Κυκλοφορεί “Ο Μυστικός Δείπνος στη Βοστίτσα” από την Ι.ΛΕ.Α.

Συλλεκτικό ιστορικό λεύκωμα σε περιορισμένα αντίτυπα

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το πρωί 17 Οκτωβρίου 2021, στην καφετέρια “Νονός” στα Ψηλαλώνια Αιγίου, η εκδήλωση παρουσίασης του ιστορικού λευκώματος της Ι.Λ.Ε.Α. με τίτλο “Ο Μυστικός Δείπνος στη Βοστίτσα”.

Η  ΙΛΕΑ, ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα για συμμετοχή στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια της ΄Εναρξης του Εθνικού μας Αγώνα, εκπόνησε  ένα  συλλεκτικό ιστορικό Λεύκωμα με θέμα:  « Ο Μυστικός Δείπνος στη Βοστίτσα,26-30 Ιαν.1821» που κυκλοφορεί σε περιορσμένα αντίτυπα.

Μια πολυτελής έκδοση, εικονογραφημένη με σπάνιο υλικό, που υλοποιήθηκε με την ευγενική στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ενώ την επιμέλεια του λευκώματος, ανέλαβαν τα μέλη της Ι.Λ.Ε.Α. (Βάνα Μπεντεβή Πρόεδρος, Μάτα Μαγκανιώτη Αντιπρόεδρος, Σοφία Χατζοπούλου Γεν. Γραμματέας, Αθηνά Σκανδάμη Ταμίας, Γιώργος Αγγελόπουλος Ειδικός Γραμματέας, Κώστας Κλάγκος Κοσμήτωρ και Γιώργος Γεωργόπουλος, Έφορος).  Το λεύκωμα σελιδοποιήθηκε και τυπώθηκε στο τυπογραφείο “ΤypOffset” Ευφροσύνης και Μαρίας Στιβαχτοπούλου στο Αίγιο.

Την παρουσίαση του λευκώματος ανέλαβε ο Ειδικός Γραμματέας της Ι.ΛΕ.Α., φιλόλογος Γιώργος Γεωργόπουλος, ενώ στην παρουσίαση παραβρέθηκε και ο Αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ΠΔΕ Ανδρέας Φίλιας, εντεταλμένος σύμβουλος της Περιφέρειας με αντικείμενο το Συντονισμό των Εκδηλώσεων για την επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821. Το Δήμο Αιγιάλειας εκπροσώπησε η Αντιδήμαρχος Μαρία Γιδά.

BΑΝΑ ΜΠΕΝΤΕΒΗ: « Η Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας, η πρώτη πολιτική πράξη στην ιστορία της Νεότερης Ελλάδας»

Η Πρόεδρος της ΙΛΕΑ κ. Βάνα Μπεντεβή  μεταξύ άλλων ανέφερε:
– « Η Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας», όπως καταγράφηκε από τους ιστορικούς, είναι το γεγονός που δρομολόγησε την έναρξη της Επανάστασης του 1821, καθώς αποφασίστηκε και η ημερομηνία και ο τρόπος της έναρξης( συγκέντρωση στρατού, πολεμοφοδίων, χρημάτων κ.λ.π.). Η Συνέλευση αυτή υπήρξε πολύ σημαντικό ιστορικό γεγονός, καθώς ήταν το «τελευταίο προεπαναστατικό γεγονός», όπως τη χαρακτήρισε ο Βασ. Σφυρόερας, αλλά και το «πρώτο επαναστατικό γεγονός» ,καθώς αποφασίστηκε να μην υπακούσουν στη διαταγή του τούρκου διοικητή να πάνε στην Τρίπολη, αλλά «να το βαρέσουν στο λεβέντικο».

Επίσης, είναι σημαντικό γεγονός, αφού θεωρείται « Η πρώτη πολιτική πράξη» στην ιστορία της Νεότερης Ελλάδας. Είναι το γεγονός, που κατέδειξε τη δύναμη της «Ελληνικής Διαλεκτικής», που μέσα από τις διαλογικές αντιπαραθέσεις, καταλήγει σε σωστά συμπεράσματα.Γιατί, πράγματι, στη Συνέλευση, μέσα από την προσωπική αντιπαράθεση του Παλαιών Πατρών Γερμανού με τον Παπαφλέσσα,(αντιπαράθεση της «σωφροσύνης» με τον «ενθουσιασμό»),κατέληξαν σε «επαναστατική προετοιμασία», καθώς υπήρξε «σύγκρουση, αλλά όχι ρήξη»,όπως πολύ σωστά επισημαίνει ο Τάσος Γριτσόπουλος.

Και σωστά, ο μεγάλος μας ποιητής Κωστής Παλαμάς, σπουδαίος φιλήστωρ, επισημαίνει: «… Η Συνέλευση της Βοστίτσας ήταν Εθνοσυνέλευση, η απαρχή της Ελληνικής Πολιτείας» (εφημερίδα «ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ», Μάρτιος 1920).
Και οδηγήθηκαν οι έλληνες στην Επανάσταση, «ένα γεγονός, που κανένα άλλο στην ιστορία των ανθρωπίνων πράξεων δεν παρουσιάζει τόσας δραματικάς εναλλαγάς,τόσας τρομακτικάς μεταπτώσεις, εις πολλά δε και καταπληκτικάς αντιθέσεις, όσας παρουσιάζει ο αγών της ελευθερίας των Ελλήνων…»,αναφέρει ο Διον.Κόκκινος. Και αυτός ο Αγώνας οργανώθηκε στη Συνέλευση της Βοστίτσας, και άρχισε πρώτα από τα Καλάβρυτα και την Πάτρα”.

ΦΡΟΣΩ ΣΤΙΒΑΧΤΟΠΟΥΛΟΥ – ΣΤΑΥΡΙΔΗ