Φρόσω και Μαρία Στιβαχτοπούλου: “Η αποχή από τις κάλπες δεν είναι λύση!”

Την π. Κυριακή 21 Μαΐου 2023 οι πολίτες κλήθηκαν στις κάλπες για τις εθνικές εκλογές. Η νίκη της Ν.∆. ήταν σαρωτική, ωστόσο ένας µεγάλος νικητής ήταν και η αποχή που για ακόµα µια φορά κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα αλλά είναι µικρότερη από το 2019.

Γράφουν οι: Φρόσω και Μαρία Στιβαχτοπούλου (Εκδότριες της εφημερίδας “ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ”) – Από τη στήλη “Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ”

Η συµµετοχή στις κάλπες της 21ης Μαΐου 2023 ήταν ικανοποιητική και έφτασε στο 60,92%. Αυτό σηµαίνει ότι η αποχή είναι περίπου 30,1 % κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα αλλά είναι µικρότερη από το 2019, που η αποχή τότε ήταν  της τάξης του 42,08%, η οποία είχε ξεπεράσει ακόµη και το ποσοστό των ευρωεκλογών της ίδιας χρονιάς, όταν στις κάλπες επέλεξε να µην προσέλθει το 41,31%. Γυρνώντας ακόµη πιο πίσω στις εκλογές του 2015, βλέπουµε πως το 43,43% των ψηφοφόρων απείχε της εκλογικής διαδικασίας – αποχή ρεκόρ για την εποχή της Μεταπολίτευσης. Υψηλά ήταν τα ποσοστά και στις προηγούµενες εκλογές: Τον Μάιο του 2012 η αποχή άγγιξε το 34,88%, τον Ιούνιο του 2012 το 37,51%, ενώ τον Ιανουάριο του 2015 ήταν στο 35,13%.

Γενικότερα η αποχή δηλώνει µια διαµαρτυρία µερίδας των πολιτών να µην προσέλθει στις κάλπες, εκφράζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τη δυσαρέσκειά του στα κόµµατα.

Κατά την αρχαιότητα όποιος πολίτης αδιαφορούσε και παραµελούσε το χρέος του προς την Πολιτεία, ήταν πράξη εναντίον του κοινού συµφέροντος και θεωρούνταν άτιµος, ο στερηµένος τιµής.

Ήταν αδιανόητο ο πολίτης να µη νοιάζεται για την τύχη της πόλης του και για το λόγο αυτό αποκλείονταν αυτός και η οικογένειά του από την αγορά, την εκκλησία του ∆ήµου, των δικαστηρίων και των ναών. Με λίγα λόγια είχαν στέρηση των πολιτικών δικαιωµάτων τους.

Σήµερα που το πολιτικό σύστηµα της χώρας µας κλυδωνίζεται, οι πολίτες δεν εµπιστεύονται τους θεσµούς του κράτους, η δυσαρέσκειά τους είναι εµφανής τόσο µε την πολιτική όσο και µε τους πολιτικούς, µε αποτέλεσµα να θεωρούν την αποχή από τις κάλπες ως έµπρακτη καταδίκη της διαφθοράς και της σήψης του πολιτικού συστήµατος.

Το ερώτηµα είναι εάν είναι σωστή η απόφαση των πολιτών να απέχουν από την εκλογική διαδικασία.

– Με την αποχή ουσιαστικά αφήνουµε τον πολιτικό στίβο ελεύθερο στους ανίκανους, τους συµφεροντολόγους, τους δηµοκόπους να προωθούν τις κυβερνητικές θέσεις µε αποτέλεσµα να κρίνουν αυτοί την τύχη του λαού.

– Η φυγή από τις κάλπες δεν είναι λύση, διότι το πολιτικό µας σύστηµα λειτουργεί µε όσους επιθυµούν να συµµετάσχουν στην εκλογική διαδικασία και επειδή δεν µετριέται στο εκλογικό αποτέλεσµα δεν φτάνει ποτέ στα αυτιά των αποδεκτών.

– Με την αποχή είναι σαν να λέµε: «εµένα δεν µε νοιάζει, δεν παίρνω θέση, αποφασίστε εσείς και για µένα». ∆εν µπορούµε μετά να κρίνουµε και να κατακρίνουµε τα |κακώς κείµενα” …. της εκάστοτε κυβέρνησης και την ώρα της κάλπης να απέχουµε.

– Η αποχή δεν µεταφράζεται σε ψήφο διαµαρτυρίας – όπως π.χ. το λευκό.

∆υστυχώς το πολιτικό σύστηµα δεν θ΄ αλλάξει αν το ποσοστό της αποχής είναι µεγάλο. Αντιθέτως θα ταρακουνηθεί, αν κάποιο κόµµα που δεν ήταν στο παρελθόν στην Βουλή καταφέρει να µπει στο Κοινοβούλιο.

Λένε ότι όποιος απέχει από τις εκλογές, απέχει από την ∆ηµοκρατία. Στις 25 Ιουνίου 2023 ας συµµμετάσχουμε όλοι, γιατί η ∆ηµοκρατία για να ανθίσει θέλει επιλογές, ευθύνη και αποφασιστικότητα.