«ΕΥΦΩΝΕΣ ΜΝΗΜΕΣ»: Λαμπρά εγκαίνια για την έκθεση παραδοσιακών-λαϊκών οργάνων

Από την Ελλάδα και τον κόσμο στο Αρχοντικό Παναγιωτόπουλου στο Αίγιο

 

Τα εγκαίνια της έκθεσης παραδοσιακών-λαϊκών οργάνων από την Ελλάδα και τον κόσμο με τίτλο «Εύφωνες Μνήμες», πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 23 Μαρτίου στο Αρχοντικό Παναγιωτόπουλου στο Αίγιο. Η έκθεση  με καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό περιεχόμενο λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο του εορτασμού 100 ετών από τη Μικρασιατική καταστροφή και των 200 ετών από την ελληνική επανάσταση.

Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αιγιαλείας και ο Δήμος Αιγιαλείας, παρουσίασαν μια ιδιαίτερη έκθεση για τον μουσικό πολιτισμό, που «κέρδισε» αμέσως τις εντυπώσεις και σίγουρα θα αποτελέσει σημείο πολιτιστικής αναφοράς και πόλο έλξης επισκεπτών.

Η συλλογή ανήκει στον συνθέτη Σάκη Παπαδημητρίου και περιλαμβάνει πάνω από 150 αντικείμενα, που καλύπτουν όλες τις κατηγορίες ελληνικών παραδοσιακών-λαϊκών μουσικών οργάνων: ταμπουράς, λαούτο, ούτι, μαντολίνο, λύρα, σαντούρι, κανονάκι, φλογέρα, σουραύλι, ζουρνάς, τσαμπούνα, γκάιντα, τουμπελέκι, νταούλι, ντέφι, κουδούνια, ζίλια, μαντολίνα, μπουζούκι, μπαγλαμάς, τζουράς κ.ά. αλλά και παραδοσιακών οργάνων άλλων πολιτισμών. Η έκθεση φιλοξενεί επίσης μουσικά όργανα Αιγιαλέων οργανοπαικτών, καθώς και κάποια ιστορικά όργανα της Φιλαρμονικής.

Μαρία Τσουκαλά, Πρόεδρος ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α.: «Στα τύμπανα του πολέμου η Αιγιάλεια απαντά με μουσικές ειρήνης»

«Δεν είναι μια οποιαδήποτε έκθεση. Θα αισθανθείτε περήφανοι γιατί θα δείτε μπροστά σας μία έκθεση παραδοσιακών οργάνων η οποία είναι εφάμιλλη οποιασδήποτε παρόμοιας έκθεσης στην Ελλάδα αλλά και της Ευρώπης», ανέφερε συγκινημένη στην ομιλία της η Πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α Μαρία Τσουκαλά, συνεχίζοντας λέγοντας ότι: «Στους βάρβαρους αυτούς καιρούς που ζούμε ο Δήμος Αιγιάλειας με τους πνευματικούς ανθρώπους του, απαντά δημιουργώντας φωλιές πολιτισμού. Στα τύμπανα του πολέμου η Αιγιάλεια απαντά με μουσικές από όλο τον κόσμο και την Ελλάδα, απαντά με μουσικές ειρήνης. Ο Σάκης Παπαδημητρίου όχι μόνο μας παραχώρησε την περιουσία του, τα μουσικά του όργανα, μας παραχώρησε την καρδιά του, την ψυχή του, την αγάπη του για την μουσική, για την τέχνη και τον πολιτισμό. Αγκαλιάστε το Μουσείο, αγκαλιάστε τις δράσεις του».

Δημήτρης Καλογερόπουλος, Δήμαρχος Αιγιαλείας: «Εύχομαι τέτοιες προσπάθειες, έτσι όπως γίνονται από τη ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α, να βρουν μιμητές»

«Είναι πολύ σημαντικό ότι βρισκόμαστε σε αυτό το εμβληματικό κτίριο, για το οποίο δικαιολογημένα είμαστε υπερήφανοι», επεσήμανε ο Δήμαρχος Αιγιαλείας, Δημήτρης Καλογερόπουλος, στην ομιλία του, συμπληρώνοντας επίσης τα εξής: «Με την ευκαιρία να ευχαριστήσω την Πρόεδρο, το Δ.Σ. της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α και τους εργαζόμενους, γιατί έχουμε την δυνατότητα να το αξιοποιούμε. Εύχομαι τέτοιες προσπάθειες, έτσι όπως γίνονται από τη ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α, να βρουν μιμητές. Θέλω να συγχαρώ τους συντελεστές αυτής της έκθεσης και ιδιαίτερα την οικογένεια Παπαδημητρίου που αποτελεί φάρο και έχει προσφέρει πολλά και δημιουργικά στον τομέα του πολιτισμού της πόλης μας και πρέπει να είμαστε υπερήφανοι που έχουμε τέτοιες προσωπικότητες που αναδεικνύουν την περιοχή μας».

Ανδρέας Φίλιας: «Μια αξιόλογη έκθεση που συνδυάζει τέχνη και ιστορία»

«Βρισκόμαστε σε μια διαφορετική έκθεση, μια αξιόλογη έκθεση που συνδυάζει τέχνη και ιστορία. Είναι μια από τις πιο σημαντικές που έχω πάει στα χρόνια που ασχολούμαι με τα κοινά και δεν θα μπορούσε άλλωστε να είναι διαφορετικά από τη στιγμή που είναι ο Σάκης Παπαδημητρίου. Πολλά συγχαρητήρια στο Δήμο Αιγιάλειας και σε όλους τους συντελεστές», τόνισε στον σύντομο χαιρετισμό του ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΔΕ Ανδρέας Φίλιας.

Σάκης Παπαδημητρίου: «Η συλλογή αυτή αποτελεί το υλικό αποθετήριο της μουσικής μου αναζήτησης»

«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος και συγκινημένος που η συλλογή μου από χαρακτηριστικά και ιστορικά λαϊκά παραδοσιακά μουσικά όργανα από την Ελλάδα και τον κόσμο θα φιλοξενηθεί με πρωτοβουλία και διοργάνωση της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α στο Αρχοντικό Παναγιωτόπουλου στο Αίγιο», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο συνθέτης Σάκης Παπαδημητρίου, συμπληρώνοντας: «Όλη αυτή η έκθεση είναι στο πλαίσιο της προσπάθειας που κάνουμε να δώσουμε, κυρίως στη νέα γενιά, αυτά τα δώρα, γιατί η μουσική είναι δώρο. Η συλλογή αυτή αποτελεί το υλικό αποθετήριο της μουσικής μου αναζήτησης όλα αυτά τα χρόνια πάνω στα διαφορετικά ηχοχρώματα τις τεχνικές και ταυτόχρονα εκφραστικές δυνατότητες παραγωγής του ήχου με φυσικά όργανα. Γιατί τα μουσικά όργανα δεν είναι απλά αντικείμενα αλλά «σώματα» που παίρνουν ψυχή καθώς ενώνονται με την ψυχή του μουσικού που τα δαμάζει για να γίνουν στη συνέχεια το μέσον που θα ενώσει με την κοινή γλώσσα της μουσικής τις ψυχές όλου του κόσμου στις αξίες της ομορφιάς της αγάπης και της ειρήνης».

Με θερμά λόγια για την έκθεση και τους συντελεστές της αναφέρθηκαν στους χαιρετισμούς τους η Αναστασία Γεωργάκη, καθηγήτρια και πρόεδρος στο τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, ο Αλέξανδρος Καψοκαβάδης, διδάκτωρ Εθνομουσικολογίας, διδάσκων στο Τμήμα Μουσικών του ΕΚΠΑ και μέλος των Polis Ensemble, Άσπα Παπαδημητρίου, Μουσικολόγος με μεταπτυχιακό στη μουσική κουλτούρα και επικοινωνία στο ΕΚΠΑ και μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο Goldsmiths του Λονδίνου με θέμα Μουσική και εγκέφαλος (η οποία έχει και την επιστημονική επιμέλεια της Έκθεσης), καθώς και ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Χρήστος Τσάκαλος που εκπροσώπησε τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας.

Τη βραδιά των εγκαινίων, ξεχωριστό μουσικό χρώμα, έδωσαν δεξιοτέχνες μουσικών παραδοσιακών οργάνων του μουσικού συνόλου Polis Ensemble, ενώ φιλικά συμμετείχε η Μαρίνα Σάττι με τις «Φωνές» της, την Αιγιώτισσα Έλενα Λεώνη και την Ερασμία Μαρκίδη.

Η Έκθεση θα συνοδευτεί από εκπαιδευτικές και καλλιτεχνικές δράσεις και θα διαρκέσει από τον Μάρτιο έως και τον Ιούνιο του 2022.

Στόχος της είναι να έρθουν οι επισκέπτες σε επαφή με τη μουσική παράδοσή τους, αλλά και με τον πολιτισμό και την κουλτούρα διαφορετικών λαών και παραδόσεων, μέσα από τη γνωριμία τους με μουσικά όργανα, τα οποία είναι ένα από τα βασικά εργαλεία απόδοσης της μουσικής όλων των λαών.

Τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και είχε ενταχθεί στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση και στη δράση «Τα άλλα όπλα του αγώνα-Από τον Θούριο του Ρήγα στον ταμπουρά του Μακρυγιάννη».

Η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. θέλει να ευχαριστήσει θερμά τα Οινοποιεία Κιντώνη και Καρανικόλα για την ευγενική προσφορά οίνων.

Ωράριο λειτουργίας έκθεσης:

-ΠΡΩΙΝΕΣ ΩΡΕΣ: 10:00 – 13:00:  Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή και Κυριακή

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΕΣ ΩΡΕΣ: 18:00-21:00: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή και Κυριακή