Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια η επιστροφή της χαριτόβρυτης Ιεράς Εικόνος της Παναγίας της Τρυπητής

Με ιδιαίτερη εκκλησιαστική λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια πραγματοποιήθηκε το Σάββατο του Λαζάρου, 8 Απριλίου 2023, η επιστροφή της χαριτόβρυτης Ιεράς Εικόνος της Παναγίας της Τρυπητής, Εφόρου και Πολιούχου της πόλεως του Αιγίου, στο ανακαινισμένο και εξωραϊσμένο ομώνυμο Ιερό Προσκύνημα.

Το πρωί της ίδιας ημέρας, τελέσθηκε Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Αιγίου, όπου μέχρι πρότινος φιλοξενείτο η Ιερά Εικόνα της Παναγίας μας, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου και συμπροσευχομένου του Σεβασμιωτάτου Γέροντος Μητροπολίτου κ. Αμβροσίου.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και σε κλίμα θρησκευτικής κατάνυξης και έκδηλης συγκίνησης, η Ιερά Εικόνα μεταφέρθηκε εν πομπή στο Ιερό Προσκύνημα. Τη θαυματουργή Ιερά Εικόνα της Παναγίας μας συνόδευσαν οι Ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, οι Επίσημοι προσκεκλημένοι, οι Φορείς της πόλεως, αντιπροσωπείες των σχολείων, η φιλαρμονική της πόλεως του Αιγίου και πλήθος ευλαβών χριστιανών, οι οποίοι διά της αθρόας συμμετοχής τους, εξέφρασαν την απεριόριστη ευγνωμοσύνη, τον ειλικρινή σεβασμό και την άμετρη αγάπη τους προς την Υπεραγία Θεοτόκο.

Μετά την ολοκλήρωση της ιεράς πομπής, ο Σεπτός Ποιμενάρχης μας κ. Ιερώνυμος και ο Γέρων Μητροπολίτης κ. Αμβρόσιος, εμφανώς συγκινημένοι, έλαβαν από κοινού την Ιερά Εικόνα και την τοποθέτησαν στον θρόνο Της, ενώ εν συνεχεία ανεπέμφθη ικετήρια δέηση.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ιερώνυμος στην προσλαλιά του, αφού ευχαρίστησε την Προστάτιδα της πόλεώς μας Παναγία Τρυπητή, η Οποία, θεία χάριτι και ευδοκία, μας αξίωσε να εισέλθουμε και πάλι στον ιστορικό και περικαλλή Οίκο Της μετά την τελεσφόρηση της ιδιαίτερα απαιτητικής προσπάθειας για την ανακαίνιση αυτού, εξέφρασε, με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση, τις ευγνώμονες ευχαριστίες του, κατ’ αρχάς, προς τον Σεβασμιώτατο Γέροντα κ. Αμβρόσιο, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά: «Σας ευχαριστούμε, Σεβασμιώτατε, για το μεγάλο δώρο σας προς τους Αιγιαλείς και το Αίγιο. Από εσάς ξεκίνησε το έργο και με εσάς ολοκληρώθηκε με την επιστροφή της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας μας της Τρυπητής στον θρόνο Της».

Κατόπιν, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε εκ βάθους καρδίας τον τέως Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος κ. Απόστολο Κατσιφάρα  και τον Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Χρήστο Μπούνια διότι χάριν του ενδιαφέροντος και των ενεργειών τους, το πολυδάπανο ανακαινιστικό έργο ενετάχθη σε κατάλληλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, τον νυν Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος κ. Νεκτάριο Φαρμάκη, ο οποίος είχε την ευθύνη της επίβλεψης για την υλοποίηση του έργου, τον Πολιτικό Μηχανικό κ. Γεώργιο Σαπιρίδη και τον Αρχιτέκτονα Μηχανικό κ. Ιωάννη Βασιλειάδη, οι οποίοι εκπόνησαν τις αρχιτεκτονικές μελέτες, και, βεβαίως, τη Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας κ. Αναστασία Κουμούση και τους συνεργάτες αυτής, οι οποίοι υλοποίησαν το σύνθετο αυτό έργο, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Ευχαριστούμε όλους εσάς, οι οποίοι συμβάλατε κατά τρόπον ώστε αυτό το «σπίτι» της Παναγίας μας, να γίνει πλέον «παλάτι» της Παναγίας μας». Τέλος, καλώντας όλους τους Αιγιαλείς να εορτάσουν και να χαρούν πνευματικά αυτή την ιστορική και λαμπρή ημέρα, ευχήθηκε η Παναγία η Τρυπητή να σκέπει, να προστατεύει και να χαριτώνει τον ευλαβή λαό μας.

Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος Γέρων Μητροπολίτης κ. Αμβρόσιος εξέφρασε με ιδιαίτερη συγκίνηση τις ευχαριστίες του προς την Παναγία, η Οποία αξίωσε να ολοκληρωθεί η ανακαίνιση του Ιερού Προσκυνήματος, ενώ ευχαρίστησε θερμά και τη Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας κ. Αναστασία Κουμούση, η οποία με τους συνεργάτες της εργάστηκαν κοπιωδώς για την υλοποίηση του σκοπού αυτού.

Μεταξύ των παρευρεθέντων Επίσημων προσκεκλημένων ήταν ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ανδρέας Κατσανιώτης, Βουλευτές, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος κ. Νεκτάριος

Φαρμάκης, ο Δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Δημήτριος Καλογερόπουλος, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Αθανάσιος Παπαδόπουλος, η Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας κ. Αναστασία Κουμούση, Εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι.