Ιατρικός Σύλλογος Αιγίου: Kοκτέιλ λοιμώξεων – Εμβολιασμός – Κανόνες υγιεινής – Ατομική ευθύνη

Μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Αιγίου στους δημοσιογράφους των τοπικών ΜΜΕ, σχετικά με το το κοκτέιλ λοιμώξεων που εμφανίζει ο φετινός χειμώνας.

Ο Πρόεδρος κ. Γιώργος Αγγελόπουλος και τα μέλη του Δ.Σ. κ. Δημήτρης Κουσουρής και κ. Κωνσταντίνος Μόρος, εστίασαν στην αντιμετώπιση και τα μέτρα προστασίας των λοιμώξεων, με κύριο όπλο τον εμβολιασμό, την ιατρική εξέταση, τα σωστά μέτρα προστασίας και πάνω απ’ όλα την ατομική ευθύνη. «Δεν είναι δυνατόν πολίτες να είναι άρρωστοι, ή να γνωρίζουν ότι έχουν covid και να πηγαίνουν για ψώνια στο σούπερ μάρκετ ή να συγχρωτίζονται σε κλειστούς χώρους και μάλιστα χώρις μάσκα. Πρέπει να μείνεις σπίτι σου», επεσήμαναν οι γιατροί.

Ο κ. Αγγελόπουλος,  ιατρός – καρδιολόγος , πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αιγίου, στον εναρκτήριο λόγο του, τόνισε ότι υπάρχει έξαρση των λοιμώξεων αυτή την περίοδο και μάλιστα εμφανίζεται συνδυασμός ιώσεων τύπου Α και Β, covid, αναπνευστικές λοιμώξεις και μινιγγίτιδα. Μάλιστα ανέφερε ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή δύο κρούσματα μηνιγγίτιδας, θεωρούνται μικροβιακές, σε έναν μαθητή και έναν φοιτητή που νοσηλεύεται και ακολουθείται συγκεκριμένο πρωτόκολλο προστασίας σε όσους ήρθαν σε επαφή. Όπως τόνισαν οι γιατροί, εάν κάποιος έρθει σε επαφή με κρούσμα μηνιγγίτιδας πρέπει αμέσως να ενημερώσει το γιατρό για να λάβει θεραπεία και να αποφύγει την οποιαδήποτε επαφή με άλλα πρόσωπα.

Ο κ. Αγγελόπουλος ανέφερε πως κάποιες φορές δημιουργείται πίεση στο ΕΣΥ, που παρόλα αυτά αντέχει, ενώ επεσήμανε τα “όπλα” που έχουμε για να αντιμετωπίσουμε τη δύσκολη αυτή περίοδο όπως:

  • Δεν ξεχνάμε τους κανόνες υγιεινής (πλένουμε πολύ καλά τα χέρια μας)
  • Βήχουμε στον αγκώνα μας
  • Φοράμε μάσκες σε κλειστούς χώρους και σε χώρους συνωστισμού
  • Κάνουμε selft test
  • Η ιατρική εξέταση είναι το Α και το Ω
  • Πάνω απ’ όλα η ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ. Εάν είσαι άρρωστος μένεις στο σπίτι σου.
  • ΕΜΒΟΛΙΑΖΟΜΑΣΤΕ για γρίπη και για covid-19.

Αμέσως μετά ο ιατρός παθολόγος κ. Δημήτρης Κουσουρής ανέφερε ότι το Νοσοκομείο του Αιγίου έχει πολλά περιστατατικά ιώσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η παθολογική κλινική είναι γεμάτη από περιστατικά λοιμώξεων του αναπνευστικού, από covid και γρίπη».

Σχετικά με τα εμβόλια του covid τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια καταγράφονται περιστατικά, η νοσηρότητα υπάρχει, ωστόσο η θνητότητα έχει μειωθεί. Αυτό οφείλεται στον εμβολιασμό, αλλά και στα αντιικά φάρμακα που λαμβάνουν οι ασθενείς σε συνεννόηση πάντα με το γιατρό. Το “κύμα του covid”, όπως τόνισε ο κ. Κουσουρής, “είναι το ίδιο με πέρσι, αλλά υπάρχει μικρότερο ποσοστό θνητότητας”. Συνέστησε άτομα ηλικίας από 65 ετών και άνω και σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού να εμβολιαστούν, με το το ενδυναμωμένο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, προκειμένου να αποφύγουν τη νοσηλεία.

Αναφερόμενος στη γρίπη επεσήμανε, ότι πρέπει να γίνεται το εμβόλιο, ειδικά σε ομάδες με προβλήματα, ενώ υπάρχει και τεστ γρίπης που γίνεται σε μικροβιολογικό εργαστήριο. “Στην κοινότητα αυτή τη στιγμή υπάρχουν και τα δύο περιστατικά και γρίπη και covid” κατέληξε ο κ. Κουσουρής. Επίσης αναφέρθηκε και στον ιό κοξάκι, αλλά και στον στρεπτόκοκκο ομάδας Α σε παιδιά κυρίως, με τον κ. Κουσουρή να τονίζει πως  ο διεισδυτικός στρεπτόκοκκος πρέπει να θεραπευτεί άμεσα καθώς δημιουργεί προβλήματα στην καρδιά και στα νεφρά.  Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην αλόγιστη χρήση αντιβιώσεων και πως πρέπει να λαμβάνεται μόνο όταν το κρίνει ο γιατρός.

Από την πλευρά του ο παιδίατρος κ. Κωνσταντίνος Μόρος ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε κατανάλωση αντιβιωτικών και η πρώτη σε αντοχή μικροβίων.

Αναφερόμενος στις νέες μητέρες σύστησε να μην ανησυχούν καθώς οι ιώσεις υπήρχαν και πέρσι και δεν εμφανίστηκαν στο δικό τους παιδί πρώτη φορά φέτος.

Ο κ. Μορός αναφέρθηκε:

1)  Στις λοιμώξεις από τον RSV, χειμωνιάτικος ιός που συνήθως προκαλεί ήπια ασθένεια,  όμως μπορεί να προκαλέσει και θανάτους από αναπνευστική δυσχέρεια.

2) στον covid«Δεν έφυγε ποτέ, έχουμε 50 θανάτους κάθε εβδομάδα” είπε χαρακτηριστικά

3) στη γρίπη (υπήρχε και πέρσι, υπάρχει και φέτος)

4) Στον στρεπτόκοκκο (κάθε χρόνο πεθαίνουν 6 έως 7 παιδιά ανά 10 εκατομμύρια στη κοινότητα)

5) Στον ιό κοξάκι (κάθε χρόνο μέσω κοινωνικών δικτύων επικρατεί υστερία)

6) στην μηνιγγίτιδα (τα νούμερα στη χώρα μας έχουν αλλάξει, εμφανίζεται μείωση των περιστατικών)

Ο κ. Μορός συνέστησε ψυχραιμία στους γονείς λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν τρέχουμε με το παραμικρό στο γιατρό. Δεν δίνουμε μόνοι μας αντίβωση. Τα παιδιά μπορούν να αρρωστήσουν 6 με 7 φορές το χρόνο». Συνέστησε κι αυτός τη χρήση μάσκας λέγοντας ότι είναι αποτελεσματική και μας προστατεύει παντού, π.χ. στα ψώνια και σε κλειστούς χώρους.

Η γνώση είναι η καλύτερη μέθοδος και μόνο ο γιατρός μπορεί να μας την δώσει.

Αναφορά έγινε και στους αιφνιδίους θανάτους  με τους γιατρούς να τονίζουν ότι αποδείχτηκε «σωτήριο» το εμβόλιο, καθώς σώθηκαν πολλές ζωές. Δεν υπάρχει αύξηση των αιφνιδίων θανάτων που να συνδέονται με τα εμβόλια, βάσει και σχετική βιβλιογραφίας σε Αμερική και Ευρώπη. Η παραπληροφόρηση που υπάρχει είναι καταστροφική, καθώς ενημερωνόμαστε για τους θανάτους, αλλά όχι την αιτία που τους προκάλεσαν (δηλαδή εάν ο θανόντας ανήκε σε ευπαθή ομάδα, είχε π.χ. υψηλή χοληστερίνη, υπήρχε ιστορικό στην οικογένεια κ.ά) με το διαδίκτυο να “οργιάζει” γύρω από τα εμβόλια, χωρίς όμως να αναφέρεται στην πραγματική αιτία των θανάτων.

ΦΡΟΣΩ ΣΤΙΒΑΧΤΟΠΟΥΛΟΥ – ΣΤΑΥΡΙΔΗ