Ο αγροτικός κόσμος της Αιγιάλειας σε δεινή οικονομική θέση – Σε απόγνωση οι παραγωγοί

Ευθύνη της Κυβέρνησης ή στήριξη του εισοδήματος των αγροτών

 

Την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022 πραγματοποιήθηκε συνάντηση φορέων στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Αιγίου, μετά από πρόσκληση του Διοικητικού συμβουλίου του “ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΌΓΟΥ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ”.

Παραβρέθηκαν, από την πλευρά της Ν.Δ. ο βουλευτής  Άγγελος Τσιγκρής, από τον ΣΥΡΙΖΑ οι βουλευτές Σια Αναγνωστοπουλου και Κώστας Μάρκου, ο οποίος συναντήθηκε με την διοίκηση του Συλλόγου την προηγούμενη μέρα και από το ΚΙΝΑΛ ο κ. Μαρίνος Σκανδαμης.

Επίσης παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Αιγιαλείας  Δημήτρης Καλογεροπουλος και από τις δημοτικές παρατάξεις οι Χρήστος Γούυτος, Παναγιώτης Μαρινόπουλος και Γιώργος Κουβαράς, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αιγίου Παναγιώτης Γεωργόπουλος, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Εισαγωγικού και Επιχειρηματικού Συλλόγου Αιγιάλειας Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, Πρόεδροι Συνεταιρισμων και παραγωγοί. Επίσης ψήφισμα συμπαράστασής έστειλε και ο Ιατρικός Σύλλογος Αιγίου.

Κοινή παραδοχή ότι ο αγροτικός κόσμος της περιοχής μας βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση, αυτό άλλωστε φαίνεται και στην αγορά του Αιγίου καθημερινά. Οι υπέρογκες και πρωτοφανείς αυξήσεις σε λιπάσματα, φυτοφάρμακα και καύσιμα, μαζί με την αύξηση στους λογαριασμούς στην ηλεκτρική ενέργεια, οδηγούν τους παραγωγούς σε εξαθλίωση και απόγνωση.

Στην περιοχή μας το πρόβλημα είναι εντονότερο, καθώς η χαμηλή τιμή στην σταφίδα, η μείωση των επιδοτήσεων, η μείωση στην παραγωγή ελαιολάδου,ο υψηλοτοκος δανεισμός και οι ανεξέλεγκτες εισαγωγές λεμονιού από την Τουρκία, δυστυχώς δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στους παραγωγούς και οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε εγκατάλειψη των καλλιεργειών!

Ευθύνη της Κυβέρνησης ή στήριξη του εισοδήματος των αγροτών και κατά συνέπεια, της τοπικήςοικονομίας.

Με άμεσα μέτρα όπως:

1)Μείωση του κόστους παραγωγής (ένα Πανελλαδικό αίτημα),

2) Ενίσχυση κατευθείαν στους σταφιδοπαραγωγους,ένα αίτημα του Συλλόγου από τον Μάρτιο στονπροηγούμενο Υπουργό κ. Λίβανο. Το τι θα κάνει το Υπουργείο με τους μεταποιητες – εξαγωγείς για τοαπόθεμα είναι δικό τους θέμα, αυτή την στιγμή μόνο μια ενίσχυση κατευθείαν στον παραγωγό, οοποίος είναι το Α και το Ω στην παραγωγική διαδικασία, θα μπορέσει να συμπληρώσει την μεγάλη(πάνω από 50%)απώλεια Εισοδήματος!

3)Το μέτρο της αναδιάρθρωσης της σταφιδας, το οποίο εκκρεμεί από το 2015 με την προηγούμενη Κυβέρνηση. Περιμέναμε σύμφωνα με ότι μας έλεγαν ότι από της αρχές του χρόνου περιμένουν τηνέγκριση από την αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά δυστυχώς ακόμα τίποτα.Οι σταφιδοπαραγωγοι δεν μπορούν από μόνοι τους να προχωρήσουν σε ανανέωση της καλλιέργειας, λόγω μεγάλου κόστους. Το πρόγραμμα της αναδιάρθρωσης θα δώσει μακροπρόθεσμα προοπτική στο προϊόν και στην τοπικήοικονομία

4) Έλεγχος στις αρθροες εισαγωγές από τρίτες χώρες όπως η Τουρκία στις εισαγωγές Εσπεριδοειδων,το λεμόνι του Αιγίου πωλείται από τους παραγωγους σε πολύ χαμηλές τιμές που δεν καλύπτουν ούτετο κόστος παραγωγής και οι καταναλωτές αγοράζουν ακριβά προϊόν αμφιβόλου ποιότητας.

5) Το μέτρο της συνδεδεμενης ενίσχυσης για την σταφίδα θα συμπληρώσει έως ένα βαθμό την μείωσητων επιδοτήσεων. Ο Σύλλογος θα προχωρήσει σε άμεση συνάντηση με το Υπουργείο και οποίεςκινητοποιήσεις αποφασιστουν σε συνεννόηση με τους παραγωγούς και τους εμπλεκομενους φορείς!”

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο.

Ο Πρόεδρος Τριαντάφυλλος Λουκοπουλος.

Ο Γραμματέας Κωνσταντίνος Γιαχος