ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας: “Η φωνή των αγροτών είναι η φωνή της ελληνικής κοινωνίας: δεν πάει άλλο!”

Οι βουλευτές Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σία Αναγνωστοπούλου και Κώστας Μάρκου μαζί με συνεργάτες τους,  συναντήθηκαν την Πέμπτη 17.2.22 με το Προεδρείο του Ανεξάρτητου Αγροτικού Συλλόγου Αιγιάλειας και την Παρασκευή 18.2.22 συμμετείχαν στην συνάντηση του Ανεξάρτητου Αγροτικού Συλλόγου με φορείς.

Οι παραγωγοί σταφίδας μετά από τόσους μήνες βρίσκονται ακόμα σε δεινή θέση. Από τον Απρίλιο του 2021 το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων γνωρίζει το πρόβλημα με την κορινθιακή σταφίδα, έχει φτάσει Φεβρουάριος 2022 και ακόμη δεν έχει αποφασίσει τι θα κάνει, ενώ οι παραγωγοί κάνουν λόγο για κυβερνητική αδιαφορία και εμπαιγμό την στιγμή που η σταφίδα τους μένει απούλητη. Επιπλέον, αντιδράσεις και έντονη ανησυχία στους σταφιδοπαραγωγούς προκαλεί το ενδεχόμενο απένταξης του προϊόντος από τη συνδεδεμένη ενίσχυση, καθώς σύμφωνα με δημοσιεύματα η νέα λίστα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, για τη συνδεδεμένη ενίσχυση της περιόδου 2023 – 2027, δεν εμπεριέχει τη σταφίδα.

Ένα άλλο ζήτημα που απασχολεί τον αγροτικό κόσμο της Αιγιάλειας είναι οι συνεχιζόμενες εισαγωγές από τρίτες χώρες εσπεριδοειδών και ιδιαίτερα λεμονιών, σε πολύ χαμηλές τιμές. Οι αγορές έχουν γεμίσει λεμόνια αμφιβόλου ποιότητας, με μεθόδους παραγωγής εκτός ευρωπαϊκής νομοθεσίας όσον αφορά τα υπολείμματα γεωργικών φαρμάκων, σε πολύ χαμηλή τιμή, τη στιγμή που ένα μεγάλο μέρος της εγχώριας παραγωγής είναι ακόμα στα δέντρα, μιας και οι παραγωγοί δεν μπορούν να συναγωνιστούν τα εισαγόμενα λόγω κόστους.

Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με τις εκρηκτικές ανατιμήσεις οδηγούν τον αγροτικό κόσμο σε συρρίκνωση κ μαρασμό. Οι αγρότες της Αιγιάλειας απαιτούν και έχουν δίκιο: αποζημιώσεις για τη φετινή σοδειά, στήριξη των παραγωγών, παραμονή στο καθεστώς της συνδεδεμένης ενίσχυσης ,απόσυρση των αποθεμάτων της Κορινθιακής Σταφίδας και περισσότερους ελέγχους στις εισαγωγές εσπεριδοειδών.