Σε κλίμα κατάνυξης το ετήσιο ευλάβικο προσκύνημα στο Παλαιομονάστηρο του Οσίου Λεοντίου

Σε κλίμα ιδιαίτερης θρησκευτικής κατάνυξης πραγματοποιήθηκε την Κυριακή της Σαμαρείτιδος, 22 Μαΐου 2022, το ετήσιο ευλαβικό προσκύνημα στο Παλαιομονάστηρο της Ιεράς Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αιγιαλείας, όπου ασκήτευσε ο Ιδρυτής και Κτίτορας της Ιεράς Μονής Όσιος Λεόντιος.

Στην τελεσθείσα Θεία Λειτουργία συμμετείχαν, θεία ευδοκία, δεκάδες πιστών, οι οποίοι προσήλθαν οδικώς ή ακόμα και πεζοί από την νέα Ιερά Μονή για να συμπροσευχηθούν μεθ’ ημών και να προσκυνήσουν την κάρα του Οσίου και τα Άχραντα Πάθη του Κυρίου μας, λαμβάνοντας εξ Ύψους δύναμη και ευλογία.

Στις Αναστάσιμες Ιερές Ακολουθίες του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος.

Κατά την πνευματική του ομιλία αναφέρθηκε στην συνάντηση  και τον συγκλονιστικό διάλογο του Χριστού με την Σαμαρείτιδα. Υπογράμμισε ότι ο Χριστός συνομίλησε μόνος Tου με μια γυναίκα και μάλιστα αλλόφυλη, με προϊόν της συνομιλίας αυτής την άρδην πνευματική και ψυχική της μεταμόρφωση. «Από απόβλητη, περιθωριακή  και αμαρτωλή μετετράπη σε Οσία και Αγία. Διότι όποιος “συναντήσει” τον Αναστάντα Κύριο και “διαλεχθεί” μαζί Του, δεν μπορεί παρά να μεταμορφωθεί, αποκτώντας εσωτερική γαλήνη, πραότητα, γλυκύτητα, ηρεμία και ταπείνωση.

Αυτά τα πνευματικά δώρα και χαρίσματα φέρνει ο Αναστημένος Ιησούς στην ζωή του καθενός μας. Αυτήν την αίσθηση της παρουσίας του Θεού ένιωσε και ο Όσιος Λεόντιος, ο οποίος εγκαταλείποντας μία άνετη ζωή, ως απόγονος των Παλαιολόγων, της μεγάλης αυτο­κρατο­ρικής οικογένειας του Βυζαντίου, εγκαταστάθηκε στο όρος του Κλωκού και έκτοτε αφοσιώθηκε στον Κύριο, καλλιεργώντας την νηπτική και  προσευχητική πνευματική ζωή της ορθοδόξου παραδόσεως των Πατέρων της Εκκλησίας μας. Τόσο η Σαμαρείτιδα, όσο και ο Όσιος Λεόντιος μας διδάσκουν έμπρακτα ότι και εμείς μέσω της προσευχής, της ειλικρινούς πίστεως, της συνεχούς εκζητήσεως και επιποθήσεως του Χριστού δυνάμεθα να αισθανθούμε την εν Κυρίω χαρά, έχοντας ψυχική και πνευματική ειρήνη, ακόμη και όταν καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ποικίλες δυσκολίες κατά την διάρκεια της ζωής μας.»

Ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη και ευχαρίστησε τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Πανοσιολογιώτατο Αρχιμ. Ιερόθεο Παπαθανασίου, τα μέλη του Ηγουμενοσυμβουλίου και τους διακονητές της Ιεράς Μονής για την άρτια προετοιμασία και οργάνωση της λατρευτικής Συνάξεως, αλλά και για τις εργώδεις προσπάθειες που καταβάλλουν με σκοπό την απρόσκοπτη λειτουργία Μονής.

Τέλος, στο ετήσιο ιερό προσκύνημα παρευρέθηκε ο Βουλευτής Αχαΐας κ. Άγγελος Τσιγκρής, ως Εκπρόσωποι των Τοπικών Αρχών και Φορέων ο Αντιδήμαρχος Αιγιαλείας κ. Νικόλαος Καραΐσκος και η Πρόεδρος της ΔΗΚΕΠΑ Αιγιαλείας κ. Μαρία Τσουκαλά και εκπροσώπου των Σωμάτων Ασφαλείας ο Διοικητής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αιγίου κ. Βασίλειος Ροδόπουλος και ο Διοικητής της Πυροσβεστικής κ. Γεώργιος Κολοκοτσάς.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε λιτή Μοναστηριακή δοχή στον κατάφυτο αύλειο χώρο της Ιεράς Μονής.

 

ΕΚ  ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ