ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΑΜΙΔΑΣ: «Στόχος και το 2016 να πατάξουμε τον κακοπληρωτή»

Ο ∆ήµος Αιγιάλειας σε σχέση µε αρκετούς ∆ήµους στην ελληνική επικράτεια, είναι σε αρκετά καλή οικονοµική κατάσταση, αφού κατάφερε να µην πτωχεύσει και να µην µπει σε επιτήρηση.

Ο «ΤYΠΟΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ» και το “aigialeia24.gr” επικοινώνησε µε τον Αντιδήµαρχο Οικονοµικών κ. ∆ηµήτρη Καλαµίδα σχετικά µε τα όσα αντιµετώπισε η Οικονοµική Υπηρεσία την περασµένη χρονιά, αλλά και για τους στόχους που υπάρχουν για το 2016-2017.

Ο κ. Καλαµίδας ανέφερε «πως οι υποχρεώσεις του ∆ήµου ήταν τεράστιες, ύψους περίπου 4 εκατοµµυρίων ευρώ τιµολογηµένων υποχρεώσεων, τα οποία σχεδόν έχουν πληρωθεί όλα. Επίσης τα απρόβλεπτα ήταν πάρα πολλά τα οποία οφείλονται είτε σε διαταγές πληρωµής, είτε από πράξεις απαλλοτριώσεως, είτε από πράξεις του Επιτρόπου.

Μάλιστα οι διαταγές πληρωµής έρχονται από οφειλές των τ. ∆ήµων ακόµα και πριν από το 2004. Σε συνδυασµό µε την απώλεια 1,85 εκ. ευρώ, όπου υπήρχε στο αποθεµατικό και µας πήρε το Κράτος πίσω, περάσαµε µια πραγµατικά δύσκολη χρονιά. Καταφέραµε όµως να οργανώσουµε τα ληξιπρόθεσµα έσοδα στα οποία υπάρχει ακόµα περιθώριο βελτίωσης, έτσι ώστε να µπορέσουµε να ανταπεξέλθουµε στις υποχρεώσεις µας.

Βρεθήκαµε αντιµέτωποι  µε τρεις κατηγορίες δηµοτών

Αναπτύξαµε λειτουργικό πνεύµα συνεργασίας µε το προσωπικό του ∆ήµου προκειµένου να οργανωθούν καλύτερα οι υπηρεσίες εσόδων.

Η οικονοµική Υπηρεσία εσόδων του ∆ήµου βρέθηκε αντιµέτωπη µε τρεις κατηγορίες πολιτών: α) Αυτοί που εξοφλούσαν κανονικά τις υποχρεώσεις τους. β) Αυτοί που  θέλανε να εξοφλήσουν, αλλά δεν είχαν τη δυνατότητα να το κάνουν και σε αυτούς κάναµε ρυθµίσεις ώστε να καταφέρουν να πληρώσουν, και γ) οι κακοπληρωτές, οι οποίοι ενώ είχαν να πληρώσουν δεν πλήρωναν για πολλά χρόνια. Συγκεκριµένα, υπάρχουν και σήµερα δηµότες που έχουν οφειλές στο ∆ήµο σχεδόν µια δεκαετία.

Σε τέτοιους, λοιπόν, οφειλέτες ο ∆ήµος προχώρησε σε κατασχέσεις λογαριασµών και αφαίρεση Α.Φ.Μ. προκειµένου να τους νουθετήσει.

Είµαστε αποφασισµένοι και τη νέα χρονιά να πατάξουµε τον κακοπληρωτή, έτσι ώστε να υπάρχει δικαιοσύνη σε αυτούς που πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.

Καλούµε τους δηµότες να ρυθµίσουν  τις οφειλές τους

Είµαστε ανοιχτοί στους πολίτες, προκειµένου να έρθουν να κάνουν ρύθµιση των οφειλών τους µε τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να µπορούν και να αντέχουν να πληρώνουν.

Στο τέλος του 2016 και µετά, θα συνεχιστεί ο εξορθολογισµός των τελών σε ολόκληρο το ∆ήµο και θα υπάρχει µείωση τελών σε όσους έχουν µεγάλο ποσοστό αναπηρίας».

Ο ∆ήµος είναι  λειτουργικός και κατάφερε να  µην πτωχεύσει

Ο κ. Καλαµίδας συνοψίζοντας τόνισε «ότι είµαστε από τους ∆ήµους της χώρας, όπου µε ορθή διαχείριση και µειώνοντας τα έξοδά µας, καταφέραµε να κάνουµε άρση κατασχέσεων για τις οφειλές που είχε ο ∆ήµος όλα τα προηγούµενα χρόνια, να ρυθµίσουµε τις οφειλές που υπάρχουν και να είµαστε παράδειγµα προς µίµηση προς τους κακοπληρωτές, αφού έχουµε καταφέρει να πληρώνουµε αυτά που χρωστάµε. Ο ∆ήµος είναι λειτουργικός και είναι από εκείνους όπου σε αυτή την περίοδο της κρίσης κατάφερε να µην πτωχεύσει και να µην µπει σε επιτήρηση όπως άλλοι ∆ήµοι. Βασικό στήριγµά µας είναι η εργατικότητα όλου του προσωπικού της οικονοµικής υπηρεσίας, αλλά και η διαφάνεια που υπάρχει στο ∆ήµο».

(Στη φωτό ο κ. Καλαμίδας με τους βοηθούς της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου, Δημήτρη Σωτηρόπουλο και Βασίλη Κωστάρα)

ΣΤΑΥΡΟΣ  ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ

kalamidas