Ε.Γ.Ε.: 8η Μάρτη – Ημέρα της Γυναίκας με το βλέμμα στο μέλλον

8 Μάρτη: Ημέρα μνήμης και  τιμής προς  όλες τις γυναίκες κάθε εποχής και ιστορικής περιόδου που έδωσαν  και δίνουν με   μαχητικότητα  και   θυσίες    τους  μικρούς  ή  μεγάλους αγώνες τους .

Hμέρα ορόσημο που  σηματοδοτεί τον συνεχή αγώνα    για την εξάλειψη των διακρίσεων, για τη βελτίωση της θέσης των γυναικών σε όλες τις εκφάνσεις της  ζωής σε κάθε γωνιά  του κόσμου.  

Η Ελλάδα, Σύμφωνα με το Δείκτη Ισότητας των Φύλων βρίσκεται στην 25η θέση από τα 27 κράτη-μέλη στην Ευρώπη  με ποσοστό (59,3%)!!

Τα στερεότυπα παραμένουν ακόμη βαθιά ριζωμένα στην κοινωνία. Η εργασιακή  ανασφάλεια, η ανισότητα στις αμοιβές, η παραβίαση των δικαιωμάτων  και η  προσβολή της προσωπικότητάς , η έμφυλη βία, οι παρενοχλήσεις και οι γυναικοκτονίες, εξακολουθούν να χτυπούν τις γυναίκες.

Ταυτόχρονα με τις σύνθετες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν γυναικείοι πληθυσμοί, η επικράτηση ακραίων πολιτικών και ιδεολογιώνεπιφέρει πλήγμα και πισωγύρισμα στις όποιες κατακτήσεις,  ενώ οι γεωπολιτικές εξελίξεις και ανακατατάξεις γεννούν ανασφάλεια και επιβουλή της ειρήνης. Γνωρίζουμε καλά, ότι τα πιο τραγικά θύματα των πολέμων και των συγκρούσεων είναι οι γυναίκες και τα παιδιά, όταν προτεραιότητα πρέπει να είναι η προστασία όλων των αμάχων σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Η 8η Μάρτη -με την πορεία της στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον-  αποτελεί  μια διαρκή υπόμνηση ότι ο αγώνας δεν σταμάτα μέχρι την οριστική εξάλειψη της  έμφυλης ανισότητας.

Η Ένωση Γυναικών Ελλάδαςτιμά τον πολύπλευρο ρόλο της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία και εδώ και 49 χρόνια αγωνίζεται για  την ενδυνάμωση και τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των γυναικών,για την εξάλειψη κάθε μορφής βίας και διάκρισης,για κοινωνική δικαιοσύνη, για την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας σε όλους τους τομείς της ζωής.

Γιατί η  ΙΣΟΤΗΤΑ είναι θεμελιώδες δικαίωμα.«η ισότητα αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα και προυπόθεση για την ανάπτυξη και την ειρήνη»σύμφωνα με τη Διακήρυξη της Παγκόσμιας Διάσκεψης του ΟΗΕ για τις γυναίκες στο Πεκίνο το 1995.

Τί Διεκδικούμε οι Ελληνίδες σήμερα.

Νομοθετικό πλαίσιο που θα καλύπτει δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, όλους τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, καθώς και τις μικρές  επιχειρήσεις , εφαρμογής της Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας 190 του ΔΓΕ για τη βία και παρενόχληση στην εργασία.
Πλήρης νομοθετική κάλυψη της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης και συμμόρφωση με την Έκθεση της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Απόσυρση του σχεδίου Νόμου για την αλλαγή του Οικογενειακού Δικαίου, για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια  των παιδιών και τον υποχρεωτικό χρόνο επικοινωνίας
Εφαρμογή του Νόμου2447/1996 περί Οικογενειακών Δικαστηρίων και  δομών στήριξης
Εισαγωγή  σε όλες τις βαθμίδες Εκπαίδευσης του μαθήματος της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης
Εκπαίδευση όλων όσων εμπλέκονται σε αυτά τα θέματα στην δικαιοσύνη, την δημόσια ασφάλεια, την παιδεία, την υγεία, την πρόνοια.
Ενθάρρυνση και στήριξη γυναικών και ανηλίκων κατά της βίας, της σεξουαλικής εκμετάλλευσης, της παιδοφιλίας, της συζυγοκτονίας.
Αναθεώρηση Ποινικού Δικαίου για τις γυναικοκτονίες και την έμφυλη βία
Ισχυρό Κοινωνικό Κράτος
Επαναφορά  της ΓΓΙΦ  με  λειτουργία και  ενίσχυση των δομών Συμβουλευτικής   και Ξενώνων Φιλοξενίας .
Εκπαίδευση γονέων με συνεργασία εκπαιδευτικών, Δήμων, Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων και Γυναικείων Οργανώσεων.

Πριν να είναι αργά , οι γυναίκες ενωμένες πρέπει να αγωνιστούν για

ΙΣΟΤΗΤΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ-ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ