Έρχεται χάπι κατά της παχυσαρκίας

Το πρώτο φάρμακο για την παχυσαρκία μετά από πολλά χρόνια, θα αποτελεί πραγματικότητα και στη χώρα μας σε λίγο καιρό. Πρόκειται για έναν συνδυασμό βουπροπιόνης/ναλτρεξόνης, ο οποίος δρα σε κεντρικό επίπεδο μειώνοντας το αίσθημα πείνας και οι ειδικοί ελπίζουν ότι θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της συνεχώς αυξανόμενης κοινωνικής και ιατρικής μάστιγας της παχυσαρκίας.

Τα παραπάνω αποκαλύφθηκαν με αφορμή το 32ο Συνέδριο Κλινικής Καρδιολογίας, που διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας, σε συνεργασία με την Α′ Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, το διάστημα 21 – 22 Απριλίου 2017. Στο Συνέδριο θα συμμετέχουν κορυφαίοι καρδιολόγοι. Θα πραγματοποιηθούν 9 Συνεδρίες και θα συζητηθεί ότι πιο έγκυρο και σύγχρονο αφορά την πρόληψη και αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Την ίδια ώρα, πολύ άσχημα είναι τα νέα για τους πάσχοντες από υπερλιπιδαιμία, καθώς μελέτη του ΕΛΙΚΑΡ έδειξε ότι 6 στους 10 Έλληνες εγκαταλείπουν την αγωγή που τους έχει χορηγήσει ο γιατρός τους, επειδή δεν έχουν να πληρώσουν τη συμμετοχή τους! Τα παραπάνω τόνισε ο Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου “Ερρίκος Ντυνάν” κ. Γεώργιος Ανδρικόπουλος. Αναφερόμενος στα αποτελέσματα του προγράμματος με την επωνυμία «Μήνας Ελέγχου Χοληστερόλης» που υλοποιείται με συνέπεια για 11 συνεχή έτη από το ΕΛ.Ι.ΚΑΡ. κι έχει μέχρι στιγμής συμπεριλάβει δεδομένα περισσότερα από 60.000 άτομα, ο κ. Ανδρικόπουλος τόνισε επίσης ότι μόνο οι μισοί Έλληνες γνωρίζουν την τιμή της χοληστερόλης τους και ότι από αυτούς που τη γνωρίζουν μόνο οι μισοί κάνουν κάτι για να την μειώσουν.

Ο Καθηγητής Καρδιολογίας Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών – Διευθυντής Α’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής “Ιπποκράτειο” Γ.Ν.Α., κ. Δημήτριος Τούσουλης σχολίασε ότι τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η επίδραση των περιβαλλοντικών παραγόντων και των ρύπων σε μία σειρά από νοσήματα, όπως αυτά του αναπνευστικού, του καρκίνου, αλλά και στην καρδιαγγειακή υγεία.
Ο κύριος ερευνητής Καθηγητής κ. Δημήτρης Τούσουλης Διευθυντής της Α’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του ΕΚΠΑ και μια μεγάλη ομάδα καρδιολόγων και επιστημόνων άλλων ειδικοτήτων, μεταξύ των οποίων οι καρδιολόγοι Ε. Οικονόμου, Γ. Λάζαρος, Ε. Χριστοφοράτου και Χ. Χασικίδης, το τελευταίο διάστημα εξέτασαν και μελέτησαν πάνω από 1.700 εθελοντές από διάφορες περιοχές της Κορίνθου, η οποία συνδυάζει ορεινές περιοχές, ημι-ορεινές και παραθαλάσσιες με διαφορετική έκθεση σε μία σειρά από περιβαλλοντικούς παράγοντες. Όλοι οι συμμετέχοντες έχουν υποβληθεί σε εξετάσεις για καθορισμό βιοχημικών δεικτών και δεικτών που συνδέονται με την αθηροσκλήρωση και την εξέλιξη των καρδιαγγειακών νόσων. Επίσης, μία σειρά από δημογραφικά χαρακτηριστικά και χαρακτηριστικά που σχετίζονται με τις συνήθειες ζωής έχουν καταγραφεί.

Η σημαντική αυτή προσπάθεια της Α’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής, πέραν της σημαντικής κοινωνικής προσφοράς της, έχει αποδώσει και σημαντικά επιστημονικά ευρήματα. Μεταξύ άλλων έχει αναδειχθεί ο σημαντικός ρόλος της διατροφής και η αξία του πρωινού γεύματος, αφού φαίνεται πως όσοι καταναλώνουν τακτικά πρωινό εμφανίζουν μικρότερη επίπτωση περιφερικής αγγειακής νόσου και αθηροσκλήρωσης, όπως και αυτοί που καταναλώνουν μικρά και συχνά γεύματα.

Επίσης, αναδείχθηκε η αξία διατροφικών συστατικών, όπως οι στερόλες και ο καφές, καθώς και μία σειρά από κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες, όπως το εισόδημα, η οικογενειακή κατάσταση, το επίπεδο εκπαίδευσης, καθώς και ο ρόλος της ψυχικής υγείας και της σωματικής δραστηριότητας, οι οποίοι μπορούν να επηρεάσουν την καρδιαγγειακή υγεία.

Νέες θεραπείες

Ακόμα, στο συνέδριο αυτό θα συζητηθούν οι σύγχρονοι τρόποι αντιμετώπισης της κολπικής μαρμαρυγής, μιας ασθένειας που προκαλεί μεγάλο μέρος των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων στη χώρα μας, καθώς και μεγάλο μέρος των δαπανών για την καρδιαγγειακή υγεία, αφού προσβάλλει το 3% του πληθυσμού, δηλαδή 330.000 Έλληνες. Στο συνέδριο θα συζητηθούν οι εξελίξεις στην επεμβατική αντιμετώπιση της κολπικής μαρμαρυγής με τη μέθοδο της κατάλυσης (ablation). Συγκεκριμένα, θα αναλυθούν τα πλεονεκτήματα των νέων συστημάτων ηλεκτροανατομικής χαρτογράφησης, που επιτρέπουν την ταχύτατη και λεπτομερή δημιουργία του μοντέλου της καρδιάς των ασθενών, γεγονός που αυξάνει την ταχύτητα, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της επέμβασης κατάλυσης.

Στο συνέδριο θα συζητηθεί ακόμη, η επέκταση της χρήσης των νεότερων αντιπηκτικών, που πλέον αποτελούν την προτεινόμενη θεραπεία επιλογής για την πρόληψη των αγγειακών εγκεφαλικών και των πνευμονικών εμβολών σε πολλές κατηγορίες ασθενών, όπως στους ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή και στους ασθενείς με θλεβοθρόμβωση, αλλά και η ανάπτυξη ειδικών αντιδότων για τα αντιπηκτικά αυτά.

Στα αποτελέσματα της μελέτης FOURIER αναφέρθηκε ο Διευθυντής της Β’ Καρδιολογικής Κλινικής της Ευρωκλινικής Αθηνών κ. Δημήτριος Ρίχτερ. Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν τα εντυπωσιακά κλινικά δεδομένα από τη μελέτη FOURIER για τους PCSK9 και ειδικά την εβολοκουμάμπη, που ανακοινώθηκαν στο πρόσφατο συνέδριο του ACC στην Ουάσινγκτον, όπου άνοιξαν νέους δρόμους στην υπολιπιδαιμική αγωγή, δείχνοντας πως το να φτάσουμε πολύ χαμηλά την LDL δηλ 30 mg/dl (χαμηλότερα απ’ όσο φανταζόμασταν) σώζει περαιτέρω εμφράγματα και εγκεφαλικά κατά περίπου 20%.

Ακόμη, αναφέρθηκε στην έλευση άλλων νεώτερων φαρμάκων στην καρδιαγγειακή ιατρική, όπως ο συνδυασμός σακουμπιτρίλης/βαλσαρτάνης, που έχει ξεκινήσει να κυκλοφορεί πρόσφατα και στη χώρα μας. Για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, υπάρχει ένα φάρμακο που υπερτερεί και αντικαθιστά τη κλασσική θεραπεία της εναλαπρίλης, μειώνοντας τη θνησιμότητα από καρδιακή ανεπάρκεια.

Υπέρταση

Τέλος, ο Αν. Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής της Ευρωκλινικής Αθηνών κ. Γεώργιος Γκουμάς αναφέρθηκε στην αρτηριακή υπέρταση, η οποία αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις και η αντιμετώπισή της πρέπει να είναι μέρος κάθε προσπάθειας μείωσης της καρδιαγγειακής νοσηρότητας και θνησιμότητας. Στο συνέδριο θα συζητηθούν τα στοιχεία από πρόσφατες μελέτες, όπως η μελέτη SPRINT, οι στόχοι της αρτηριακής πίεσης υπό θεραπεία και οι ιδιαιτερότητες στην αντιμετώπιση της υπέρτασης στους ηλικιωμένους. Τα πρόσωπα προχωρημένης ηλικίας αποτελούν μια ιδιαίτερη και αρκετά εύθραυστη ομάδα του συνολικού πληθυσμού και οι φαρμακευτικές παρεμβάσεις για τον έλεγχο της υπέρτασης, αλλά και των άλλων παραγόντων κινδύνου, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και η αυξημένη χοληστερίνη θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές: πριν προσπαθήσουμε να ωφελήσουμε κάποιον και να τον προλάβουμε να μην πάθει κάποιο έμφραγμα ή εγκεφαλικό, θα πρέπει πρώτα να φροντίσουμε να μην τον βλάψουμε άθελά μας!

http://www.videotex.gr