Στη μνήμη της Γιώτας Κωνσταντοπούλου η εκδήλωση «Ήμουν τότε παιδί…»

Στη μνήμη της Γιώτας Κωνσταντοπούλου που έφυγε απ’ τη ζωή τον περασμένο Ιούλιο αφιέρωσε ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος την εκδήλωση «Ήμουν τότε παιδί…» που οργανώθηκε το πρωί του Σαββάτου στο Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Καλαβρύτων.

Η εκδήλωση εντασσόταν στις «Ημέρες Μνήμης» για την 79η επέτειο του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, με συντελεστές τους μαθητές του Γυμνασίου Καλαβρύτων, του 1ου Γυμνασίου Αιγίου και του 1ου και 2ου Λυκείου Αιγίου.

«Η σημερινή εκδήλωση, με τίτλο ‘Καλάβρυτα 13 Δεκεμβρίου 1943, ήμουν τότε παιδί…’ είναι πριν απ’ όλα μια εκδήλωση που υπηρετεί το χρέος όλων μας να τιμούμε τον αγώνα εκείνων των παιδιών που από πολύ νωρίς αναγκάστηκαν να έρθουν αντιμέτωπα με το σκληρό πρόσωπο του πολέμου και να μεγαλώσουν κουβαλώντας τις μνήμες του», επεσήμανε στην ομιλία του ο κ. Παπαδόπουλος.

Ευχαριστώντας, παράλληλα, τους μαθητές και τους καθηγητές για την πρωτοβουλία που είχαν και ζητώντας απ’ τους συντελεστές να επιτρέψουν «αυτή την εκδήλωση να την αφιερώσω στη μνήμη μιας γυναίκας που έγινε σύμβολο, έγινε συνώνυμο του αγώνα για την ιστορική μνήμη, ταυτίζοντας όλη τη ζωή και τη συνεισφορά της με το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα. Αυτή η γυναίκα ήταν, είναι -γιατί μέσα απ’ το έργο της είναι πάντα ανάμεσα μας- η Γιώτα Κωνσταντοπούλου που έφυγε απ’ τη ζωή τον περασμένο Ιούλιο».

Ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε, επίσης, ότι η Γιώτα Κωνσταντοπούλου άφησε πίσω της ένα βαθύ αποτύπωμα που συνοψίζεται στη φράση ότι κανείς δεν έχει την άδεια, κανείς δεν έχει το δικαίωμα -και για κανέναν απολύτως λόγο- να λιποτακτεί απ’ την ιστορική συνείδηση, απ’ τις μνήμες και τις αλήθειες που προσδιορίζουν την προσωπικότητα και την ταυτότητα του.

Οι εκδηλώσεις για το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα θα κορυφωθούν την ερχόμενη Τρίτη, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 10 π.μ., με την τέλεση μνημόσυνου για τους Καλαβρυτινούς ήρωες, στον Καθεδρικό Ναό της Μαρτυρικής Πόλης, προεξαρχόντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιάλειας κ.κ. Ιερώνυμου και παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Αμέσως μετά προβλέπεται μετάβαση στον Τόπο Εκτέλεσης, επιμνημόσυνη δέηση, προσκλητήριο εκτελεσθέντων ηρώων και κατάθεση στεφάνου απ’ την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.