Σύσκεψη για την τιμή και το μέλλον της σταφίδας στο Εργατικό Κέντρο Αιγίου

Μετά από πρωτοβουλία του Ανεξάρτητου Αγροτικού Συλλόγου Αιγιάλειας πραγµατοποιήθηκε σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο το βράδυ της Τρίτης, µε κεντρικό θέµα την τιµή και το µέλλον της σταφίδας. Στη σύσκεψη είχαν προσκληθεί µεταποιητές και εξαγωγείς της Κορινθιακής σταφίδας, προκειµένου να θέσουν τις απόψεις τους και τους προβληµατισµούς τους για την σταφιδική καλλιέργεια.

Αρχικά το λόγο πήρε ο Πρόεδρος του Ανεξάρτητου Αγροτικού Συλλόγου Αιγιάλειας κ. Τριάνταφυλλος Λουκόπουλος  οποίος µεταξύ άλλων ανέφερε: 

– “‘Ολα τα προϊόντα είναι ζωτικής σηµασίας για την περιοχή.  Καλέσαµε σήµερα εδώ όλους τους µεταποιητές της σταφίδας, για να µπορέσουµε να στηρίξουµε το προϊόν στην τιµή το 1,25 € το κιλό. Είναι θέµα επιβίωσης των αγροτών, η στήριξη της σταφίδας”.

Από την πλευρά του Γραµµατέας του Ανεξάρτητου Αγροτικού Συλλόγου κ. Κωνσταντίνος Γιάχος ανέφερε:

– “Θεωρώ ότι το 1,25 € πρέπει να είναι η κατώτατη τιµή ενώ το προϊόν θα έπρεπε να έχει τιµή τουλάχιστον 2 €”.

Ο κ. Νίκος Μιχαλόπουλος Αντιπρόεδρος της Π.Ε.Σ. µεταξύ άλλων ανέφερε: 

-“Στη συνέλευση που έγινε στην Πάτρα εµείς σαν Ένωση, είχαµε πει να είναι η τιµή της σταφίδας 1,5 ευρώ.  Όµως αποφασίστηκε τελικά από όλους να είναι 1,25 € το κιλό. Η µέση τιµή πώλησης της σταφίδας στο εξωτερικό για το µήνα Ιούλιο ήταν 1,70 ευρώ ευρώ το κιλό. Αν υπήρχε συνεργασία όλων θα µπορούσε να φτάσει έτοιµη και τα 2 € το κιλό. Με τις υπάρχουσες συνθήκες όµως η τιµή παραγωγού, δεν µπορεί να ξεπεράσει τώρα 1,60 ευρώ το κιλό. Αυτή είναι µια µέτρια τιµή αλλά ρεαλιστική. Ξεκινάµε από το 1,25 € το κιλό, σαν τιµή βάσης. Είναι µια χαµηλή τιµή, αλλά είµαστε σε οριακό σηµείο κι αν δεν προσπαθήσουµε το προϊόν κινδυνεύει να χαθεί. ∆υστυχώς είναι κρίµα που για άλλη µια φορά η εταιρεία”Κουνινιώτης”, ο δεύτερος ουσιαστικά µεταποιητής της περιοχής µας να µην έρχεται στη συνέλευση.  Η τιµή που δίνει είναι εξαιρετικά χαµηλά και είναι στα 0,90€ λεπτά το κιλό”.

Ο κ. Σταύρος Καρανικόλας, σταφιδέµπορας από την Παρασκευή Αιγίου ανέφερε: 

  “Η σταφίδα που φεύγει από τον παραγωγό έχει πολύ χαµηλή τιµή. Η Π.Ε.Σ. στην ελληνική αγορά πουλά πολύ φθηνά γιατί έχει τη δυνατότητα από το περσινό απόθεµα που αγόρασε 0,90 €. Εµείς σαν µεταποιητική επιχείρηση στηρίζουµε αυτήν την τιµή”.

Ο κ. Ηλιόπουλος, σταφιδέµπορας από την Πάτρα, τόνισε χαρακτηριστικά: 

  “Είµαστε όλοι κρίκος της ίδιας αλυσίδας.  Θέλαµε εδώ και χρόνια να καθίσουµε στο ίδιο τραπέζι και να µιλήσουµε για την σταφίδα. Όµως η ‘Ενωση δεν µας θεωρεί ως ισότιµους συνοµιλητές. Εµάς στην σύσκεψη στην Πάτρα µας πίεσαν για µια τιµή στο 1,5 ευρώ το κιλό. Όµως οι πελάτες µας στο εξωτερικό δεν θα αγόραζαν µε αυτή την τιµή και η σταφίδα θα έµενε αδιάθετη. Ήταν τραγικό το λάθος της Ένωσης να ζητά χρήµατα για την αδιάθετη σταφίδα, αφού ουσιαστικά αυτό το απόθεµα έριξε την τελική τιµή φέτος. Η σταφίδα είναι ένα µοναδικό προϊόν και θα έπρεπε να αγοράζουµε στα 3€ για να το πουλάµε στα 8€ τουλάχιστον. Πρέπει να πάµε στο υπουργείο για να πιέσουµε έτσι ώστε να γίνει µια καµπάνια προώθησης της σταφίδας στις αγορές το εξωτερικού. Η αγορά σήµερα θέλει απόθεµα και σταθερότητα. Θέλει να ξέρει ότι και του χρόνου θα µπορείς να δώσεις το προϊόν. Η πολιτική της Ένωσης, όπου κάθε λίγο και λιγάκι, αλλάζει τις τιµές τίναξε την αγορά στον αέρα”.

Ο κ. Τάκης Ανδριόπουλος, πρόεδρος του Νοµικού Προσώπου ∆ήµου Αιγιάλειας και παραγωγός ανέφερε: 

“Όλα τα κόστη του παραγωγού έχουν αυξηθεί πάρα πολύ. Η τιµή όµως που πουλάει είναι ελάχιστη. Είναι απίστευτο το ότι την τιµή την καθορίζουν οι έµποροι και όχι οι παραγωγοί. ∆υστυχώς όλοι µας, σαν παραγωγοί τρέχουµε να δώσουµε στους εµπόρους το προϊόν µας σε εξαιρετικά χαµηλές τιµές. Θα έπρεπε να κρατάµε την σταφίδα στις αποθήκες µας και να την δίνουµε σε όποιον µας δίνει µεγαλύτερη τιµή. Η ευθύνη είναι δική µας και σε λίγο όποιος δεν έχει δεύτερη δουλειά δεν θα µπορεί να ζήσει”.

Ο Πρόεδρος του Συνεταιρισµού Κουνινάς κ. Βασίλης Φιλιππόπουλος τόνισε: 

“Με το πάθος µας να πάρουµε χρήµατα από την κυβέρνηση για το απόθεµα που είχε η Ένωση, καταφέραµε σήµερα να µην έχει τιµή το προϊόν. Οι κόντρες των εµπόρων είναι εις βάρος των αγροτών”.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΤΑΥΡΙ∆ΗΣ