Η συμβολή της καλλιέργειας της μαύρης κορινθιακής σταφίδας στην πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας

Εσπερίδα για την συμβολή της καλλιέργειας της μαύρης κορινθιακής σταφίδας στην πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας διοργάνωσε το Σάββατο 21 Ιουλίου η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών (Π.Ε.Σ.) με αφορμή την εγγραφή της κορινθιακής σταφίδας στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Την αρχική εισήγηση έκανε ο διευθυντής της Π.Ε.Σ. κ. Μίλτος Σταυρόπουλος και μεταξύ άλλων τόνισε:

Θέλω να σας καλωσορίσω στην αποψινή εκδήλωση και να σας ευχαριστήσω θερμά για την παρουσία σας.

Στην αποψινή εκδήλωση θα αναφερθούμε στην

« συμβολή της καλλιέργειας της μαύρης κορινθιακής σταφίδας στην πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας».

Η εσπερίδα αυτή διοργανώνεται από την Παναιγιάλειο Ένωση Συνεταιρισμών (Π.Ε.Σ.) στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 και σε συνέχεια της πρόσφατης εγγραφής της καλλιέργειας της κορινθιακής σταφίδας στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Η   Π.Ε.Σ  από την ίδρυσή της, έως σήμερα έχει ως βασικό σκοπό της την αντιμετώπιση των  κοινών  οικονομικών,  κοινωνικών και

πολιτιστικών αναγκών των αγροτών μελών της.

Μέσα στα 100 χρόνια της λειτουργίας του συνεταιριστικού κινήματος στην Αιγιάλεια εξελίχθηκε ως κίνημα με κοινωνικό και οικονομικό προσανατολισμό, αποβλέποντας κυρίως στη στήριξη των αγροτών και στη συνοχή της κοινότητάς τους.

Σήμερα η Π.Ε.Σ εκπροσωπεί την μεγάλη πλειοψηφία των σταφιδοκαλλιεργητών καθώς συγκεντρώνει, μεταποιεί και εξάγει το 60 έως 65% της  συνολικά παραγόμενης σταφίδας στη χώρα μας.

Ως γνωστό η σταφιδοκαλλιέργεια διαμορφώνει στην Πελοπόννησο και στα Ιόνια νησιά για αιώνες το συλλογικό βίο των σταφιδοπαραγωγών αλλά και το πολιτιστικό τοπίο των περιοχών στις οποίες παράγεται.

Η καλλιέργεια της κορινθιακής σταφίδας μεταλαμπαδεύεται από γενιά σε γενιά και συνιστά σημαντικό στοιχείο βιώσιμης ανάπτυξης καιπολιτισμού.

Η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών αποτελεί ένα επιτυχημένο παράδειγμα της ευεργετικής κοινωνικής και οικονομικής επίδρασης που έχουν οι συνεταιρισμοί στις τοπικές κοινωνίες.

Με τη μακροχρόνια και απρόσκοπτη λειτουργία της αποτελεί πολύ ισχυρό εργαλείο για την επίτευξη των εμπορικών της δραστηριοτήτων στην διεθνή αγορά και ταυτόχρονα τη ισχυρή  «φωνή»  των σταφιδοπαραγωγών.

Επιπλέον, κάνει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την προστασία και τη συνέχιση της σταφιδοκαλλιέργειας και την ανάδειξη της διατροφικής αξίας της σταφίδας, όχι μόνο ως εμπορεύσιμο αγαθό αλλά και ως στοιχείο αγροδιατροφικού πολιτισμού και παραγωγικής μνήμης και ταυτότητας.

Οι παραγωγοί της κορινθιακής σταφίδας καθώς και οι φορείς που τους εκπροσωπούν προσπαθούν, σε δύσκολες  πολλές φορές συνθήκες,  με μόχθο, προσήλωση και μεράκι να συνεχίσουν τη  μακραίωνη παράδοση της καλλιέργειας της κορινθιακής σταφίδας.

Οι σημερινές δυσκολίες και οι αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί είναι πάρα πολλές και οφείλονται αφ΄ ενός μεν στη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση και αφετέρου σε δομικές δυσκολίες όπως ο μικρός κλήρος, η κοστοβόρος καλλιέργεια κλπ.

Επιπρόσθετα η αβεβαιότητα για το μέλλον εντείνεται από τον έντονο ανταγωνισμό που αντιμετωπίζει το προϊόν στην διεθνή αγορά από ομοειδή προϊόντα άλλων χωρών με χαμηλό κόστος παραγωγής  αλλά  δυστυχώς και από την κλιματική αλλαγή που θα μας απασχολεί όλο και πιο έντονα.

Συνεπώς η προσπάθεια όλων μας, των συνεταιριστικών οργανώσεων αλλά και της πολιτείας,  θα πρέπει να στοχεύει στη συνέχεια της σταφιδοκαλλιέργειας  με μέτρα στήριξής.

Αυτά είναι η άμεση εφαρμογή Προγράμματος Αναδιάρθρωσης Κορινθιακής Σταφίδας με οικονομική ενίσχυση αντίστοιχο με εκείνο των αμπελώνων οινοποίησης.Κυρίες και κύριοι

η αποψινή εκδήλωση καλείται να ρίξει μια ματιά στην ιστορία και τον πολιτισμό που δημιούργησε η καλλιέργεια της κορινθιακής σταφίδας, αξιοποιώντας όλα εκείνα τα στοιχεία που θα βάλουν γερές βάσεις για τη μελλοντική πορεία του προϊόντος και τη συνέχιση των πολύτιμων ωφελειών που προσφέρει στους καταναλωτές, στις τοπικές κοινωνίες και στην οικονομία της χώρας μας.

Με την αποψινή μας εκδήλωση θέλουμε επίσης να αναφερθούμε και να τιμήσουμε όλους όσοι συνέβαλλαν  τα τελευταία χρόνια  στο να στεφθεί με  επιτυχία η προσπάθειά μας  αυτή για την εγγραφή της καλλιέργειας της κορινθιακής σταφίδας στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Σας παραθέτω το χρονικό των ενεργειών τους :

4/9/2014:  Αναφορά του βουλευτή Κορινθίας κ. Χρήστου Δήμα  για την ένταξη της Κορινθιακής σταφίδας στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO,

  • 23/10/2014: Κατάθεση ερώτησης των κ.κ. βουλευτών Αποστόλου Ευάγγελου, Γεωργοπούλου – Σαλτάρη Ευσταθίας (Έφης), Κανελλοπούλου Μαρίας, Κοντονή Σταύρου, Πετράκου Αθανασίου και Χατζηλάμπρου Βασιλείου με θέμα την ανάγκη ένταξης της Μαύρης Κορινθιακής Σταφίδας στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO.
  • 4/3/2015: Ερώτηση του βουλευτή Κορινθίας κ. Χρήστου Δήμα σχετικά με τις ενέργειες για την ένταξη της Κορινθιακής Σταφίδας στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO.
  • 11/5/2015: Κατάθεση ερώτησης των κ.κ. βουλευτών Γεωργοπούλου – Σαλτάρη Ευσταθίας (Έφης), Πετράκου Αθανασίου, Βαγενά Άννας, Κανελλοπούλου Μαρίας, Μπαλαούρα Γεράσιμου, Μπαξεβανάκη Δημήτριου, Σεβαστάκη Δημήτριου και Σκουρολιάκου Παναγιώτη με θέμα την Ανάγκη ένταξης της Μαύρης Κορινθιακής Σταφίδας στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO.
  • 7/10/2016: Ερώτηση του βουλευτή Αχαΐας κ. Ιάσωνα Φωτήλα σχετικά με την Ένταξη της Κορινθιακής Σταφίδας στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Τους ευχαριστούμε θερμά και είμαστε σίγουροι  ότι θα τους έχουμε αρωγούς της προσπάθειάς μας και στο μέλλον

Δεν έχει επιλεχθεί συλλογή ή η συλλογή έχει διαγραφεί

Επίσης χαιρετισμούς απεύθυναν ο πρόεδρος της Π.Ε.Σ. κ. Θανάσης Σωτηρόπουλος, ο δήμαρχος Αιγιάλειας κ. Θανάσης Παναγόπουλος, οι βουλευτές κ.κ. Φωτήλας και Παπαθεοδώρου, ενώ επιστολή εκ μέρους της βουλευτού κας. Αναγνωστοπούλου, διάβασε εκπρόσωπός της.

Κατόπιν μίλησαν οι κ. Δρίνης Ιωάννης λαογράφος, Δ/της Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς ΥΠΠΟΑ και ο κ. Καραθάνος Βάιος Καθηγητής Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση για τα θάματα που αφορούν την καλλιέργεια και παραγωγή της σταφίδας, ενώ υπήρχε μπουφές με εδέσματα που περιλάμβαναν τι άλλο σταφίδα.

Αναλυτικό ρεπορτάζ στον «ΤΥΠΟ της Αιγιάλειας» την Πέμπτη 26 Ιουλίου.