To ξινό προβιοτικό που ωφελεί το έντερο και βελτιώνει τη διάθεση

Το έντερό μας θεωρείται ο δεύτερος εγκέφαλος του σώματος και ένα δημοφιλές στους χορτοφάγους τρόφιμο, πλούσιο σε προβιοτικά και που έχει υποστεί ζύμωση ενισχύει τη λειτουργία του, συμβάλλοντας θετικά στη διατήρηση της συνολικής μας υγείας

Τα προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση θεωρούνται από τις καλύτερες τροφές που μπορούμε να καταναλώσουμε για να έχουμε ένα υγιές εντερικό μικροβίωμα. Το κεφίρ που παράγεται από ζωικό γάλα ή ακόμα και γάλα καρύδας, σόγιας, ρυζιού ή αμυγδάλου, είναι ένα από αυτά.

Διάσημο πλέον εδώ και αιώνες, από το Θιβέτ μέχρι τον Καύκασο, το κεφίρ μοιάζει με το γιαούρτι, όμως η σύνθεσή τους διαφέρει σημαντικά. Το γιαούρτι παρασκευάζεται με βακτήρια, αλλά το κεφίρ περιέχει και μαγιά και γι΄αυτό θεωρείται ακόμα πιο ευεργετικό για την υγεία μας. Η υψηλή διατροφική του αξία το έκανε το καλύτερο συνοδευτικό με το μεσημεριανό φαγητό στο χωράφι για πολλές γενιές μικροκαλλιεργητών και χωρικών.

Τα πιο σημαντικά οφέλη στην υγεία 

Το κεφίρ ανήκει στα προβιοτικά και περιέχει περισσότερα από 30 διαφορετικά και μοναδικά είδη καλών βακτηρίων που ευνοούν την υγεία του εντέρου. Οι μικροοργανισμοί του παράγουν οργανικά οξέα και βακτηριοκίνες που επηρεάζουν τα παθογόνα βακτήρια και βελτιώνουν την υγεία του εντέρου.

Περιέχει βιταμίνες C, K, A, B1, B2, B5, B7, φυλλικό οξύ και καροτίνη, ενώ αποτελεί μια καλή πηγή πρωτεϊνών. Επιπλέον, το κεφίρ έχει αντιμυκητιασικές, αντιβακτηριακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Με τη συχνή κατανάλωση, ρυθμίζονται οι τιμές της χοληστερόλης και βελτιώνονται τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Συμβάλλει επίσης στη διαχείριση της δυσκοιλιότητας και του βάρους.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr