις υπηρεσίες της στο Πνευματικό κέντρο του Ιερού Ναού, ο Σεβασμιώτατος τίμησε και ευχαρίστησε όλες τις παρευρισκόμενες κυρίες που φροντίζουν και ευπρεπίζουν τους Ιερούς Ναούς και  τα πνευματικά τους κέντρα, προσφέροντας μέσω και των κερασμάτων που ετοιμάζουν για τους ενορίτες μετά από κάθε Θεία Λειτουργία τη δυνατότητα της έμπρακτης εν Χριστώ αγαπητικής και διαπροσωπικής κοινωνίας μεταξύ τους.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος ανακοίνωσε ότι πλέον θα καθιερωθεί αυτή η σύναξη των εθελοντών και εθελοντριών σε ετήσια βάση.

Μετά το πέρας της ομιλίας, παρετέθη δεξίωση στο Παπαδοπούλειο Πνευματικό Κέντρο προς τιμήν όλων των εθελοντών. Συγκινητική ήταν η στιγμή, κατά την οποία η εθελόντρια κ. Δήμητρα Μπούρη εξέφρασε λόγους καρδιάς μέσα από την μεστή νοημάτων φιλανθρωπίας και ανθρωπισμού ποιητική της σύνθεση, αφιερωμένη σε όλους όσους διακονούν με πίστη την Εκκλησία, δηλ. τον πονεμένο και αναγκεμένο άνθρωπο. Τίτλος της «Η προσευχή μου εισακούστηκε»:

Ζήτησα από το Θεό να μου δώσει δύναμη, κι Αυτός μου έδωσε δυσκολίες για να αντιμετωπίσω.

Του ζήτησα σοφία, κι Αυτός μου έδωσε προβλήματα για να μάθω να τα λύνω.

Του ζήτησα οικονομική άνεση, κι Αυτός μου έδωσε νου και ικανότητα να δουλεύω.

Του ζήτησα θάρρος, κι Αυτός μου έδωσε κινδύνους για να αντιμετωπίζω.

Του ζήτησα αγάπη, κι Αυτός μου έδωσε προβληματικά άτομα να βοηθώ.

Του ζήτησα χάρες, κι Αυτός μου έδωσε ευκαιρίες για να τις εκμεταλλευθώ.

Από ό,τι ζήτησα δεν πήρα τίποτα. Τίποτα από αυτά που ήθελα.

Πήρα, όμως, τα πάντα, όλα αυτά που πραγματικά χρειαζόμουν:

Μια οικογένεια καλή

κοντά μου κάθε μέρα

και από τις φίλες και γνωστούς

ζεστή μια καλημέρα.

Πήρα δικαίωμα να ζω

να αναπνέω, να μάχομαι

να προσπαθώ, να μένω.

 

Πάντα στο δρόμο του Θεού

στερνή καταφυγή μου

«άλλη ψυχή δεν έβλαψα

στον κόσμο απ΄ τη δική μου».

Τώρα ζητώ απ΄ το Θεό

υγεία και κουράγιο

και να τελειώσει ο δρόμος μου

σ’ απάνεμο μουράγιο.

Και εκεί στα ήσυχα νερά

πάλι θα προσπαθήσω

αν μου ζητήσουν συνδρομή

λιγάκι να βοηθήσω.

Γιατί όπως λέει ο λαός

-κανείς δεν αντιλέγει-

«πρώτα σου βγαίνει η ψυχή

μετά το χούι βγαίνει».

 

Ο Σεβασμιώτατος, αφού ευχαρίστησε και πάλι όλους τους παρευρισκομένους, προσέφερε ως ευλογία στους εθελοντές ένα πνευματικό και ιστορικό βιβλίο, σχετικό με την ιστορία της Ιεράς Μονής Αγίων Θεοδώρων Αροανίας.