Σπύρος Κρητικός: Μία πρόταση εν όψει των Θυρανοιξίων του ανακαινισμένου ναού των Εισοδίων

Με χαρά περιμένουμε όλοι τα Θυρανοίξια του ανακαινισμένου ιερού ενοριακού ναού των Εισοδίων, που ως γνωστόν αποτελεί έργο που σχεδίασε με έμπνευση το χέρι του κορυφαίου αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ. Η νέα εμφάνιση που προσέλαβε το μνημείο στην εξωτερική του όψη έλκει το θαυμασμό του περαστικού πιστού, ο οποίος σίγουρα αναμένει με λαχτάρα το άνοιγμα της εκκλησίας για να του δοθεί η ευκαιρία να μπει, να ανάψει κερί, να προσκυνήσει τις εικόνες και να θαυμάσει το κτήριο και κατά το εσωτερικό του.

Τα Εισόδια με τη νέα τους μορφή είναι πλέον μνημείο που έρχεται να προστεθεί στα ελάχιστα που εναπόμειναν για να αντικατοπτρίζουν το μεγαλείο που λάμπρυνε άλλοτε την πόλη μας.

Στα πλαίσια του επικείμενου γεγονότος της επαναλειτουργίας του ναού, θα είχαμε να προτείνουμε τη διοργάνωση Ημερίδας αφιερωμένης στο έργο του Ερνέστου Τσίλλερ.

Κάτι τέτοιο εξ’ άλλου έχει ήδη προταθεί κατά την τελευταία προεκλογική περίοδο από τη Δημοτική Παράταξη «Αιγιάλεια Τώρα» της οποίας ηγήθηκε ο Δημήτρης Καλογερόπουλος, όπως εξ’ άλλου έχει αποτυπωθεί στο έντυπο Πρόγραμμα: «Αιγιάλεια 2024 – 2029».

Ωστόσο, ένα Συμπόσιο για τον Ερνέστο Τσίλλερ θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί χάρη στις αδιαφιλονίκητες και αδιάσειστες τεκμηριωμένες επιστημονικές Ανακοινώσεις που θα κατατεθούν θα δοθεί η δυνατότητα να διευκρινιστεί, ποια από τα μνημεία που στολίζουν το Αίγιο έχουν αποδεδειγμένα σχεδιαστεί από το μεγάλο αρχιτέκτονα και ποια αποδίδονται σε αυτόν δίχως πειστήρια και αποδείξεις.

Από την εφημερίδα “ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ”