Επιτυχημένη η συναυλία αφιερωμένη στο Θείο Δράμα «Ὑμνοῦμεν τόν Κύριο»

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή 7 Απριλίου 2023, στο Πολύκεντρο Συνεδριακό Κέντρο Αιγίου στη Μυρτιά, η αφιερωμένη στο Θείο Δράμα συναυλία με τίτλο «Ὑμνοῦμεν τόν Κύριο», η οποία συνδιοργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας και τη ΔΗΚΕΠΑ.

Κατά τη διάρκεια της συναυλίας είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε σε κατανυκτική ατμόσφαιρα ένα ξεχωριστό μουσικό ταξίδι ανάμεσα σε ανατολή και δύση, με έργα από το Βυζάντιο έως τη δυτική ευρωπαϊκή εκκλησιαστική μουσική.

Αρχικά, τα μέλη της Μεικτής Χορωδίας της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Αιγιαλείας «Φίλιππος Οικονόμου», υπό τη διεύθυνση του Χοράρχου κ. Βασιλείου Μπίκου, έψαλαν με τις καλλικέλαδες φωνές τους ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας, ενώ στη συνέχεια η Ορχήστρα εγχόρδων μουσικής δωματίου, υπό τη διεύθυνση του Χοράρχου κ. Θεοδώρου Λεμπέση, παρουσίασε το μεγαλειώδες έργο του Γιόζεφ Χάυντν «Οι επτά Λόγοι του Κυρίου».

Στη συνέχεια, η Δημοτική Παιδική Χορωδία της ΔΗΚΕΠΑ, υπό τη διεύθυνση της κ. Μπέσσυ Νάσση, ερμήνευσε το τραγούδι του Σταμάτη Σπανουδάκη «Πού να σε βρω», αποσπώντας από τους ακροατές ένα θερμότατο χειροκρότημα. Επίσης, ο εκλεκτός και καταξιωμένος τενόρος κ. Ιωάννης Χριστόπουλος, με τη συνοδεία της ορχήστρας εγχόρδων, ερμήνευσε με μοναδικό τρόπο κατανυκτικούς ύμνους από τις Ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας.

Τέλος, ο αξιόλογος ηθοποιός κ. Ρένος Χαραλαμπίδης αφηγήθηκε με γλαφυρό τρόπο Ευαγγελικά αποσπάσματα των Θείων Παθών.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος, λαμβάνοντας τον λόγο μετά το πέρας της εκδήλωσης, συνεχάρη θερμά την Πρόεδρο της ΔΗΚΕΠΑ κ. Μαρία Τσουκαλά για την άριστη οργάνωση, ενώ συνεχάρη για το εξαιρετικά ποιοτικό αποτέλεσμα και όλους τους συντελεστές που έλαβαν μέρος, τους Χοράρχες κ. Βασίλειο Μπίκο, κ. Θεόδωρο Λεμπέση και κ. Μπέσσυ Νάσση, τα μέλη των Χορωδιών και της μουσικής Ορχήστρας εγχόρδων, τον τενόρο κ. Ιωάννη Χριστόπουλο, καθώς και τον αφηγητή κ. Ρένο Χαραλαμπίδη.

Ο Σεπτός Ποιμενάρχης μας υπογράμμισε ότι “κατά την εκδήλωση αυτή, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό τη σκέπη και την ευλογία της Εφόρου και Πολιούχου μας Παναγίας Τρυπητής, εις ένδειξιν τιμής και σεβασμού προς το Πάνσεπτο Πρόσωπό Της, βιώσαμε, μέσα από τις μυσταγωγικές ερμηνείες των ύμνων του Θείου Δράματος, τον πόνο και το δράμα της Υπεραγίας Μητέρας μας ενώπιον της λυτρωτικής για το ανθρώπινο γένος Σταυρικής θυσίας του μονογενούς Υιού Της.”.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως ο Σεβασμιώτατος, ανταποκρινόμενος, όπως επεσήμανε, στο σχετικό αίτημα που  υπέβαλαν σε αυτόν οι μαθητές του 2ου Γενικού Λυκείου Αιγίου μετά το πέρας της Προηγιασμένης Θείας Λειτουργίας στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Φανερωμένης Αιγίου, εξήγγειλε ότι τον προσεχή Σεπτέμβριο, με αφορμή την επιστροφή της χαριτόβρυτης Ιεράς Εικόνας της Παναγίας μας στο ανακαινισμένο Ιερό Προσκύνημα, σε συνεργασία με τη ΔΗΚΕΠΑ, καθώς και με τους μαθητές των Γυμνασίων και των Λυκείων της Επαρχίας μας, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση προς τιμήν της Εφόρου της πόλεως του Αιγίου, Παναγίας της Τρυπητής.

Εν κατακλείδι, ο Σεπτός Ποιμενάρχης μας εξέφρασε προς όλους τις πατρικές του ευχές για καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση.

Φωτό: ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ