Ο Αιγιώτης Θέμης Προδρομάκης στην ελίτ των Ακαδημαϊκών! Τιμήθηκε με το βραβείο Blavatnik 2021

Είναι από τις περιπτώσεις εκείνες, που όταν τις ακούς ή τις διαβάζεις σου προκαλούν θαυμασμό και σε γεμίζουν αισιοδοξία και ελπίδα, ότι η σωστή δουλειά, το πάθος και το πείσμα αναγνωρίζονται και ανταμείβονται. Είναι από τις περιπτώσεις εκείνες, που για άλλη μια φορά τα ελληνικά μυαλά διαπρέπουν στο εξωτερικό, δημιουργούν και το έργο τους ξεχωρίζει και επιβραβεύεται.

Ο λόγος, για τον 40χρονο Αιγιώτη ακαδημαϊκό, Θέμη Προδρομάκη, καθηγητή Νανοτεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, ο οποίος με σκληρή δουλειά και κυρίως με αγάπη και μεράκι στο αντίκειμενο που ασχολείται, απέσπασε το βραβείο Μπλαβάτνικ που παρομοιάζεται με τα βραβεία «Νόμπελ», για επιστήμονες κάτω των 42 ετών.

Απονομή του βραβείου από τον Sir Leonard Blavatnik

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την π. Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021, στο Βanqueting House σε έναν ιδιαίτερα ξεχωριστό χώρο του Λονδίνου, όπου ο νεαρός Αιγιώτης καθηγητής παραβρέθηκε ανάμεσα στην ελίτ της ακαδημαϊκής κοινότητας. Το βραβείο παρέλαβε από τον Sir Leonard Blavatnik ιδρυτή και πρόεδρο του Blavatnik Foundation.

Στη σύντομη ομιλία του, ανάμεσα σε νομπελίστες και στον πολιτικό κόσμο της Αγγλίας, ο νεαρός Αιγιώτης επιστήμονας, εντυπωσίασε με τα πρωτοποριακά του επιτεύγματα. Η διάκριση αυτή συνιστά αναγνώριση της ήδη πολυετούς εργασίας του πάνω στα “memristors”, σύντμηση του memory-resistor που σημαίνει «μνημονική αντίσταση» ή «αντιστάτης με μνήμη», μιας επανάστασης στην αρχιτεκτονική των υπολογιστών που συνδέει τη μικροηλεκτρονική με τη βιολογία και ανοίγει νέους ορίζοντες για εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης.

Ο Θέμης Προδρομάκης με τη σύζυγό του Μαρία Στιβαχτοπούλου και τον Νομπελίστα Φυσικής 2019, Καθηγητή Didier Queloz

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Θέμης Προδρομάκης έχει δημιουργήσει μια 50μελή ερευνητική ομάδα όπου συμμετέχουν νεαροί επιστήμονες απ΄όλο τον κόσμο – και από την Ελλάδα – ενώ ο ίδιος έχει κάνει παρουσιάσεις σε πολλά μέρη του κόσμου, Αμερική, Κίνα, Αυστραλία και Ευρώπη.

Η απονομή των βραβείων σε χώρο του παλαιού παλατιού στο κτήριο Banqueting House London, το οποίο χτίστηκε το 1622 και βρίσκεται απέναντι από την Πρωθυπουργική κατοικία στην Downing Street

Το συγκεκριμένο βραβείο χορηγήθηκε από το Ίδρυμα της οικογένειας Μπλαβάτνικ και την Ακαδημία Επιστημών της Νέας Υόρκης και κριτές ήταν κορυφαίοι επιστήμονες, μεταξύ των οποίων πολλοί Νομπελίστες. Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζεται η έρευνα νεαρών επιστημόνων που «ήδη αλλάζουν την επιστήμη και την κατανόηση του κόσμου» και συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο.

Ο “Τύπος της Αιγιάλειας” εύχεται στον Θέμη Προδρομάκη συγχαρητήρια και πάντα ψηλά.

Με την σύζυγό του, δημοσιογράφο, Μαρία Στιβαχτοπούλου

 

Σύντομο Βιογραφικό

Ο Θέμης Προδρομάκης, γιος του Κωνσταντίνου και της Μαύρας γεννήθηκε στο Σίνδεϋ της Αυστραλίας. Σε ηλικία 5 χρονών επέστρεψε με την οικογένειά του στην Ελλάδα και διέμεινε στο Αίγιο όπου παρακολούθησε το σχολείο έως την ενηλικίωσή του. Κατόπιν συνέχισε τις σπουδές του στα Πανεπιστήμια του Hull και Liverpool, ενώ τον τίτλο του διδάκτορα απέσπασε από το Imperial College of London. Έχει δημοσιεύσει εκατοντάδες εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά μεγάλου βεληκενούς. Από το 2013  είναι Καθηγητής στο University of Southampaton στον τομέα της Νανοτεχνολογίας και έχει δημιουργήσει αξιόλογη ερευνητική ομάδα. Παράλληλα, τα τελευταία δύο χρόνια κατέχει μια από τις κορυφαίες επιστημονικές έδρες της Βασιλικής Ακαδημίας Μηχανικών (Royal Academy of Engineering Chair in Emerging Technologies). Είναι παντρεμένος με την Αιγιώτισσα δημοσιογράφο Μαρία Στιβαχτοπούλου και έχουν αποκτήσει δύο παιδιά τον Κωνσταντίνο και τον Χρήστο.