Ο τίτλος του “Regius” Professor στον Αιγιώτη ακαδημαϊκό Θέμη Προδομάκη

Από την απονομή του βραβείου Μπλαβάτνικ που παρομοιάζεται με τα βραβεία «Νόμπελ», για επιστήμονες κάτω των 42 ετών, στις 25/10/2021 στο Βanqueting House του Λονδίνου

ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΗΝ «ΒΑΣΙΛΙΚΗ» ΘΕΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ ΕΔΙΜΒΟΥΡΓΟΥ

 

Μία ακόμα τιμητική θέση απέσπασε ο Αιγιώτης ακαδημαϊκός Θέμης Προδρομάκης κάνοντας περήφανο το Αίγιο και την Αιγιάλεια.

Ο καθηγητής Νανοτεχνολογίας που μέχρι πρότινος κατείχε την έδρα της Νανοτεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, πλέον αναλαμβάνει την «βασιλική» έδρα στο τομέα της μηχανικής «Regius Professor of engineering» στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου το οποίο συγκαταλέγεται μεταξύ των 20 κορυφαίων ιδρυμάτων παγκοσμίως.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι «Regius» Professorships είναι «βασιλικές» θέσεις καθηγητών στα αρχαία πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας – συγκεκριμένα της Γλασκώβης, της Οξφόρδης, του St Andrews, του Cambridge, του Aberdeen, του Εδιμβούργου και του Δουβλίνου. Κάθε μια από τις έδρες δημιουργήθηκε από έναν μονάρχη και κάθε διορισμός, εγκρίνεται από το Στέμμα. Στο τομέα της μηχανικής, oι «βασιλικές» ακαδημιακές θέσεις είναι τρεις σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η συγκεκριμένη θέση, ιδρύθηκε το 1868 στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου από τη Βασίλισσα Βικτωρία. Μέχρι σήμερα μόλις εννέα καθηγητές κατείχαν την θέση αυτή και ο Prof. Προδρομάκης θα είναι ο 10ος κατά σειρά.

Η έδρα ανήκει στο Κολέγιο Επιστήμης και Μηχανικής του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου. Ο διορισμός στην έδρα αυτή, γίνεται με Βασιλικό Ένταλμα από τον εκάστοτε Βρετανό μονάρχη, μετά από σύσταση του Πρωθυπουργού.

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ο Αιγιώτης Καθηγητής πλέον, είναι ο πιο νέος ακαδημαϊκός στην ιστορία που κατέχει αυτή την υψηλή θέση.

To  aigialeia24.gr εύχεται ολόψυχα στο συμπολίτη μας να έχει υγεία και πάντα επιτυχίες στη ζωή του.

ΦΡΟΣΩ ΣΤΙΒΑΧΤΟΠΟΥΛΟΥ – ΣΤΑΥΡΙΔΗ

 

Λίγα Λόγια για το πανεπιστήμιο

The University of Edinburgh ​

  • Πέρυσι βγήκε νο1 στην έρευνα σε ολόκληρη την Ευρώπη αφήνοντας πίσω τρανταχτά ονόματα όπως Cambridge & Oxford με σημαντική διαφορά.
  • Φέτος αναδείχτηκε το 17ο καλύτερο πανεπιστήμιο στον Κόσμο, 14 απο τα οποία ήταν αμερικάνικα (ΜΙΤ,Harvard κλπ)
  • Αποτελείται από 23 σχολές διαφόρων επιστημονικών πεδίων με μέσο όρο 6 τμήματα η καθεμία.
  • Τα κτίρια του δεν βρίσκονται σε πανεπιστημιούπολη (campus) αλλά βρίσκονται διασκορπισμένα σε ολόκληρη την πόλη, οργανωμένα ανά ειδικότητα.

Σε όποιο τμήμα και αν προορίζεσαι, να περιμένεις άψογη οργάνωση, σύγχρονα κτίρια και εργαστήρια και γνωστούς καθηγητές ανά τον κόσμο για το επιστημονικό τους έργο. Η έρευνα που γίνεται εδώ δίνει δουλειά σε χιλιάδες εταιρίες και είναι υπεύθυνη για πληθώρα προϊόντων. Ιστορικά να αναφέρω ότι εδώ ανακαλύφθηκε η Πενικιλίνη, το τηλέφωνο από τον Μπέλ αλλά και εδώ έγιναν τα πειράματα κλωνοποίησης με την Ντόλυ. Και αυτά είναι μονάχα μερικά παραδείγματα. Η οργάνωση και η αποτελεσματικότητα των Σκωτσέζων δεν έχει ανταγωνισμό, όποιος αποφασίσει να σπουδάσει εδώ σίγουρα δεν θα το μετανιώσει.