Απ. Κατσιφάρας: Σχεδιάζουμε, διεκδικούμε, υλοποιούμε – Στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 η σύνδεση του Προαστιακού από την Πάτρα στη Δυτική Αχαΐα

Την αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής και των αποβαθρών του Προαστιακού από την Πάτρα μέχρι και την Κάτω Αχαΐα ενέταξε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με απόφαση του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020.

Πρόκειται για το πρώτο έργο που εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014 – 2020» με τίτλο «Αναβάθμιση υφιστάμενων γραμμών προαστιακού σιδηροδρόμου Πάτρας», συνολικού προϋπολογισμού 5.360.402,58 ευρώ.

«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ξεκίνησε άμεσα την υλοποίηση του νέου ΕΣΠΑ, δίχως χρονοτριβές, και μετά τη δημοσιοποίηση των προσκλήσεων προβολής τον Δεκέμβριο του 2015, σήμερα εντάσσει το πρώτο μεγάλο έργο, ένα εμβληματικό έργο που αποτελούσε επιθυμία των κατοίκων και των φορέων της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Αχαΐας» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας.

Το φυσικό αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει την αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής στην υφιστάμενη μετρική σιδηροδρομική γραμμή του Προαστιακού Σιδηροδρόμου Πατρών, καθώς και των αποβαθρών, στο τμήμα από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Αγίου Ανδρέα έως τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Κάτω Αχαΐας, συνολικού μήκους 20,8 χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του έργου, το Σεπτέμβριο του 2016 αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση του έργου, αφού πρώτα θα έχουν ολοκληρωθεί οι προβλεπόμενες διαδικασίες, ενώ το έργο πρέπει να έχει υλοποιηθεί μέχρι τις 31 Αυγούστου του 2017.

«Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε μεθοδικά και με γνώμονα τη βελτίωση των υποδομών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας και την καλύτερη εξυπηρέτησή τους. Οι δεσμεύσεις μας γίνονται πράξη. Ως Περιφερειακή Αρχή θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε» συμπλήρωσε ο κ. Κατσιφάρας.

«Όλο αυτό, βέβαια», όπως σημειώνει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απ. Κατσιφάρας, «δε θα ήταν δυνατό αν δεν υπήρχε τόσο στενή και διαρκής συνεργασία με τον ΟΣΕ, που έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα και σήμερα έγινε κατορθωτό να ενταχθεί τόσο γρήγορα στο νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, αυτό το μείζονος σημασίας για εμάς και τους πολίτες μας, έργο».

Επιπλέον, στο πλαίσιο εκτέλεσης του συνολικού έργου θα γίνει και η προμήθεια και εγκατάσταση νέων αυτόματων συστημάτων ισόπεδων διαβάσεων, καθώς και η αποκατάσταση λειτουργίας των υφιστάμενων διαβάσεων στο μήκος του υπό αναβάθμιση τμήματος, προκειμένου να ενισχυθεί η ασφάλεια των κατοίκων και των διερχόμενων οδηγών και πεζών. Μέρος του έργου αποτελεί η ενίσχυση της λειτουργίας των τεχνικών της γραμμής και κυρίως η ενίσχυση των βάθρων της Γέφυρας Πείρου.