Κρούσμα ευλογιάς στην περιοχή της Ναυπάκτου

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ανακοινώνει ότι επιβεβαιώθηκε άλλο ένα κρούσμα ευλογιάς των αιγοπροβάτων σε οικόσιτη εκτροφή στην περιοχή της Ναυπακτίας, ενώ αναμένονται αποτελέσματα και για ακόμη τρεις περιπτώσεις, γεγονός που, σε συνδυασμό με την επιδημιολογική εικόνα της περιοχής της Φωκίδας, δημιουργεί ανησυχία για έντονη διασπορά του νοσήματος.

Ως εκ τούτου, με βάση σχετική απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Ανδρέα Φίλια, υπενθυμίζονται τα κάτωθι:

Απαγορεύεται η μετακίνηση ζώων από τις περιοχές της ζώνης προστασίας (που περιλαμβάνει τις Τοπικές Κοινότητες Λυγιά, Ναυπάκτου, Σκάλας, Βομβοκούς, Νεοκάστρου  και Ξηροπηγάδου) και επιτήρησης (που περιλαμβάνει τις Τοπικές Κοινότητες Αντιρρίου, Αφροξυλιάς, Βελβίνας, Δάφνης, Μαμουλάδας, Μολυκρείου, Παλαιοχωρακίου και Πιτσιναιίκων).
Απαγορεύεται  η διακίνηση ζωοτροφών από τις περιοχές της προστασίας και επιτήρησης χωρίς σχετική άδεια από τον Επόπτη Ζωοτροφών.
Είναι υποχρεωτική η τήρηση των μέτρων βιοπροφύλαξης στις εκτροφές (περίφραξη, απολυμάνσεις τροχών οχημάτων και υποδημάτων στις εισόδους, εξόδους των εκμεταλλεύσεων, απολυμάνσεις υλικών και εξοπλισμού, χρήση προστατευτικής ένδυσης-υπόδησης).
Ειδικά για τις κουρές των ζώων, που πραγματοποιούνται αυτήν την εποχή, θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά τα μέτρα βιοασφάλειας  και να δηλώνονται στο Τμήμα Κτηνιατρικής Ναυπακτίας.
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην είσοδο οποιουδήποτε ξένου προσώπου στην εκτροφή (π.χ έμποροι ζώων).
Όλοι οι κάτοχοι οικόσιτων αιγοπροβάτων που δεν το έχουν ήδη πράξει υποχρεούνται να δηλώσουν τα ζώα τους στο Τμήμα Κτηνιατρικής Ναυπακτίας.

Σημειώνεται ότι πραγματοποιούνται επιτόπιες επισκέψεις από τους κτηνιάτρους της Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας σε όλες της εκτροφές της περιοχής, προκειμένου να εντοπιστούν πιθανά νέα κρούσματα και να ενημερωθούν οι κτηνοτρόφοι για τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λάβουν.

Η νόσος της ευλογιάς είναι ιδιαίτερα μεταδοτική ιογενής νόσος, κυρίως των προβάτων, αλλά και των αιγών, με  συμπτώματα υψηλό πυρετό, παρουσία εξανθημάτων, βλατίδων και εφελκίδων κόκκινου χρώματος με ιδιαίτερη εντόπιση στην κοιλιακή χώρα, στους μαστούς, στις μασχάλες, στο κεφάλι και στο κάτω μέρος της ουράς και θανάτους ζώων. Τα υγιή ζώα μολύνονται μετά από άμεση επαφή με μολυσμένα ζώα, βόσκηση σε μολυσμένο βοσκότοπο, αλλά και μετά από έμμεση επαφή με μολυσμένα αντικείμενα ή προϊόντα (π.χ. εργαλεία, οχήματα, χόρτα, στρωμνή, μαλλί, δέρματα κ.λ.π.).

Σε περίπτωση εμφάνισης των συμπτωμάτων οι κτηνοτρόφοι πρέπει να ενημερώνουν άμεσα τις κτηνιατρικές αρχές, ώστε να αποτραπεί η εξάπλωση του νοσήματος.

Τονίζεται ότι η ευλογιά δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων και κρέατος.